Καυτά ντοκουμέντα για Αθηναϊκό Πρακτορείο και ΓΓΕΕ του Κρέτσου

araxnh

Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, είναι μία από τις τέσσερις κρατικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει από τον κ. Τσίπρα, ειδικά καθήκοντα υποστήριξης του κυβερνητικού Έργου. Μαζί με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τις παλαιές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ, την Γενική Γραμματεία κατά της διαφθοράς, συγκροτούν μια ισχυρή ομάδα κρούσης, που "διώκει την διαφθορά και αντιμάχεται τη διαπλοκή που τόσο ταλαιπώρησε την χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες".

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, η Γενική Γραμματεία έχει επιφορτιστεί με το βαρύ φορτίο της απόδοσης των τηλεοπτικών αδειών και ως εκ τούτου λόγω -προφανώς- του όγκου δουλειάς παρατηρούνται αρκετές δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες της.

Όμως, πέραν της περίφημης επιτροπής για τις τηλεοπτικές άδειες, η δράση της οποίας, λόγω της ολιγωρίας της στο πόθεν έσχες έκπτωτου καναλάρχη, εξετάζεται πλέον από τη δικαιοσύνη, η Γενική Γραμματεία υπό τον κ. Κρέτσο, ενεπλάκη με αρνητικό τρόπο σε άλλα δύο γεγονότα της επικαιρότητας.

Η σύμπτωση είναι ότι και στα δύο αυτά γεγονότα, σχετίζεται με πρωτοφανή τρόπο το ΑΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) το οποίο και αυτό λογοδοτεί στους κ.κ. Παππά και Κρέτσο, μιας εποπτεύεται θεσμικά από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Την προηγούμενη εβδομάδα ως γνωστόν, απολύθηκε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Τουρκία, Άρης Αμπατζής, γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρο του πρακτορείου (και μέχρι πρότινος συνάδελφό του) Μιχάλη Ψύλλο, ο ανταποκριτής διέπραξε «τραγικό σφάλμα» αποδίδοντας στον Ερντογάν δηλώσεις που δεν έκανε. Τότε, μετά το τηλεγράφημα του πρακτορείου, είχε ακολουθήσει, σφοδρή αντίδραση του ΥπΕξ για «τις δηλώσεις Ερντογάν», με αποτέλεσμα να πληρώσει τη νύφη ο ανταποκριτής του ΑΠΕ που τελικά έχασε τη δουλειά του. Σε δηλώσεις του μάλιστα χθες ο κ. Κοτζιάς σχετικά με το συμβάν, διέψευσε τις πληροφορίες ότι (εκτός από το ΑΠΕ) και η πρεσβεία μας στην Άγκυρα είχε στείλει αντίστοιχο έγγραφο.

Όμως τα πράγματα φαίνεται ότι δεν είναι ακριβώς έτσι: Η αλήθεια είναι ότι το ΑΠΕ αναμετέδωσε το τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα, το οποίο είχε στείλει αντίστοιχο, πανομοιότυπο πρωτοκολλημένο έγγραφο προς τον κ. Παππά, την κα Γεροβασίλη, τον κ. Κρέτσο αλλά και προς τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, με τίτλο «Δήλωση Ερντογάν για δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης». Το Liberal φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ακριβώς αυτό το τηλεγράφημα του γραφείου Τύπου της πρεσβείας μας στην Άγκυρα που εστάλη στην Αθήνα στις 17/10, με αριθμό πρωτοκόλλου 1203.

 ggee

Μόλις όμως ξέσπασε ο σάλος, το τηλεγράφημα αυτό αντικαταστάθηκε από νεότερο από τους ίδιους αποστολείς, προς τους ίδιους παραλήπτες, με ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, που όμως έχει διορθωθεί ως προς τις επίμαχες δηλώσεις του Ερντογάν, όπως ακριβώς έκανε και το ΑΠΕ μετά τον σάλο που προκλήθηκε!

222

Με τη διόρθωση αυτή, δηλαδή την αντικατάσταση του επίμαχου τηλεγραφήματος από άλλο, με όμοιο αριθμό πρωτοκόλλου, οι αρμόδιοι της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να «παρακάμψουν» και την διόρθωση. Όμως η αντικατάσταση υπηρεσιακού εγγράφου που ήδη έχει πρωτοκολληθεί από νεότερο, που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, δεν είναι μια απλή υπόθεση, όταν μάλιστα πιστοποιείται από υπηρεσιακά email.

Και δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, όταν έχει ήδη προκαλέσει την απόλυση εργαζομένου αλλά κυρίως σοβαρές αναταράξεις στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.

Πιθανότατα, τόσο ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ που απολύθηκε, όσο και το Γραφείο Τύπου της πρεσβείας να είχαν επί της ουσίας δίκιο. Μπορεί να μην ήταν ευθείες οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, αλλά επί της ουσίας έλεγαν το ίδιο πράγμα για το δημοψήφισμα. Έτσι άλλωστε το ερμήνευε και η Sabah που εκφράζει στο ακέραιο τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Και ορθώς αντέδρασε ο κ. Κοτζιάς και το ΥπΕξ από την πρώτη στιγμή, ερμηνεύοντας αντίστοιχα τις δηλώσεις Ερντογάν. Το πρόβλημα ήταν στην διαχείριση στη συνέχεια, τόσο με την αλλαγή της είδησης από το πρακτορείο και την απόλυση του δημοσιογράφου, όσο και με την μετέπειτα διόρθωση του τηλεγραφήματος από την Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Αυτό είναι το δεύτερο κρούσμα από τις αρρυθμίες της Γενικής Γραμματείας όπου προΐσταται ο κ. Κρέτσος. Είχε προηγηθεί το περίφημο «περούκα γκέιτ» όπου (πάλι) το ΑΠΕ παραδέχτηκε ότι δημοσίευσε «είδηση» που δεν είχε γραφτεί, και μεταδοθεί από δημοσιογράφο ή τον ανταποκριτή που συντηρεί το πρακτορείο στη Ν.Υ. αλλά από κάποιον «αόρατο» συντάκτη!

Αν θυμάστε, η «είδηση» του «περούκα γκέιτ» που αφορούσε την δήθεν σύλληψη δημοσιογράφων καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν, μεταδόθηκε αστραπιαία στην Αθήνα μέσω του πρακτορείου, με αποτέλεσμα να χάσουν την δουλειά τους και οι εν λόγω πρωταγωνιστές.

Το μυστήριο και σε αυτή την υπόθεση, φαίνεται να διαλευκαίνει η έγκριτος εφημερίδα της Ομογένειας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι συντάκτης του δημοσιεύματος ήταν υφιστάμενοι υπάλληλοι των κ.κ. Παππά και Κρέτσου και ειδικότερα το Γραφείο Τύπου της χώρας μας στη Νέα Υόρκη!

333

Παρά τη μετέπειτα διάψευση του γραφείου Τύπου προς την υπηρεσία (μέσω εσωτερικής αλληλογραφίας του γραφείου της Ν.Υ. προς την Αθήνα), το δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα γεννά εύλογα ερωτηματικά.

Ειδικά, όταν για να παραχθεί η «είδηση» παρακάμπτεται ο δημοσιογράφος-ανταποκριτής, και αντικαθίσταται από κάποιο ανώνυμο συντάκτη κατ’ εντολήν της διοίκησης του Πρακτορείου...

Τα γεγονότα αυτά που διαδραματίζονται στην Γ.Γ. του κ. Κρέτσου είναι σοβαρά, αλλά δεν είναι τα μόνα. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων για υπηρεσιακές αυθαιρεσίες, για διοικητικές αρρυθμίες και για κομματικές προτεραιότητες. Η γενική γραμματεία σύμφωνα με τις καταγγελίες διοικείται από στρατιά μετακλητών, ενώ οι «αρεστοί» της διοίκησης έχουν πάντα τον πρώτο λόγο, σε αποφάσεις.

Όπως άλλωστε συνέβη τελευταία με την μη προβλεπόμενη πενθήμερη μετακίνηση από το Παρίσι στο Κάιρο, υπερήλικου ακολούθου Τύπου, με έξοδα των φορολογουμένων, προκειμένου να παρακολουθήσει την (επί της ουσίας μονοήμερη) επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ο εν λόγω ακόλουθος Τύπου, παρά το γεγονός ότι έχει υπερβεί την ηλικία και τα έτη συνταξιοδότησης, λόγω της στενής του σχέσης με τη διοίκηση συνεχίζει να (συν)υπηρετεί με την σύζυγό του στο προνομιακό Παρίσι, κάτι που ασφαλώς είναι παράνομο, μιας και θα όφειλε (βάσει της σχετικής νομοθεσίας) το Ελληνικό Δημόσιο να του έχει καταγγείλει προ πολλού τη σύμβαση εργασίας και να τον έχει συνταξιοδοτήσει.

ggee3

Σε κάθε περίπτωση πάντως η άδεια μετακίνησης του ακολούθου Τύπου από το Παρίσι στο Κάιρο συνέβη παράτυπα, και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί ακόλουθο Τύπου στην Αίγυπτο που είναι επιφορτισμένος ακριβώς με αυτή την αρμοδιότητα και που πληρώνεται γι’ αυτή τη μία φορά στα τόσα χρόνια που επισκέπτεται τη χώρα όπου υπηρετεί Έλληνας αξιωματούχος!

Όλα αυτά έχουν επιβαρύνει το κλίμα ανάμεσα στους εργαζόμενους της γραμματείας, οι οποίοι θεωρούν ανοίκειες τις εν λόγω πρακτικές που (σύμφωνα με τους ίδιους) χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις ανεπάρκειες της διοίκησής τους.

Όπως αντίστοιχα βαρύ είναι το κλίμα και για την διοίκηση του ΑΠΕ, τόσο ανάμεσα στους εργαζομένους όσο και για την ευρύτερη δημοσιογραφική οικογένεια, που θεωρούν ότι το πρακτορείο έχει καταστεί ένα εργαλείο αποκλειστικά για την προώθηση της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας των πρωτοφανών αυτών καταστάσεων, και εξαιτίας της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών εντολών και δημοσιογραφικής ακεραιότητας, τρεις δημοσιογράφοι έχουν ήδη χάσει την δουλειά τους, χωρίς κανένας από τους πραγματικά υπεύθυνους να έχει αναλάβει την ευθύνη...

Πηγή: liberal.gr


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΚΚΕ: "Πίσω από κάθε λαϊκό πρόβλημα βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ, την οποία ο Κ. Μητσοτάκης υπηρετεί"

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, το ΚΚΕ επισημαίνει την ανάγκη …