Υπ.Εργασίας: ΝΑΙ οι σημερινές συντάξεις είναι χαμηλές!

συνταξιούχοι
Πέρασαν μήνες μέχρι να παραδεχτεί ο Κατρούγκαλος όλα όσα φώναζαν οι συνταξιούχοι, αλλά τελικά δεν μπόρεσε νΑ το αποφύγει γιατί οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα...Έτσι σε ανακοίνωσή του λόγω των δημοσιευμάτων για νέες περικοπές κατά 30% στις νέες συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας, λέει την μεγάλη αλήθεια της κοινωνίας, την οποία και αποδέχεται, ότι υπάρχουν πολύ χαμηλέ συντάξεις.
"Οι σημερινές συντάξεις είναι χαμηλές, αλλά είναι αυτές που μπορεί να καταβάλλει το πτωχευμένο κράτος, από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, προέβη νωρίτερα το υπουργείο. Με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν τις νέες συντάξεις να μειώνονται κατά 30%, παρατίθενται στοιχεία που δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε με το νέο Ασφαλιστικό, οδηγεί σε υψηλότερες συντάξεις, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαζομένων.
Ειδικότερα:
• Η μεταρρύθμιση καθιερώνει κανόνες ισονομίας για όλους, που θεραπεύουν την γενεσιουργό αιτία των ελλειμμάτων των ταμείων. Για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, σε κάθε περίπτωση μέσου εργασιακού εισοδήματος έως 1000 ευρώ το νέο σύστημα δίδει μεγαλύτερες συντάξεις από ότι το προηγούμενο. (Εισόδημα κάτω από 1000 ευρώ δηλώνουν σήμερα το 87% των μισθωτών, το 90% των αυτοαπασχολούμενων και το 99% των αγροτών.) Για παράδειγμα, για μέσο εργασιακό εισόδημα ίσο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη (586 ευρώ το μήνα) το νέο σύστημα για ασφαλισμένο με είκοσι έτη ασφάλισης δίνει κύρια σύνταξη 477 ευρώ (82,2% αναπλήρωση εισοδήματος, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη) έναντι 449 ευρώ του νόμου 3863/2010 (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη-Βρούτση). Για 15 έτη ασφάλισης το νέο σύστημα δίνει 413 ευρώ έναντι 411.
• Για εργαζομένους με πλήρες εργασιακό ιστορικό, η σύνταξη είναι μεγαλύτερη και πάντα κοντά στο 80%, σε σχέση με το μέσο μισθό, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης δημόσιου συστήματος ασφάλισης στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, σύνταξη 655 ευρώ, που χρησιμοποιεί ως πρωτοσέλιδο ένα από τα χαλκεία, αντιστοιχεί σε συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ.
• Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι γίνεται εσκεμμένη αναφορά στα επίμαχα δημοσιεύματα, σε ελάχιστη σύνταξη τάχα 486 ευρώ, αγνοώντας τη σφαγή των ημερομισθίων και μισθών της μνημονιακής περιόδου. Αυτή όμως υπολογιζόταν με το παλαιό καθεστώς (Ν 3863/10) στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι σήμερα –μετά τη σφαγή των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- θα ήταν 392,7 ευρώ και όχι 486 όπως ήταν με τιμές 2010. Σε όλες τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν οι νέες συντάξεις είναι υψηλότερες από αυτήν, λόγω της εθνικής σύνταξης.
• Υπενθυμίζεται ότι η εθνική σύνταξη, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού κάθε σύνταξης, δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές αλλά απευθείας από το φορολογία, ως εργαλείο κοινωνικής αναδιανομής. Αντιστοιχεί στο όριο της σχετικής φτώχειας, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή στα 384 ευρώ.
Για σύγκριση:
  • Η βασική σύνταξη του νόμου 3863/2010 που υπερασπίζονται ως δήθεν καλύτερη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα χαλκεία ήταν 360 ευρώ όταν το όριο φτώχειας ήταν στα 665 ευρώ και θα είχε ελαττωθεί σήμερα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στο άρθρο 11 του νόμου αυτού αναπροσαρμογή στα ήταν 341 ευρώ.
  • Το υπουργείο Εργασίας προσθέτει ότι οι συντάξεις, παρά το γεγονός ότι είναι χαμηλές, έχουν συνδεθεί με «ρήτρα ανάπτυξης» με την άνοδο της οικονομίας, ούτως ώστε με την επάνοδο της ανάπτυξης να μη κερδίσουν μόνον λίγοι, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων.
  • Σε σχετική ανακοίνωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συμπληρώνει ότι επιδίωξη είναι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το εργασιακό, η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε να σπάσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της λιτότητας».

 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σε λειτουργία η εφαρμογή υπολογισμού χιλιομετρικών αποστάσεων

Σε λειτουργία η εφαρμογή υπολογισμού χιλιομετρικών αποστάσεων Οδηγός Χιλιομετρικών Αποστάσεων μεταξύ των οικισμών της χώρας …