Φορολογικός χάρτης αγροτών: Ελαφρύνσεις-Επιβαρύνσεις

assets_LARGE_t_420_54787448_type13145

Σημαντικές ελαφρύνσεις αλλά και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα φέρνει από φέτος ο νέος φορολογικός χάρτης για τους αγρότες. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ με μηδενικές ή μειωμένες φορολογικές επιβαρύνσεις επί των εισοδημάτων και χαμένοι οι μη κατ' επάγγελμα αγρότες και όσοι εμφανίζουν έσοδα άνω των 30.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φόρος μηδενίζεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με δύο παιδιά που δηλώνουν εισοδήματα μέχρι και 9.000 ευρώ και μειώνεται σημαντικά, σύμφωνα με το Έθνος, για ποσά μέχρι και 20.000 ευρώ. Η αυτοτελής φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με 13% από το πρώτο ευρώ καταργείται και πλέον ισχύει και για τους αγρότες αφορολόγητο όριο εισοδήματος διαμορφούμενο από 8.632 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων και κλίμακα φορολόγησης με περισσότερους με περισσότερους του ενός συντελεστές φόρου.

  • Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος γίνεται με βάση φορολογική κλίμακα στην οποία θα ισχύουν συντελεστές φόρου 22%-45% και το αφορολόγητο παρέχεται στους αγρότες με τη μορφή έκπτωσης φόρου, το ανώτατο ποσό της οποίας κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένων τέκνων.

Συγκεκριμένα ο κατώτατος συντελεστής φόρου που ανέρχεται στο 22% επιβάλλεται μέχρι το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ. Έως τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29% ενώ πάνω από τα 30.000 ευρώ και μέχρι τα 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 37%. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου 45%.

  • Οι αγροτικές ενισχύσεις συνυπολογίζονται από φέτος στα εισοδήματα των αγροτών από τις 12.000 ευρώ και πάνω, αυξάνοντας το ύψος των συνολικών εσόδων που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των φορολογητέων εισοδημάτων.

Όσοι αγρότες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα υψηλότερα των 12.000 ευρώ επιβαρύνονται πλέον με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …