4 Οκτωβρίου η περικοπή επικουρικών συντάξεων

syntajhklama

Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από σήμερα για τον τρίτο γύρο περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.  Αυτός θα αφορά έως 25.000 συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), οι οποίοι θα υποστούν μειώσεις έως 40% μαζί με τις καταβολές των επικουρικών στις 4 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα, στις 28 Σεπτεμβρίου (δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη) θα επιβληθούν τα πλαφόν σε ατομικές συντάξεις άνω των 2000 ευρώ και στις πολλαπλές συντάξεις άνω των 3000 ευρώ, αλλά και η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε 260.000 διπλές συντάξεις.

Ο πρώτος κύκλος των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, θα κλείσει το Νοέμβριο. Ωστόσο, τον ίδιο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος των αναδρομικών – αυτή τη φορά - μειώσεων στις ίδιες τις 250.000 επικουρικές συντάξεις οι οποίες μειώθηκαν από τον Αύγουστο του 2016 και έπειτα. Το Νοέμβριο, επίσης, θα ξεκινήσουν οι αναδρομικές εισφορές 6% στις διπλές κύριες συντάξεις.

Εκκρεμεί πάντως ακόμα η κατάθεση της διάταξης για την επιβολή κατώτατου πλαφόν 50 ευρώ στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Εξάλλου στις 30 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι αναδρομικές περικοπές (για τις οποίες ισχύει κατώτατο πλαφόν 50 ευρώ) σε 290.000 μερίσματα του Δημοσίου, τα οποία μειώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο κατά 30% - 40% .

Στο όλο κλίμα του "σφαγείου" των επικουρικών συντάξεων και των μερισμάτων έσκασε σαν "βόμβα" , η έκθεση του ΔΝΤ που μιλά για μειώσεις στις σημερινές συντάξεις – ιδίως τις "υψηλές" - προκειμένου να ενισχύουν ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.

Η "βόμβα" του ΔΝΤ έσκασε σε μία περίοδο που το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ αναζητούν κονδύλια για να καταβάλουν τις συντάξεις του Νοεμβρίου–Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται πιθανόν και αυτή την εβδομάδα το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής σοφών για το νέο Εργασιακό αλλά και ετοιμάζεται η τελική έκθεσης Παγκόσμιας Τράπεζας–Υπ. Εργασίας για τις επικείμενες μειώσεις στα προνοιακά επιδόματα.

Στις 28 /9 Πλαφόν σε συντάξεις 2000-3000 ευρώ και κρατήσεις 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ σε 260.000 "διπλές" κύριες συντάξεις

Στις 28 Σεπτεμβρίου που θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις του ΙΚΑ και του Δημοσίου, θα επιβληθούν αναδρομικά:

- Τα πλαφόν που έβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου στις ατομικές συντάξεις άνω των 2000 ευρώ και στις πολλαπλές συντάξεις άνω των 3000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το τμήμα της ατομικής σύνταξης (άθροισμα κύριας και επικουρικής ) που ξεπερνά τα 2000 ευρώ, θα κόβεται ολόκληρο (δηλαδή αν το άθροισμα κύριας και επικουρικής ανέρχεται πχ στα 2100, θα κόβονται τα 100 ευρώ). Το ίδιο θα ισχύσει και για τις πολλαπλές συντάξεις (άθροισμα πχ 2 κύριων και 1 επικουρικής) άνω των 3000 ευρώ. Στις 28/9 δεν αφαιρεθεί μόνο το υπερβάλλον των 2000 ευρώ ή των 3000 ευρώ ποσό για το μήνα Οκτώβριο, αλλά πιθανόν θα ξεκινήσει και η αναδρομική κράτηση των υπερβαλλόντων ποσών που δόθηκαν από τον Ιούλιο και έπειτα (δηλαδή για 3 ακόμα μήνες).

  • Θα επιβληθεί η εισφορά 6% και στη δεύτερη (ή και τρίτη, τέταρτη κλπ) κύρια σύνταξη την οποία απολαμβάνουν 260.000 συνταξιούχοι. Το Νοέμβριο, μάλιστα, θα ξεκινήσουν οι 4 ισόποσες μηνιαίες αναδρομικές κρατήσεις στις παραπάνω διπλές, τριπλές κοκ κύριες συντάξεις μιας και η εισφορά 6% έπρεπε, βάσει νόμου Κατρούγκαλου, να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο. Μ ΄άλλα λόγια από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν σωρευτικές κρατήσεις ύψους 18% (3 μήνες Χ 6% εισφορά ανά μήνα =­ 18%).

Έτσι 260.000 κύριες συντάξεις θα υποστούν από τον ερχόμενο Νοέμβριο άλλη μία έμμεση μείωση 4,5% λόγω της πρώτης μηνιαίας αναδρομικής κράτησης (18% σωρευτικές κρατήσεις : 4 ισόποσες μηνιαίες "δόσεις" = 4,5%) για τις σωρευτικές εισφορές 18% που έπρεπε να επιβληθούν στο διάστημα Ιουλίου –Σεπτεμβρίου 2016.

Φυσικά, είναι πολύ πιθανόν ορισμένες "υψηλές" συντάξεις να υποστούν συνδυαστικές μειώσεις τόσο από την επιβολή πλαφόν γιατί ξεπερνούν τα 2000 ευρώ ή 3000 ευρώ όσο και από τις εισφορές 6% στις διπλές κύριες συντάξεις, σημειώνει το capital.gr.

Στις 4 Οκτωβρίου περικοπές σε έως 25.000 επικουρικές συντάξεις

  • Οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ) θα χάσουν έως 40%
  • Οι Συμβολαιογράφοι θα χάσουν έως 25%
  • Οι Δικηγόροι (ΕΤΑΑ) έως 40%
  • Οι Τεχνικοί Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) 15%-18%
  • Οι Ναυτικοί έως 40%

Οι παραπάνω περικοπές ενδέχεται να μην ολοκληρωθούν στις 4 Οκτωβρίου, αλλά στις 2 Νοεμβρίου.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, στις 2 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι αναδρομικές κρατήσεις στις παραπάνω επικουρικές αλλά και σε όλες εκείνες οι οποίες μειώθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο και κατά τον τρέχοντα μήνα.

Εκκρεμεί πάντως, όπως έχει δημοσίως δεσμευθεί ο Υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλους, η κατάθεση τροπολογίας για την επιβολή πλαφόν στις κρατήσεις αυτές, σύμφωνα με το οποίο:

  •  Θα ανέρχονται στο 10% των συνολικών ακαθαρίστων αποδοχών από συντάξεις αν αυτές δεν ξεπερνούν τις 1000 ευρώ.
  •  Θα ανέρχονται στο 16% αν οι αποδοχές ξεπερνούν τα 1000 ευρώ.
  • Δεν θα είναι κάτω από 50 ευρώ και πάνω από 100 ευρώ.

Οι αναδρομικές κρατήσεις στις συνολικά 250.000 επικουρικές συντάξεις που μειώνονται στο διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2016 επιβάλλονται από το ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι οι μειώσεις αυτές έπρεπε να είχαν γίνει από την 1.6.2016. Έτσι για όσες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016, θα έλθουν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου –Ιουλίου. Για όσες επικουρικές κόπηκαν πρώτη φορά το Σεπτέμβριο, θα υποστούν αναδρομικές κρατήσεις για το διάστημα Ιουνίου –Αυγούστου κλπ.

Το ΔΝΤ ζητά να κοπούν ακόμα περισσότερο οι κύριες συντάξεις

Την ίδια ώρα που μαίνονται οι μειώσεις και αναδρομικές κρατήσεις σε επικουρικες και κύριες συντάξεις, σε μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου (και λίγους μήνες νωρίτερα στο ΕΚΑΣ) και εκκρεμεί η διαπραγμάτευση για Εργασιακό και Προνοιακά επιδόματα, σαν "βόμβα" έσκασε την περασμένη Παρασκευή έκθεση του ΔΝΤ για το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα.
Το ΔΝΤ προτείνει ευθέως "παραπέρα μείωση των τρεχουσών συντάξεων", η οποία μπορεί να γίνει με το "ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων" (ιδίως των "υψηλών" συντάξεων) και με την "εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές", έτσι ώστε το δημόσιο να παράσχει "επαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες".
Κύκλοι του υπ. Εργασίας αντιλαμβάνονται την παραπάνω θέση του ΔΝΤ ως πρόταση:

  1.   Mείωσης και σε ονομαστικό επίπεδο των "υψηλές" συντάξεις. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει ισχύσει το "πάγωμα" όλων των συντάξεων -μαζί και των "υψηλών"- που ισχύει μέχρι και το 2019 (βάσει όσων προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου). Eπιπρόσθετα δεν πρέπει να ισχύει το "πάγωμα" στο σημερινό ονομαστικό επίπεδο τους που ισχύει και μετά το 2019 για όσες συντάξεις -μετά τον επανυπολογισμό τους (θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017) βρεθούν σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το σημερινό, αλλά θα μείνουν στην ίδια κλίμακα χάρη στη διατήρηση της "προσωπικής διαφοράς". Έτσι η "προσωπική διαφορά" πρέπει να μειωθεί ή και να εξαφανιστεί.
  2.  Η μεταφορά της εξοικονόμησης από την περικοπή των "υψηλών" συντάξεων στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017, δεδομένου ότι και το συμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει ότι το 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) που απαιτείται γι' αυτό πρέπει να προέλθει και από "τόσο εκείνα που δίδονται σε χρήμα όσο εκείνα που δίδονται σε είδος, οι φοροελαφρύνσεις, η κοινωνική ασφάλιση και άλλα κοινωνικά επιδόματα που δίδονται από τη γενική κυβέρνηση".

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ο «μάγος» της αποποίησης ευθυνών

Η ιδιομορφία της περίπτωσης Σημίτη εντοπίζεται στο ότι αποτελεί ίσως τη μοναδική περίπτωση πρωθυπουργού, που …