Νέα μορφή της διαδικασίας πτώχευσης επιχειρήσεων

ptvxeysh

Ριζικές αλλαγές στην πτωχευτική διαδικασία προωθεί στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τα οικονομικά υπουργεία με στόχο την διάσωση επιχειρήσεων που βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης, ωστόσο κρίνεται ότι μπορούν να επιβιώσουν μέσω της αναδιάρθρωσης των δανείων τους και υπό νέα διοίκηση.

Η ανάγκη αλλαγών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αθήνας-δανειστών από την περίοδο της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως τονίζει το euro2day.gr. οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν καταθέσει πρόταση και ζητούν το εξής:

Οταν μία εταιρεία δεν εξυπηρετεί τα δάνειά της για ικανό χρονικό διάστημα, πάνω από ένα έτος, τότε να δίνεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν τον έλεγχο της οι πιστωτές, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των υφιστάμενων μετόχων της επιχείρησης.
Παράλληλα και καθώς προωθούνται οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «οι αλλαγές που προωθούνται θα παρέχουν ευκαιρίες σε όσες επιχειρήσεις διαπιστώνεται ότι υπάρχει προοπτική ανάκαμψης και μέσω της διαδικασίας άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης (pre-pack)».
Σε αυτό το επίπεδο οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως το παράδειγμα της διάσωσης του Μαρινόπουλου απέδειξε ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι έτοιμο για δράσεις άμεσου και ουσιαστικού χαρακτήρα με στόχο την σωτηρία παραγωγικών παρά την υπερχρέωσή τους επιχειρήσεων.
Απαραίτητο
Οι αλλαγές θεωρούνται από τις τράπεζες αλλά και από τις εποπτικές αρχές απαραίτητες διότι συνδέονται άμεσα με την γρήγορη αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Πηγές, μάλιστα, αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι πρόκειται για ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες από το παραγωγικό τους μοντέλο και προϊόν, κρίνονται βιώσιμες, ωστόσο το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο τις οδηγεί στο λουκέτο.
Μέχρι το τέλος του 2016
Με βάση τις προκαταρκτικές συζητήσεις που έχουν γίνει για το θέμα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών οι αλλαγές που προωθούνται στην πτωχευτική διαδικασία των επιχειρήσεων πρέπει να είναι έτοιμες και να περάσουν από το Κοινοβούλιο το αργότερο έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις με τους θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και εντείνονται οι πιέσεις για άμεση διευθέτησή του από τις εποπτικές αρχές εντός και εκτός των συνόρων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ - Μύκονος: Διαδοχικά λουκέτα για φοροδιαφυγή - Οι ευφάνταστες τεχνικές φοροδιαφυγής

Στο κλείσιμο επτά επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει στη Μύκονο οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, …