Τετραπλάσια αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές από το 2017

euroxarti_546_355

Αντικίνητρο ασφάλισης και δήλωσης εισοδημάτων αναμένεται να αποτελέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών από 1-1-2017 με το διπλό χαράτσι σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, «σύμφωνα με Τα Νέα».

Στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα οι εισφορές έως και τετραπλασιάζονται. Στελέχη της ασφάλισης έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι το νέο σύστημα εισφορών που θα εφαρμοστεί από 1/1/2017 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη κάμψη στα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Κι αυτό γιατί η υπέρμετρη επιβάρυνση θα εκτινάξει στα ύψη τη φορο-εισφοροδιαφυγή.

Ειδικότερα από 1-1-2017 ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει την επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ).

Για τον υπολογισμό των εισφορών θα λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 4.923,07 ευρώ ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329,6 ευρώ. Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ τον μήνα. Η επιβάρυνση θα αρχίζει να γίνεται αισθητή για εισοδήματα από 19.000 ευρώ και πάνω. Στα πολύ υψηλά εισοδήματα η αθροιστική επιβάρυνση φόρων και εισφορών μπορεί να φθάσει σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ακόμη και το 300% σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, αναφέρουν «Τα Νέα».

ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ
Παράλληλα δυσβάστακτη θα είναι η επιβάρυνση για τα μπλοκάκια. Οι απασχολούμενοι με καθεστώς μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας (ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους) με μπλοκάκι θα τιμωρούνται διπλά από 1/1/2017 αν έχουν παράλληλα για την ίδια απασχόληση σχέση εξαρτημένης εργασίας, αφενός διότι οι ατομικές τους εισφορές όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών (επιτηδευματίες, έμποροι, βιοτέχνες) θα υπολογίζονται με το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους και αφετέρου διότι θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά και για σύνταξη και για ασθένεια για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί. Ηδη παρατηρείται μαζικό κύμα κλεισίματος των δελτίων παροχής υπηρεσιών καθώς η αυξημένη εισφορά, παράλληλα με την υπέρογκη επιβάρυνση από τη φορολογία, καθιστά τη δεύτερη απασχόληση μη συμφέρουσα.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Για τους αγρότες οι αυξήσεις θα είναι σταδιακές και αναδρομικές, αφού αρχίζουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και φθάνουν μέχρι το 2022, όταν πλέον ο κάθε αγρότης θα πληρώνει για σύνταξη και υγεία το 26,95% του εισοδήματός του. Η σωρευτική αύξηση από φέτος έως και το 2022 αγγίζει το 39% για έναν αγρότη που ανήκει στην τρίτη ασφαλιστική κλάση και θα δηλώνει ετήσιο εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ (κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία).

Για το νέο χαράτσι που θα επιβληθεί από το νέο έτος, επικρατέστερο σενάριο είναι ο υπολογισμός των εισφορών για το α' εξάμηνου του 2017 με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015 και για το β' εξάμηνο του 2017 θα γίνεται συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2016, όπως αυτά προέκυψαν μετά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων.

Πάντως η εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας είναι ότι από το νέο έτος μεγαλύτερος αριθμός των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ θα πληρώνει μικρότερα ποσά. Το 80% των ενδιαφερομένων εμφανίζεται να δηλώνει έως 10.000 ευρώ τον χρόνο και σήμερα πληρώνει ένα 20% αλλά επί τεκμαρτού εισοδήματος. Κυβερνητικός στόχος είναι να διευκολυνθεί η ασφαλιστική βάση και περισσότεροι να μπορέσουν να καταβάλουν τις οφειλές τους.

ΔΟΣΕΙΣ Α ΛΑ ΚΑΡΤ
Παράλληλα αυτή την περίοδο στο υπουργείο Εργασίας γίνεται επεξεργασία για ένα πλήρες σύστημα που θα προσεγγίζει με έναν πραγματικά αξιόπιστο τρόπο τις δυνατότητες των ασφαλισμένων να καταβάλουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Φυσικά, το προτεινόμενο σύστημα θα πρέπει να εγκριθεί από τους δανειστές. Η νέα ρύθμιση - αν εγκριθεί από τους θεσμούς - θα προβλέπει αριθμό δόσεων α λα καρτ καθώς θα στηρίζεται στην εισφοροδοτική δυνατότητα και στο συνολικό προφίλ του οφειλέτη.

Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη, για παράδειγμα, το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν στο παρελθόν. Οσον αφορά τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, στη φετινή έκθεση της ΔΕΘ υπήρξε πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για πάγωμα από 1.1.2017 των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων χρωστούν στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ (δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί μηχανικοί κ.ά.). Δηλαδή οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31.12.2016 παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΟΑΕΕ
Την ίδια ώρα στα όρια του κραχ βρίσκεται ο ΟΑΕΕ. Τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ δείχνουν ότι το 63% πληρώνει κανονικά τις εισφορές του στον Οργανισμό ενώ το 37% δυσκολεύεται να πληρώσει. Το σύνολο των οφειλόμενων εισφορών φθάνει τα 11,5-12 δισ. ευρώ. Από τους 105.000 ασφαλισμένους που είχαν ενταχθεί στο καθεστώς ρύθμισης των 100 δόσεων, γύρω στις 50.000 έχουν απενταχθεί και οι υπόλοιποι είναι ενεργοί. Ενδεικτικό της δραματικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός είναι ότι το έλλειμμά του για το επόμενο έτος εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ (έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα της τάξης των 459,2 εκατ. ευρώ το 2016).


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΠΕΚΑ. Πότε πληρώνονται ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, ενοικίου, γέννησης, προνοιακά επιδόματα Μαιου 2021

ΟΠΕΚΑ. Πότε πληρώνονται ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, ενοικίου, γέννησης, προνοιακά επιδόματα Μαΐου 2021 Ημερομηνία πληρωμής επιδομάτων …