Με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες θέσεις που καταγράφουν τις τραγικές επιπτώσεις των προγραμμάτων προσαρμογής για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις, προσήλθε σήμερα η ΓΣΕΕ στη συνάντηση με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του ΔΝΤ, στο πλαίσιο διαμόρφωσης από το ταμείο της έκθεσης που θα δημοσιοποιήσει για την ελληνική οικονομία.
Η Συνομοσπονδία κατέθεσε στοιχεία και μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας της για τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας και όχι μόνον, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να παραδέχεται ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές για εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Στη διαπίστωση του ταμείου εντάσσεται και η εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι δυνατό να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πρωτογενή πλεονάσματα.
Η ΓΣΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα επώδυνα μέτρα, απορρίπτοντας στο σύνολό τους τα προηγούμενα που κατέστησαν ζούγκλα την αγορά εργασίας και αναμένει οι απόψεις της που εκφράστηκαν στη συνάντηση, να αποτυπωθούν και στο τελικό κείμενο της έκθεσης του Ταμείου.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε:
«Όπως ξέρετε το ΔΝΤ επειδή ετοιμάζει την έκθεσή του για την Ελλάδα, δεν αφορά στη διαπραγμάτευση, καλεί και τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.
Η συζήτηση από τη μεριά μας εστιάστηκε στις επιπτώσεις που είχε το πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε και το ΔΝΤ, τις τραγικές επιπτώσεις για όλο τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.
Θα σας πω κάτι που δεν εκπλήσσει όποιον ξέρει. Αναγκάστηκε και παραδέχτηκε η κυρία Βελκουλέσκου ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές, ότι έπνιξε, όπως εμείς λέγαμε από την πρώτη στιγμή κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αλλά δεν είπε τι θα γίνει για τις άλλες δυνάμεις της αγοράς που απολαμβάνουν στην υγεία των κορόιδων αρκετά πλούτη και ευημερία. Αυτό ήταν το ένα.
Το δεύτερο είναι ότι παραδέχθηκε ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι δυνατό να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αυτό όπως και το ταξικά ετεροβαρές όπως σας έχω πει περιμένουμε να δούμε αν θα αποτυπωθεί στην έκθεσή τους που βεβαίως θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο για την διαπραγμάτευση και ιδίως για τα εργασιακά ζητήματα που εμείς στο τραπέζι βάλαμε την κοινή συμφωνία με τους εργοδότες, που ζητήσαμε να γίνει σεβαστή. Βεβαίως απάντηση δεν πήραμε.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Μπορείτε να μας πείτε λεπτομέρειες για τα στοιχεία που παρουσιάσατε στην επικεφαλής του ΔΝΤ; αν και ήδη είναι γνωστά.
Τα στοιχεία δεν είναι απολύτως γνωστά με την έννοια ότι αποτελούν πρωτογενείς μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας τα οποία νομίζω τους εντυπωσίασαν από την επιστημονική τους τουλάχιστον επάρκεια. Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν ιδεολογικές εμμονές που δεν τους αφήνουν να παραδεχθούν την ουσία των πολιτικών που ασκούν.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα μας κάνετε παρακαλώ ένα σχόλιο με το θέμα που έχει ανακύψει με το ΙΚΑ που πρέπει να απευθυνθεί στα αποθεματικά των ταμείων;
Ξέρετε ότι ο ΑΚΑΓΕ δεν είναι τα αποθεματικά των ταμείων, μιλούν για τον ΑΚΑΓΕ, αυτός είναι ένας λογαριασμός αλληλεγγύης για τη νέα γενιά που είχαμε πει ότι δεν πρέπει να σπάσει, ένας κουμπαράς για τους νέους ανθρώπους. Αν γίνει αυτό δείχνει την τραγική κατάσταση και πολύ φοβάμαι ότι αυτή η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που ήταν και μια φορολογική επέλαση στο τέλος θα οδηγήσει στο να ζητούν και νέα μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα.»
Θα ακολουθήσει μπαράζ συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους για τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, καθώς το ραντεβού το επόμενο έχει κλειστεί για τις 2 το μεσημέρι, με ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ.