Πήρε οριστικό διαζύγιο ο Έλληνας με την υγεία του

giatrosygeia

Το 13% των ερωτώμενων στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία, παραδέχτηκαν ότι καθυστερούν κατά κανόνα την εκτέλεση της συνταγής του γιατρού γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, το 10% των ασθενών παίρνουν λιγότερα φάρμακα παρά τις οδηγίες του ειδικού που τους παρακολουθεί, ενώ το 24% των πολιτών αναγκάζονται να κάνουν περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης για να αγοράσουν φάρμακα, καταδεικνύοντας το πόσο απλησίαστη στην περίοδο της κρίσης έγινε η υγεία για τοςυ Έλληνες πολίτες.

Αναφορικά με την προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη το 2014:

  • Η μεγαλύτερη μεταβολή δαπανών -8,6% παρατηρείται στα διαρκή αγαθά
  • Η δαπάνη για την εκπαίδευση -8,1%
  • Τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες -5,3%.

Έντεκα από τις δώδεκα κατηγορίες δαπανών παρουσιάζουν μείωση (με τη μικρότερη της τάξεως 1,1% στην αναψυχή και τον πολιτισμό). Μαύρη εξαίρεση αποτελούν οι μηνιαίες δαπάνες για την υγεία, καθώς παρατηρείται αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 2014.

  • Το 24% των πολιτών αναγκάζονται να κάνουν γενναίες περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. φαγητό και καύσιμα ) για να αγοράσουν φάρμακα.

Η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα τους – το 2009 ήταν περίπου στο 10% και σήμερα είναι λίγο παραπάνω από 30% – αλλά και η αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα εξ’ αιτίας των αναμονών στο ΕΣΥ είναι οι κύριες αιτίες, σύμφωνα με τους Οικονομολόγους Υγείας.

Ενδεικτικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και της Metron Analysis, τέσσερις στους πέντε Έλληνες παραδέχονται ότι ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να καλύψουν τα έξοδα τους για τα απαιτούμενα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα επόμενα δύο χρόνια, με τις νοικοκυρές, τους συνταξιούχους και τους ανέργους να εκφράζουν τη μεγαλύτερη αγωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία καταγράφουν τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, 7,5% και 6,5% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, αντίστοιχα.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς ο Κώστας Σημίτης «σφράγισε» την πολιτική ιστορία της χώρας

Στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του κατέγραψε σημαντικά βήματα για την πορεία της χώρας - Η δεύτερη …