Στην σύνταξη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εφάπαξ μόνο με την απόφαση εξόδου

reception-648x250

Η είσπραξη του εφάπαξ, χωρίς τη λήψη της σύνταξής τους, θα είναι ανέφικτη για όσους ξενοδοχοϋπαλλήλους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 13η Μαϊου 2016 και μετά, έχοντας τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, με βάση το έγγραφο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

"Τέτοια αιτήματα απονομής εφάπαξ δεν θα γίνονται δεκτά, με δεδομένο ότι η 13η Μαϊου είναι η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε εν ισχύ το νέο Ασφαλιστικό (ν.4387/2016), κατά το εν λόγω έγγραφο, στο οποίο ξεκαθαρίζεται εμ σαφήνεια πως "στο εξής θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης, για  να εγκριθεί η αίτηση απονομής εφάπαξ".

  • Από το συγκεκριμένο περιορισμό, γλιτώνουν μόνο  όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως τη 13η Μαϊου 2016 και των οποίων η καταβολή του εφάπαξ είχε «παγώσει» λόγω αδυναμίας τρόπου υπολογισμού.

Τα εφάπαξ αυτής της κατηγορίας θα υπολογιστούν με το νέο τρόπο άρα θα υποστούν μειώσεις έως 20%, ανά περίπτωση, αλλά θα μπορούν να χορηγηθούν στους δικαιούχους,  ανεξάρτητα από το εάν έχει εκδοθεί η σχετική συνταξιοδοτική πράξη ή όχι.

Διατηρείται επίσης σε ισχύ η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή των εισφορών σε όσους ξενοδοχοϋπάλληλους έχουν λάβει το εφάπαξ με 20ετία και θα συμπληρώσουν έως τη συνταξιοδότηση 60 τουλάχιστον πλήρεις μηνιαίες καταβολές.

«Στην πράξη μετά το κούρεμα του 29,77% του 2012 και το νέο κατά 20% περίπου, απομένει ως εφάπαξ η επιστροφή των εισφορών», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελματών, ανακοινώνοντας πως θα προσφύγει στο Σ.τ.Ε. κατά του ασφαλιστικού νόμου.

Να τονιστεί τέλος ότι όπως αποκαλύπτει το dikaiologitika.gr, το έγγραφο του υπουργού, εστάλη προς το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βασίλης Γραμμένος: Δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας

Ο βουλευτής, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, προσήλθε στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων Παράσταση …