Κερδίστε από το ακινητοποιημένο όχημά σας!

oxhmacarform_fit_custom_car_cover-760x300

Μια ελληνική εταιρεία φέρνει και στη χώρα μας το car sharing, προσαρμοσμένο μάλιστα στην ψηφιακή εποχή. Η Carky είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει σε ιδιώτες να διαθέσουν το αυτοκίνητό τους προς ενοικίαση, προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον εισόδημα. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές έχουν τη δυνατότητα μέσω της πλατφόρμας να ενοικιάσουν το όχημα της επιλογής τους σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Η ιδέα του «διαμοιρασμού οχημάτων» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό. Όχι άδικα, καθώς επιτρέπει σε όλους να απολαμβάνουν την άνεση ενός Ι.Χ. όποτε το χρειάζονται, χωρίς τις υποχρεώσεις και τους φόρους που συνεπάγεται η ιδιοκτησία του. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες διαθέτουν τα αυτοκίνητά τους προς ενοικίαση σε τουλάχιστον 30 χώρες, ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς αναμένεται να εκτιναχθεί από τα 2 δισ. δολάρια σήμερα σε άνω των 6 δισ. έως το 2020.

Είναι λοιπόν απορίας άξιο γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί μια αντίστοιχη υπηρεσία στη χώρα μας και δη εν μέσω της κρίσης. Το κενό ήρθε να καλύψει πριν λίγους μήνες η Carky, μία νέα startup που ιδρύθηκε από τον Άκη Σταρκ, ο οποίος είναι απόφοιτος του Imperial College και του INSEAD και εργάστηκε σε κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και η Samsung, προτού ιδρύσει την του επενδυτική-συμβουλευτική εταιρεία, Weingrow μέσω της οποίας έχει εμπλακεί και συμμετέχει ενεργά σε πολλές επιτυχημένες startup.

Πώς λειτουργεί το car sharing

To concept είναι εξαιρετικά απλό. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταχωρήσουν το αυτοκίνητό τους στην πλατφόρμα και να επιλέξουν αν θα το διαθέτουν προς ενοικίαση κάθε φορά που προκύπτει κράτηση ή, κατόπιν συνεννόησης, να το αναθέσουν τη διαχείριση των κρατήσεων στην Carky με σταθερό μηνιαίο κόστος.

Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται και εφόσον αποδεχθεί την κράτηση, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας παραλαμβάνει το όχημα και του το επιστρέφει όπου ζητήσει αμέσως μετά τη λήξη της μίσθωσης. Οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το site ή να κατεβάσουν την εφαρμογή για Android ή iOS και να επιλέξουν το αυτοκίνητο που προτιμούν.

Τα αυτοκίνητα που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα προέρχονται από ιδιοκτήτες από όλη την Ελλάδα, αλλά η πλατφόρμα προς το παρόν εξυπηρετεί σταθερά κρατήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μύκονο και περιστασιακά σε άλλες περιοχές της χώρας.

Έσοδα ακόμη και από διήμερες κρατήσεις

Το liberal.gr συνομίλησε με τον ιδρυτή και CEO της εταιρείας, Άκη Σταρκ, σχετικά με την πορεία της πλατφόρμας. «Μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα υπάρχουν καταχωρημένα πάνω από 2.500 αυτοκίνητα και οι εγγραφές αυξάνονται καθημερινά», δήλωσε.

«Αρχικά τα προφίλ των ιδιοκτητών ήταν κυρίως άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούσαν πολύ το αυτοκίνητό τους, επειδή για παράδειγμα μετακινούνταν καθημερινά με μηχανή, ή ιδιοκτήτες που για λόγους κόστους δεν μπορούσαν να συντηρήσουν ένα όχημα, συνήθως μεγάλου κυβισμού, και το είχαν ακινητοποιημένο. Σταδιακά όμως ο κόσμος καταχωρεί στην πλατφόρμα μας ακόμη και αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση αλλά ενδέχεται να μην τα χρειάζονται τα Σαββατοκύριακα, οπότε θεωρούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα έστω και από μια διήμερη κράτηση».

Όπως μας είπε ο κύριος Σταρκ άλλοι ιδιοκτήτες βλέπουν της Carky ως ευκαιρία για επένδυση και αγοράζουν αυτοκίνητα που θα διαθέσουν μέσω της πλατφόρμας, με το σκεπτικό ότι μακροπρόθεσμα θα αποσβέσουν το κόστος της αγοράς. «Γενικά ο κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί καλά το μοντέλο του car sharing και έχει αρχίσει να το εμπιστεύεται. Βλέπει πως το αυτοκίνητο, εκτός από μόνιμη πηγή εξόδων, μπορεί να είναι και μια πολύ καλή πηγή εισοδήματος» συμπλήρωσε.

Η τεχνολογία αλλάζει τις καθημερινές μετακινήσεις στην πόλη

Η Carky αξιοποιεί την τεχνολογία βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως και πολλές ακόμη εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μετακινήσεων. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο liberal.gr ο κύριος Σταρκ: «Οι μετακινήσεις πλέον έχουν γίνει πιο εύκολες και πολύ πιο οικονομικές. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί να καλέσει κάποιος ένα ταξί μέσω της Taxibeat ή της Uber, να υπολογίσει την ακριβή ώρα που θα περάσει το λεωφορείο ή το μετρό από τη στάση, να κλείσει αεροπορικά και άλλα εισιτήρια.

«Μέσω της Carky μπορεί κάποιος πολύ εύκολα και γρήγορα να έχει ένα αυτοκίνητο στη διάθεσή του, με παράδοση στο χώρο του, πολύ οικονομικά. Για κάθε αυτοκίνητο διαθέσιμο μέσω του μοντέλου του car sharing που λανσάρει και η Carky, αντικαθίστανται κατά μέσο όρο 9 αυτοκίνητα, τα οποία κανονικά θα βρίσκονταν στο δρόμο, κάτι που έχει και θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».

Όσον αφορά την οικονομία του διαμοιρασμού, ο ιδρυτής της Carky δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους πολίτες. «Στην περίπτωσή μας, προβλέπουμε ότι όλο και περισσότερος κόσμος θα αποφεύγει την αγορά αυτοκινήτου, αφού το 95% του χρόνου είναι αχρησιμοποίητο και αποτελεί μια επένδυση η οποία αποφέρει αρνητικά returns».

Εξίσου αισιόδοξος ήταν και για την στάση του ευρύτερου ανταγωνισμού, καθώς στο εξωτερικό μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη προσεγγίσει τον χώρο του car sharing. Η Avis, για παράδειγμα, έχει εισχωρήσει στο μετοχικό κεφάλαιο της Zipcar με μια επένδυση 500 εκατ. δολαρίων, η Hertz και η Sixt χρησιμοποιούν αντίστοιχες πλατφόρμες για να διαθέσουν το στόλο τους, ενώ αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW, Audi, Tesla και άλλες εισάγουν στα μοντέλα τους επιλογή «car sharing mode».

Παράλληλα σύμφωνα πάντα με το eisodimagr.blogspot.gr που συγκέντρωσε τα προαναφερόμενα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν φτιάξει ειδικά πακέτα car sharing ώστε να γίνεται πιο ασφαλής η διαδικασία των μισθώσεων.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η «ευαισθησία» της ΝΔ να επιδειχθεί στην απόδοση ευθυνών που αναλογούν στο έγκλημα των Τεμπών

«Να μιλήσει αδιαμεσολάβητα με τον κόσμο και να κατανοήσει τον θυμό που υπάρχει από τη …