Η λίστα των πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο

katasxesisyriza

Από σπίτια και βίλες μέχρι ελικόπτερα και ηλεκτρονικές ζυγαριές στα δελτία δημοσιεύσεων πλειστηριασμών, που εμφανίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Από ακίνητα για όλα τα γούστα, ακριβά αντικείμενα, αυτοκίνητα, εκσκαφείς, κότερα, μέχρι και ελικόπτερα καταχωρίζονται πλέον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για όλα τα εκπλειστηριαζόμενα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης (που έχουν κινήσει τράπεζες, ιδιώτες, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΟΥ κ.λπ.) για χρέη σημαντικά ή ασήμαντα, που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που επί της ουσίας «έχει βγει στο σφυρί».

Οικόπεδα, διαμερίσματα, εξοχικά (με πισίνες αλλά και με εκκλησάκια μαζί), χώροι όπου λειτουργούν επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καφετέριες, ταχυφαγεία κ.λπ.) βρίσκονται υπό διαδικασίες κατάσχεσης, ενώ «στο σφυρί» προγραμματίζεται να βγουν και πολλά κινητά περιουσιακά στοιχεία, από Ι.Χ. (Μερσεντές κ.λπ.), φορτηγά, εκσκαφείς μέχρι σκάφη αναψυχής (κότερα), φορτηγά πλοία και ελικόπτερα! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr, αναδιφώντας κανείς τον ατέλειωτο κατάλογο των κινητών περιουσιακών στοιχείων, διαπιστώνει ότι πολλές φορές κατάσχονται και βγαίνουν «στο σφυρί» καρέκλες, τραπέζια, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.λπ., μέχρι φούρνοι μικροκυμάτων, ζυγαριές, αρώματα, ακόμα και φιάλες οξυγόνου! Και όλα αυτά, χωρίς κανείς να ακουμπήσει το καυτό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων!

Όλες οι κατασχετήριες εκθέσεις

Πριν από λίγο καιρό είχε «πρεμιέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα deltio.tnomik.gr, όπου πλέον θα «φιλοξενούνται» όλες οι κατασχετήριες εκθέσεις και οι περιλήψεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες για ενημέρωση γύρω από τους μελλοντικούς πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα και παρέχεται ευκολία στους χρήστες (σ.σ.: δικαστικούς επιμελητές, συμβολαιογράφους κ.λπ.) για δημοσίευση κειμένων κατευθείαν από τον χώρο εργασίας τους».

Παράλληλα, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δύο διατάγματα που ανακαθόρισαν και «διόρθωσαν» τις αμοιβές που θα έχουν οι δικαστικοί επιμελητές για κάθε επίδοση, έκθεση κατάσχεσης κ.λπ., ανάλογα και με τις αποστάσεις, τις ημέρες απασχόλησής τους (και εκτός έδρας), ενώ επίκειται και η δημοσίευση του διατάγματος που προβλέπει ότι από 1ης Ιουνίου για την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό ακινήτων θα λαμβάνεται πλέον υπόψη όχι η αντικειμενική (και συνήθως πολύ υψηλότερη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης) αξία τους αλλά η εμπορική αξία, όπως αυτή θα προσδιορίζεται από ειδικό εκτιμητή (τον οποίο θα διορίζει ο δικαστικός επιμελητής), με βάση διεθνείς εκτιμητικούς κανόνες και με αμοιβή που θα μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη που χάνει το ακίνητο.

Σε δεύτερη φάση, από τον Ιούλιο οι διαδικασίες των πλειστηριασμών θα προχωρήσουν στο ψηφιακό επίπεδο και θα διεξάγονται διαδικτυακά, αφού πρώτα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα εχέγγυα για λόγους ασφαλείας των συναλλαγών, με τη χρήση κατάλληλων κωδικών κ.λπ. Άλλωστε, η επόμενη μέρα των ψηφιακών αλλαγών θα οδηγήσει και στα «χτυπήματα» και στις πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών διαδικτυακά.

Οι πρώτες ηλεκτρονικές αναρτήσεις κατασχέσεων έγιναν μέσα στο καλοκαίρι για εταιρεία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που όρισε πλειστηριασμό, το φθινόπωρο, ενός ακινήτου 78 τ.μ. στην Καλλιθέα (επιβαρημένου και με τραπεζικές προσημειώσεις υποθήκης) για χρέος 33.900 ευρώ και τιμή α΄ προσφοράς 63.560 ευρώ, αφού προηγουμένως το επισκεφθούν οι επίδοξοι πλειοδότες, σε προκαθορισμένη ημερομηνία, για να διαπιστώσουν κατά πόσο τους ενδιαφέρει.

Και μετοχές «στο σφυρί»

Αντίστοιχα, στις πρώτες ηλεκτρονικές καταχωρίσεις συμπεριλαμβάνεται άλλη κατασχετήρια έκθεση για πλειστηριασμό ονομαστικών μετοχών (γνωστού επιχειρηματία, που αντιμετώπισε πρόσφατα μεγάλα οικονομικά προβλήματα) που παραδόθηκαν σε τράπεζα, η οποία επισπεύδει τη σχετική διαδικασία (η απαίτηση ανέρχεται σε 14,2 εκατ. ευρώ και η πρώτη προσφορά για τις μετοχές θα είναι 300.000 ευρώ). Ψηφιακή είναι και η επίσπευση κατασχετήριας έκθεσης από τράπεζα (για απαίτηση 200.000 ευρώ) που βγάζει «στο σφυρί» ακίνητο ιδιώτη οφειλέτη στη Θεσσαλία συνολικά 242 τ.μ. (με διάφορες αυθαιρεσίες, για τις οποίες εκκρεμούν διαδικασίες τακτοποίησης), με πρώτη προσφορά που ξεπερνά τα 260.000 ευρώ (με αποθήκες και γκαράζ) και το οποίο βαρύνεται, όμως, με μεγάλες τραπεζικές υποθήκες, που ξεπερνούν τα 750.000 ευρώ.

Στις επαναλαμβανόμενες (λόγω των μέχρι πρόσφατα αποχών) διαδικασίες πλειστηριασμών, που ξανακινούνται μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά και μέσα στο επόμενο δίμηνο (σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα), συναντά κανείς και ακίνητα-φιλέτα σε ακριβές περιοχές, όπως σε Ψυχικό-Φιλοθέη, Βουλιαγμένη, Κολωνάκι κ.λπ.

Ακόμη και για 5.000 ευρώ οφειλή!

Παράλληλα εντοπίζονται διαδικασίες κατάσχεσης ακινήτων και για πολύ μικρές οφειλές, της τάξης των 5.000 ευρώ, που έχουν κινηθεί από ιδιώτες και επιχειρήσεις, ακόμα και από κάποιες οργανώσεις κοινωφελούς χαρακτήρα. Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες και εβδομάδες, πρόκειται να «βγουν στο σφυρί» μεταξύ άλλων:

Διαμέρισμα 135 τ.μ. στο Ψυχικό με πρώτη προσφορά στα 400.000 ευρώ, λόγω οφειλών 19.500 ευρώ κυπριακής εταιρείας που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια.
Ακίνητο 440 τ.μ. στην παραλιακή ζώνη, όπου στεγάζονται ξενοδοχείο και καφέ-εστιατόριο για χρέη 162.000 ευρώ, που βαρύνεται και με τραπεζικές υποθήκες, με α΄ προσφορά στα 360.000 ευρώ.
Μεζονέτες τεχνικής εταιρείας με πισίνα στη Ν. Μάκρη, με α΄ προσφορές στα 307.000 και 227.000 ευρώ.
Μονοκατοικία στον Διόνυσο για χρέη προς τράπεζα ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Ακίνητο στο κέντρο λόγω χρέους 72.500 ευρώ προς επισπεύδουσα τράπεζα και ενώ εκκρεμεί και κατάσχεση ΔΟΥ, με α΄ προσφορά στα 80.000 ευρώ.
Αποθήκη πολυκατοικίας αξίας 2.115 ευρώ από τους διαχειριστές της, για οφειλή 3.300 ευρώ του ιδιοκτήτη για κοινόχρηστα.
Διώροφη εξοχική κατοικία στη Λαυρεωτική σε αγρόκτημα 8 στρεμμάτων με ιδιοκτήτρια λιβεριανή εταιρεία, με α΄ προσφορά στο 1,3 εκατ. ευρώ.
Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων στην Αττική με σπίτι 200 τ.μ. και πισίνα, που νοικιάζεται σε αλλοδαπό, για χρέος μόλις 7.500 ευρώ, αλλά βαρυνόμενο με τραπεζική υποθήκη 1,3 εκατ. ευρώ.
Αγροτεμάχια στην Αττική μαζί με κατοικία και εκκλησάκι για χρέος 14.500ευρώ, αξίας 60.000 ευρώ.

Και ελικόπτερα!

Ελικόπτερο Agusta, χωρητικότητας 8 ατόμων, για χρέη της ιδιοκτήτριας ΑΕ (βαρύνεται και με υποθήκες 360.000 ευρώ), αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και μεα΄ προσφορά στο 1 εκατ. ευρώ.
Διαμέρισμα 117 τ.μ. με γκαράζ στο Κολωνάκι με α΄ προσφορά στα 377.000 ευρώ.
Ακίνητο 155 τ.μ., όπου στεγάζεται καφετέρια στην παραλιακή ζώνη της Αν. Αττικής, με α΄ προσφορά στα 66.000 ευρώ και επιβαρημένο με τραπεζικές υποθήκες και κατάσχεση από ΔΟΥ.
Μονοκατοικία στη Γλυφάδα αντικειμενικής αξίας 87.500 ευρώ για χρέος 10.000 ευρώ, με τιμή α΄ προσφοράς στα 44.000 ευρώ και επισήμανση ότι αυτά ισχύουν μέχρι την επικείμενη έκδοση του διατάγματος, που θα καθορίζει πλειστηριασμό με την εμπορική αξία. Ξύλινο σκάφος αναψυχής μήκους 25 μ., που εκτιμήθηκε στα 160.000 ευρώ, που «χτυπά» ΑΕ με δραστηριότητες εμπορικές και εκμετάλλευσης νυχτερινών κέντρων, για χρέος 33.000 ευρώ.
Διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Ίλιον για χρέος 5.500 ευρώ, βαρυνόμενο με τραπεζική υποθήκη, αξίας 83.000 ευρώ.
Ανάμεσα στα κινητά αντικείμενα που κατασχέθηκαν και εκπλειστηριάζονται αλλά και σε περιουσιακά στοιχεία πτωχευμένων επιχειρήσεων, που εκποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, περιλαμβάνονται βιβλιοθήκες, γραφεία, συρταριέρες, πίνακες ζωγραφικής, ξενόγλωσσα βιβλία, χάρτες, Η/Υ και εκτυπωτές, πολυθρόνες, φωτιστικά, ψυγεία, φούρνοι μικροκυμάτων, εκσκαφείς, ψησταριές, απορροφητήρες, αρώματα, ζυγαριές, ακόμα και φιάλες οξυγόνου…


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Για πρώτη φορά με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι παραχωρήσεις αιγιαλών

Για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη …