Σημαντική η λύση αποκοπής του κύματος ανεργίας

job-alert

Όλο και μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα έχουν τους τελευταίους μήνες οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται αργά και σταθερά, όχι, όμως, επειδή ανοίγουν πραγματικές νέες δουλειές στην οικονομία αλλά επειδή πλέον έχουν μισοανοίξει οι πόρτες του δημόσιου τομέα.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ για την αύξηση της απασχόλησης (+2,12% το δεύτερο τρίμηνο του 2016), επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως είναι πλέον η κρατική μηχανή η οποία έχει μπει μπροστά και παράγει προσωρινές θέσεις εργασίας μέσα από προσλήψεις ορισμένου χρόνου στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της Άμυνας, της Εκπαίδευσης και της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ότι μέχρι πρότινος, η συντριπτική πλειονότητα από τις 170.000 θέσεις απασχόλησης που δημιουργήθηκαν μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2013 (ανεργία 27,9%) μέχρι σήμερα (ανεργία 23,6%) ήταν αποτέλεσμα αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στον τομέα του τουρισμού, των ξενοδοχείων και του εμπορίου.

Ποσοστό ανεργίας χωρίς την επίδραση της Δημόσιας Διοίκησης

anergia
Το τελευταίο διάστημα η ισορροπία έχει αρχίσει να επηρεάζεται από την αύξηση της απασχόλησης στο Δημόσιο. Χθεσινή ανάλυση της Eurobank με βάση τα στοιχεία του δεύτερου τριμήνου, δείχνει ότι σε ετήσια βάση ο δημόσιος τομέας ήταν εκείνος που είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση (2,1%) της απασχόλησης σε ετήσια βάση. Συνεισέφερε 0,76 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής, όταν συγκριτικά η αύξηση των θέσεων απασχόλησης στη μεταποίηση ήταν 0,5%, και άλλο 0,5% ήταν η αύξηση στον τουρισμό.

Μόλις προ ολίγων ημερών άλλη ανάλυση του ΣΕΒ έδειχνε ότι από τις συνολικά 71 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης που προστέθηκαν μεταξύ του τέταρτου τριμήνου 2014 και του πρώτου τριμήνου 2016, οι τέσσερις στις δέκα προήλθαν από το Δημόσιο.

Από την ίδια ανάλυση προκύπτει ότι η αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον στενό Δημόσιο τομέα κατά 28,8 χιλιάδες (από 296,8 στο 4ο τρίμηνο του 2014 χιλιάδες σε 325,5 χιλιάδες στο πρώτο τρίμηνο του 2016), στην πραγματικότητα αφαίρεσε 0,6% από το ποσοστό ανεργίας. Χωρίς τις προσλήψεις αυτές που είναι ως επί το πλείστον προσωρινές, η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα διαμορφώνονταν στο 25,5% αντί του 24,9%.

Δεν υπάρχει φυσικά τίποτα μεμπτό στο γεγονός ότι χιλιάδες άνεργοι βρίσκουν έστω και μια προσωρινή δουλειά στο Δημόσιο καλύπτοντας μέρος από τις πολύ μεγάλες προσωπικές ανάγκες τους, και κυρίως τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην κρατική μηχανή (σχολεία, δομές υποδοχής μεταναστών κλπ), μετά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών.

Το αρνητικό προσθέτει το liberal.gr, είναι ότι σε μια περίοδο που η οικονομία θα έπρεπε να προσελκύει επενδύσεις και να δημιουργεί δουλειές που να διατηρούνται περισσότερο από τους τέσσερις-πέντε μήνες της τουριστικής περιόδου, είναι τελικά το κράτος εκείνο που «επιδοτεί» σε μεγάλο βαθμό την απασχόληση ακόμη και σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αντίθετα ο ιδιωτικός τομέας είτε από αντικειμενική αδυναμία λόγω υπερφορολόγησης και ύφεσης, είτε επηρεασμένος από τις προσδοκίες για περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, δεν επενδύει όσο θα μπορούσε, δεν αναπτύσσεται και δεν προσλαμβάνει τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να μιλήσει κανείς ακόμη για αντιστροφή της οικονομίας και για διατηρήσιμες θέσεις εργασίας.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΚΑΪ

Το Σάββατο 27/04 στις 05.30, στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» με τον Χρήστο Κούτρα Αύριο, Σάββατο 27/04 ο …