Το ΦΠΑ της υπονομής-Σε αναμονή επιστροφής 63.000 επιχειρήσεις

FPA_554_355

H προσπάθεια της κυβέρνησης για κινητοποίηση της παραγωγικής μηχανής πέφτει στο κενό καθώς τα στοιχεία (από φορείς ΕΛΣΤΑΤ και υπουργείο Οικονομικών) όχι μόνο αποδεικνύουν τα αντίθετο, αλλά δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα σε όσες επιχειρήσεις προσπαθούν να ορθοποδήσουν.

Ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώνονται οι εξαγωγές μειώνονται και η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία από τις αρχές του έχουν αποσταλεί 856.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια (σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) ενώ κάθε εβδομάδα αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ. Υπάρχουν μάλιστα επιχειρήσεις οι οποίες περιμένουν σχεδόν πέντε χρόνια για να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία οι επιχειρήσεις που έχουν κάνουν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ ανέρχονται 63.426 όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 62.537. Το δε ποσό που ζητούν να τους επιστραφεί προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις, στερώντας τους πολύτιμη ρευστότητα καθώς είναι αναγκασμένες να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν χωρίς μάλιστα να εγκρίνονται τα αιτήματα συμψηφισμών.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δυστυχώς δείχνουν ότι η κατάσταση δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Αν συνυπολογισθούν και οι φόροι που πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους από το σύνολο των φορολογούμενων οι οποίοι ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι η κατανάλωση θα περιορισθεί περαιτέρω και οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του τόσο προς το δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές τους.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Συνολικά εκκρεμούν 63.426 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Δηλαδή δεν έχουν εξεταστεί από τις εφορίες
  • Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων ανέρχεται στα 983,8 εκατ. ευρώ
  • 5.891 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερες από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ ο οποίος ανέρχεται στα 753,6 εκατ. ευρώ
  • Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.484 ημέρες. Ακολουθεί ΔΟΥ της Κω όπου 56 επιχειρήσεις αναμένουν 1806 ημέρες για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ
  • Οι τρεις ΔΟΥ με το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή άνω των 90 ημερών είναι η ΦΑΕ Αθηνών όπου εκκρεμούν 5019 αιτήσεις, η ΔΟΥ Πλοίων με 4.719 αιτήσεις, η ΦΑΕ Πειραιά ,με 2.604 εκκρεμείς αιτήσεις και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 1.551 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι οφειλές ΦΠΑ άνω των 90 ημερών θα πρέπει να τοκίζονται κάτι που παραμένει άγνωστο εάν γίνεται από το ελληνικό δημόσιο. Κατά τα άλλα τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και η γενική γραμματεία δημοσίων έχουν εξαγγείλει εδώ και καιρό το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ το οποίο θα έπρεπε την απόδοση του ΦΠΑ σε μία εβδομάδα.

Η φορολογική εικόνα και το ιστορικό κάθε επιχειρήσεις θα έκριναν τον χρόνο που το Δημόσιο θα επέστρεφε τον ΦΠΑ. Δηλαδή θα επιστρεφόταν χωρίς έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία. Ωστόσο ακόμα ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι καθώς τα συστήματα είναι απαρχαιωμένα, καταλήγει στο άρθρο του το liberal.gr.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …