Αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων

ergasiaanagvnrish

Οι διαδικασίες που απαιτούνται για να έχετε πρόσβαση σε ένα νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα σε μια άλλη χώρα της ΕΕ εξαρτώνται από το αν:

  • θέλετε να εγκατασταθείτε στη χώρα υποδοχής για να ασκήσετε εκεί το επάγγελμά σας (εγκατάσταση): στην περίπτωση αυτή, απαιτείται αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων
  • θέλετε απλώς να παράσχετε προσωρινά τις υπηρεσίες σας στη χώρα αυτή: στην περίπτωση αυτή, αρκεί μόνο να υποβάλετε μια γραπτή προκαταρκτική δήλωση. Αν το επάγγελμά σας εμπίπτει στον τομέα της υγείας και ασφάλειας, ενδέχεται η χώρα υποδοχής να σας υποβάλει προηγουμένως σε έλεγχο επαγγελματικών προσόντων.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους κανόνες που ισχύουν στην περίπτωσή σας, επικοινωνήστε με την αρμόδια εθνική αρχή της χώρας υποδοχής για την πρόσβαση στο επάγγελμά σας..

Συμβουλευθείτε τη βάση δεδομένων με τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα, για να δείτε ποια επαγγέλματα είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένα, σε ποιες χώρες της ΕΕ και από ποιες αρχές.

Πρέπει να γνωρίζετε την ονομασία του επαγγέλματος στη γλώσσα της οικείας χώρας. Αν θέλετε να εργαστείτε ως αρτοποιός στη Γερμανία, αναζητήστε στη βάση δεδομένων τη λέξη "Bäcker" (στα γερμανικά).

Μπορείτε επίσης, εφόσον το επάγγελμά σας είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένο στη χώρα σας, να το αναζητήσετε πρώτα στη γλώσσα σας ώστε να βρείτε την αγγλική απόδοση που παρέχεται στην περιγραφή του. Εν συνεχεία, κάντε την αναζήτησή σας με βάση την αγγλική ονομασία, για να βρείτε τις άλλες χώρες στις οποίες το επάγγελμα αυτό είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένο. Αν η χώρα στην οποία θέλετε να εγκατασταθείτε δεν εμφανίζεται, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν είναι νομοθετικώς κατοχυρωμένο στη χώρα αυτή.

Αν δεν βρίσκετε το επάγγελμά σας στη βάση δεδομένων, επικοινωνήστε με τους εθνικούς φορείς επικοινωνίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων  στη χώρα όπου θέλετε να εργαστείτε. Οι φορείς αυτοί μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τις αρμόδιες αρχές και θα σας ενημερώσουν για τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλετε.

Επικυρωμένα αντίγραφα/μεταφράσεις από ορκωτούς μεταφραστές

Οι αρχές μπορεί να ζητήσουν επικυρωμένα αντίγραφα (που αποδεικνύουν τη γνησιότητα των εγγράφων) και/ή μεταφράσεις ορισμένων βασικών εγγράφων από ορκωτούς μεταφραστές, όπως πιστοποιητικών που αποδεικνύουν τα επαγγελματικά σας προσόντα. (Οι εν λόγω μεταφράσεις συνοδεύονται από δήλωση ορκωτού μεταφραστή ο οποίος εγγυάται την ακρίβειά τους.)

Ωστόσο, οι κανόνες της ΕΕ ορίζουν τα εξής:

  • η απαίτηση αυτή ισχύει μόνο για τα βασικά έγγραφα, π.χ. τους ίδιους τους τίτλους σπουδών
  • οι αρχές υποχρεούνται να κάνουν δεκτές τις μεταφράσεις από ορκωτούς μεταφραστές άλλων χωρών της ΕΕ.

Οι αρχές δεν μπορούν να ζητήσουν μεταφράσεις ορκωτών μεταφραστών για τα εξής έγγραφα:

  • τίτλους σπουδών γιατρών, γενικών νοσοκόμων, μαιών, κτηνιάτρων, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών ή αρχιτεκτόνων
  • δελτία ταυτότητας, διαβατήρια ή άλλα έγγραφα που δεν σχετίζονται με τα επαγγελματικά σας προσόντα.

Οι παραπάνω πληροφορίες συνοψίζουν διάφορους σύνθετους κανόνες που περιλαμβάνουν πολλές εξαιρέσεις.

Για να είστε σίγουροι ότι οι εξαιρέσεις αυτές δεν αφορούν εσάς, διαβάστε τον οδηγό της ΕΕ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας και αποφύγετε τη γραφειοκρατία

Η Καταρίνα είναι φαρμακοποιός από τη Σλοβακία και επιθυμεί να εργαστεί στην Αυστρία. Οι αυστριακές αρχές τής ζητούν να προσκομίσει μαζί με την αίτησή της όλα τα δικαιολογητικά μεταφρασμένα από Αυστριακό ορκωτό μεταφραστή.

Δεν επιτρέπεται να της ζητούν μεταφράσεις των πτυχίων της από ορκωτό μεταφραστή. Για ορισμένες κατηγορίες -γιατρούς, γενικούς νοσοκόμους, μαίες, κτηνίατρους, οδοντίατρους, φαρμακοποιούς, αρχιτέκτονες- δεν απαιτείται μετάφραση των τίτλων σπουδών από ορκωτό μεταφραστή.

Πριν από την έναρξη της δραστηριότητάς σας

Αφού αναγνωριστούν τα επαγγελματικά σας προσόντα, ενδέχεται να σας ζητηθεί ακόμη να εγγραφείτε σε επαγγελματικό φορέα, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον επαγγελματικό σας τίτλο και να αρχίσετε να εργάζεστε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εθνικές αρχές ενδέχεται να σας ζητήσουν να ελέγξουν τις γλωσσικές σας δεξιότητες.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Άνοιξε η συζήτηση για διεξαγωγή debate και στον ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτές και στελέχη που βρίσκονται στην πλευρά των «87» τοποθετούνται συνεχώς υπέρ μια τηλεμαχίας - …