Αποποίηση ακινήτων μικρής και μεγάλης αξίας από τους Έλληνες κληρονόμους

ypografh27CF4BE85EB5F9956905390C791E9834

Για πολλές δεκαετίες η κληρονομιά ενός ακινήτου στην Ελλάδα αποτελούσε... «ευλογία» και «δώρο», στα χρόνια της ύφεσης έχει μετατραπεί σε... «κατάρα» και δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Ειδικότερα σε καθημερινή βάση δεκάδες πολίτες πηγαίνουν στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας με σκοπό να αποποιηθούν ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας που κληρονομούν από τους γονείς και συγγενείς τους.

  • Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών οι αιτήσεις φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000 όταν πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 6.000, ενώ αντίστοιχα η είναι και η εικόνα και σε άλλα Ειρηνοδικεία της Αττικής.
  • Στη Θεσσαλονίκη, οι αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 5.000, όταν πριν από την κρίση το αντίστοιχο νούμερο ήταν τα επίπεδα των 2.000 αιτήσεων.
  • Στην Πάτρα, στο ξεκίνημα της κρίσης, δηλαδή το 2000, οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έφταναν τις 500-600 το χρόνο ενώ οι εκτιμήσεις για το 2016 κάνουν λόγο ακόμη και για τριπλασιασμό.
  • Στο νομό Λάρισας οι αιτήσεις εκτιμάται ότι μπορεί να «σπάσουν» το φράγμα των 1.000 αιτήσεων όταν στα χρόνια προ κρίσης ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μικρότερος σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.
  • Στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας καθώς από 131 αιτήσεις που ήταν καταγεγραμμένες το 2011, πέρυσι η χρονιά έκλεισε με 356 αιτήσεις ενώ και φέτος αναμένεται σημαντική αύξηση.
  • Στο Ειρηνοδικείο Βόλου έγιναν πάνω πέρυσι πάνω από 600 αποποιήσεις κληρονομιάς, όταν το 2013 είχαν καταγραφεί μόλις 357 αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και τον λόγο της κληρονομιάς, διαφορετικά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.

Δύο στις τρεις κληρονομιές είναι με παθητικό όπως προκύπτει από εκτιμήσεις συμβολαιογράφων, γεγονός που προκαλεί τεράστια οικονομικά βάρη σε όσους κληρονόμους αποφασίσουν να κάνουν αποδοχή.

Δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις, σύμφωνα με το Έθνος, κατά τις οποίες δημιουργούνται τεράστια οικογενειακά προβλήματα, τα οποία συνδέονται με τις αποποιήσεις κληρονομιάς.

Και αυτό επειδή εάν κάποιος από τους συγγενείς δεν ενημερωθεί και δεν κάνει αποποίηση εντός τεσσάρων μηνών, τότε γίνεται αυτόματα σιωπηρή αποδοχή. Εάν κάνουν αποποίηση κληρονομιάς όλοι οι συγγενείς, τότε το ακίνητο περνά στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …