Ιδιαίτερα αρνητική εμφανίζεται εφέτος η εικόνα της αγοράς γάλακτος, σύμφωνα με μετρήσεις εταιρειών κλαδικών ερευνών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτές καταγράφεται πτώση στην κατανάλωση γάλακτος που λίγο απέχει από την κατάρρευση.
Όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, πλέον, σημαντικό τμήμα του πληθυσμού αδυνατεί ακόμη και να αγοράσει ένα τόσο βασικό, υψηλής διατροφικής αξίας και παράλληλα χαμηλής τιμής προϊόν.
Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016 ο όγκος των πωλήσεων του λευκού γάλακτος (εβαπορέ, παστεριωμένο και υψηλής παστερίωσης) μειώθηκε κατά 16,9% έναντι του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2015.
- Στο δωδεκάμηνο Σεπτέμβριος 2015- Σεπτέμβριος 2016 η μείωση του όγκου των πωλήσεων ανήλθε στο 15,4%, και οι Έλληνες καταναλωτές ήπιαν σε αυτό το δωδεκάμηνο 48.000 τόνους λιγότερο γάλα.
- Σε αρνητική τροχιά, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, βρίσκεται και η αγορά του γιαουρτιού, αλλά η συρρίκνωση της κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.
- Συγκεκριμένα στο εννεάμηνο η πτώση του όγκου πωλήσεων ανήλθε στο 7,6% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 και στο δωδεκάμηνο ανήλθε στο 6,1%. Δηλαδή, οι Έλληνες σε ένα χρόνο κατανάλωσαν περίπου 3.500 τόνους λιγότερο γιαούρτι.
Οι μετρήσεις όμως της αγοράς με βάση την αξία των πωλήσεων είναι ακόμη πιο αρνητικές -τούτο βέβαια εξηγείται από το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα προσφορών επί της τιμής, γεγονός το οποίο οδηγεί σε χαμηλότερο τζίρο.
Η αγορά λοιπόν του γάλακτος συρρικνώθηκε κατά 16,7% στο εννεάμηνο και κατά 15,2% στο δωδεκάμηνο και αντιστοίχως του γιαουρτιού κατά 7,8% και 6,6%, ενώ φαίνεται να διασώζεται η αγορά των τυροκομικών προϊόντων, η πτώση της οποίας είναι χαμηλότερη του 3% τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς την αξία των πωλήσεων.
- Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας έχασαν συνολικά σε ένα χρόνο περί τα 56 εκατ. ευρώ από την αγορά του γάλακτος, περί τα 16 εκατ. ευρώ από την αγορά του γιαουρτιού και περί τα 13 εκατ. ευρώ από την αγορά των τυροκομικών προϊόντων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το "enikonomia", ένας από τους λόγους που η αγορά του παστεριωμένου και του υψηλής παστερίωσης γάλακτος εμφανίζει υψηλές απώλειες στην αξία των πωλήσεων είναι η εμπορική πολιτική που ακολουθούσε για πολύ καιρό η Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία πωλούσε όλα τα προϊόντα αυτών των κατηγοριών προς 99 λεπτά το λίτρο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, με αποτέλεσμα να πουλά περίπου το 65% των συνολικών ποσοτήτων γάλακτος που διακινούνταν μέσω των σούπερ μάρκετ.
Συνολικά πάντως η γαλακτοβιομηχανία στο διάστημα Σεπτέμβριος 2015- Σεπτέμβριος 2016 απώλεσε περί τα 85 εκατ. ευρώ. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας δεκάδες μικρές παραγωγικές επιχειρήσεις είναι προφανές το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ παράλληλα εφέτος ο όμιλος της Φάγε αποσύρθηκε από την αγορά του γάλακτος και η FrieslandCampiba Hellas ΑΕ, από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου και με ισχυρή παραγωγική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανέστειλε την παραγωγή του γάλακτος «Εκλεκτό» διότι ήταν ένα ακριβό προϊόν και είχε χαμηλή κατανάλωση.
Βέβαια η προαναφερόμενη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την πίεση των τιμών παραγωγού και την συνακόλουθη κρίση της κτηνοτροφίας.