Τα ακίνητα που οι τράπεζες θα βγάλουν στο "σφυρί"

pleistiriasmoi-akiniton-prota-2000-akinita-vgoun-amesa-sfiri-480x270

"Θα προστατεύσουμε τους καταθέτες και όχι τους μπαταχτσήδες". Με αυτήν τη φράση απαντούν οι τράπεζες στο θόρυβο των τελευταίων ημερών και στις οργανωμένες αντιδράσεις κατά των πλειστηριασμών, βρίσκοντας "σύμμαχο" και την κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά επιχειρεί να αποκαταστήσει την αλήθεια για τους πλειστηριασμούς.

Παρά τις αντιδράσεις, οι πλειστηριασμοί όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά το 2017, μόνο από πλευράς τραπεζών, θα αφορούν 5.000 οικιστικά και εμπορικά ακίνητα.

Οι πλειστηριασμοί που θα διενεργηθούν από τις τράπεζες φέτος θα κινηθούν στους 500 με μάξιμουμ τους 1.000, θα γίνουν με γεωγραφική κατανομή και πλήρη κάλυψη ανά νομό, θα αφορούν μεγάλα ακίνητα και στοχευμένα στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η ίδια στρατηγική θα ακολουθηθεί και το 2017, πλήττοντας ακόμη και πρώτες κατοικίες δανειοληπτών που διαπιστωμένα έχουν οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και όμως αδιαφορούν επιδεικτικά.

"Ένας στους πέντε από όσους δεν πληρώνουν τα δάνειά τους είναι στρατηγικός κακοπληρωτής. Τα καταστήματα των τραπεζών βρίθουν από περιπτώσεις κατόχων ακριβών ακινήτων, αυτοκινήτων και καταθέσεων – ως επί το πλείστον στο εξωτερικό –, οι οποίοι ζουν με αποδεδειγμένη ευμάρεια, αρνούνται όμως προκλητικά να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν λάβει τρεις επιστολές από τις τράπεζες να προσέλθουν για ρύθμιση των δανείων τους (ακόμη και στην περίπτωση που είναι απολύτως ικανοί να πληρώνουν κανονικά χωρίς καμία ρύθμιση!) και τις έχουν αγνοήσει επιδεικτικά", αναφέρουν οι τραπεζίτες και επισημαίνουν ότι το "κυνήγι" των μπαταχτσήδων θα είναι ανελέητο.

Όπως τονίζουν στο capital.gr, η ασυλία και η στήριξη των μπαταχτσήδων πλήττει όχι μόνο τους συνεπείς δανειολήπτες, αλλά στην τελική τους καταθέτες των τραπεζών. Ακόμη και οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι τράπεζες (π.χ. στη συνήθη πρακτική που "σπάνε" το δάνειο σε δύο κομμάτια και τοκίζουν μόνο το ένα), πόσω μάλλον οι διαγραφές δανείων, όπως εξηγούν οι τραπεζίτες, γίνονται με ζημία για τις τράπεζες. Έχουν αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, θέτοντας σε κίνδυνο τους καταθέτες.

"Δεν θα επωμιστούν ούτε οι συνεπείς δανειολήπτες, ούτε οι καταθέτες το βάρος της τακτικής των στρατηγικών κακοπληρωτών, είτε με το να χρεώνονται υψηλότερα επιτόκια είτε με το να απειληθούν με "κούρεμα" των καταθέσεών τους, επειδή θα κινδυνεύσουν με διάβρωση τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κουλτούρα του "Δεν πληρώνω" θέτει σε κίνδυνο όλη της λειτουργία της Οικονομίας", τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι όσοι είναι συνεργάσιμοι δανειολήπτες και αναζητούν λύσεις με την τράπεζά τους, δεν απειλούνται με πλειστηριασμούς. Όσοι επίσης ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται πλήρως. "Με τα προγράμματα ρυθμίσεων προς ευπαθείς ομάδες, η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στο 10% ή και χαμηλότερα της αρχικής", αναφέρουν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι μόνο οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς.

"Οι τράπεζες δεν έχουν κανένα όφελος να πάρουν τα σπίτια φτωχών και αναπήρων. Ακόμη και τα σπίτια των εχόντων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό, βαραίνουν τις τράπεζες. Αφενός γιατί ο πλειστηριασμός γίνεται σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που είναι εγγεγραμμένα στα βιβλία της τράπεζας και άρα με ζημία για την τράπεζα. Αφετέρου γιατί το κόστος συντήρησης των ακινήτων αυτών είναι πολύ ακριβό (το κόστος διακράτησης υπολογίζεται στο 4% - 4,5% του book value των ακινήτων των τραπεζών).


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μειώθηκαν οι καθαροί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 2020-2024!

Για πέντε συνεχή χρόνια (2020-2024) ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 14,25% ενώ ο φόρος εισοδήματος …