Meeting of the cabinet council, in the Greek Parliament, Athens, Greece on September 25, 2015. / Σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, στη Βουλή, Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Aναβαθμίσεις-νέα πρόσωπα, σε θέσεις κλειδιά στον επικείμενο ανασχηματισμό

Meeting of the cabinet council, in the Greek Parliament, Athens, Greece on September 25, 2015. / Σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, στη Βουλή, Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2015.

Με την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας και του Γραμματέα της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση μπαίνει πια στην τελική ευθεία για τον επόμενο “σταθμό” που δεν είναι άλλος, από τον ανασχηματισμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του το σύνολο των αποφάσεων, τις οποίες θα αρχίσει να ξεδιπλώνει αφού προηγουμένως απαντήσει στα διλήμματα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι πολιτικών κύκλων, το σπάσιμο υπουργείων και την αναβάθμιση άλλων. Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν στον ευρύτερο οικονομικό κύκλο.
Σταθερός στη θέση του παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τη θέση του αντιπροέδρου που εποπτεύει το ΚΥΣΟΙΠ, τη στιγμή που το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, θα είναι εκ των υποψηφίων για την Πολιτική Γραμματεία.

Αν ισχύσει επίσης κίνηση αποχώρησης του Γιώργου Σταθάκη, ακούγεται ότι θα αναβαθμιστεί σε θέση υπουργού, ο νυν υφυπουργός για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ίσως εκ τηςνέας γενιάς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Στάικος (νυν πρόεδρος Οργανισμού). Στο ίδιο υπουργείο εκτιμάται ότι θα παραμείνουν οι κυρίες Έλενα Κουντουρά και Θεοδώρα Τζάκρη, εκτός και αν με την αλλαγή της δομής ανακατευτεί περαιτέρω η “τράπουλα”.

Το υπουργείο Εργασίας, τα θέματα του οποίου είναι στην προθήκη του ενδιαφέροντος λόγω της δεύτερης αξιολόγησης, μάλλον θα διατηρήσει σχεδόν την ίδια πολιτική ηγεσία. Εκτός και αν με αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού μετακομίσει σε θεσμικό υπουργείο ο Γιώργος Κατρούγκαλος και αποκτήσουν άλλα καθήκοντα οι κυρίες Θεανώ Φωτίου, Ράνια Αντωνοπούλου και ο υφυπουργός Πετρόπουλος.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί το πλαίσιο αλλαγών στο υπουργείο Υγείας, καθώς κυβερνητικοί λένε ότι μετά την εκλογή τους στην πρώτη δεκάδα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ οι Ξανθός-Πολλάκης ή θα παραμείνουν ως δίδυμο ή θα αξιοποιηθούν σε άλλο πόστο. Για το υπουργείο Υγείας ακούστηκαν δε τα ονόματα του Παναγιώτη Κουρουμπλή και της Όλγας Γεροβασίλη.

Το Εσωτερικών ούτως ή άλλως θα σπάσει σε αυτόνομο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με πιθανή τότε την αναβάθμιση Τόσκα.

Ο αναπληρωτής για θέματα Δημόσιας Διοίκησης Χριστόφορος Βερναρδάκηςενδέχεται να αναβαθμιστεί, ενώ ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας μπορεί να είναι ένα από τα κυβερνητικά στελέχη στη νέα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Το αναβαθμισμένο μεταναστευτικό υπουργείο δεν αποκλείεται να αναλάβει ο Γιάννης Μουζάλας ή ο Δημήτρης Βίτσας.

Το συγκρουσιακό κλίμα με την εκκλησία φαίνεται ότι συμβάλλει στην αποχώρηση του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας, όμως και ο ίδιος έχει δηλώσει πως θα ήθελε να μείνει αλλά και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον επιβράβευσε.
Δεν αποκλείεται η αναβάθμιση της Σίας Αναγνωστοπούλου. Παραμένει ο Κ. Φωτάκης στην έρευνα, ενώ εκτός κυβέρνησης και του υπουργείου θα βρεθεί ο Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Οι "φευγάτοι"

Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Βαγγέλης Αποστόλου, από το Περιβάλλοντος, το Ναυτιλίας, το Πολιτισμού και το Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα. Στόχος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής είναι οι υπουργοί να μπορούν να υπηρετήσουν χωρίς σημαντικές διαφωνίες τον ευρύτερο σχεδιασμό στην κρίσιμη συγκυρία αλλά και να δοθεί ευκαιρία και σε νέα στελέχη. Ο χωρισμός των πολλών αρμοδιοτήτων του Υποδομών -υπουργός είναι ο Χρήστος Σπίρτζης- οδηγεί και εκεί σε ανατροπές και ριζικές αλλαγές.

Οι ειδικές περιπτώσεις

Ειδικές περιπτώσεις χαρακτηρίζονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την παραμονή του Νίκου Κοτζιά ενώ ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος παραμένει στο υπουργείο του και θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό για πιθανές αλλαγές ή την παραμονή των στελεχών του κόμματός του στην κυβέρνηση. Αναβαθμισμένο ρόλο ακούγεται ότι θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αποχωρεί ο Δημήτρης Μάρδας (ακούγεται ορισμός της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου), παραμένει ο Γιάννης Αμανατίδης.

Στο Δικαιοσύνης ενδέχεται υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί εκ των πραγμάτων στις αρμοδιότητες και στα πρόσωπα στο Επικρατείας (όπου τώρα είναι επικεφαλής οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Τέρενς Κουίκ και Όλγα Γεροβασίλη). Ο Νίκος Παππάς μπορεί να αναλάβει αρμοδιότητες ανάπτυξης αν και κάθε άλλο παρά αποκλείεται η παραμονή του στο Επικρατείας, ενώ αν η Όλγα Γεροβασίλη μετακομίσει σε άλλο υπουργείο, τότε πιθανός αντικατάστατης ακούγεται ο Νίκος Ξυδάκης.

Οι "εκπλήξεις"

Στη “λίστα” με τα νέα πρόσωπα προς αξιοποίηση υπάρχουν μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Ζαχαριάδης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μεϊκόπουλος, Μπάρκας, Σεβαστάκης, Γάκης, Συρμαλένιος, Φάμελλος, Μαντάς, Σαντορινιός, Κασιμάτη, Τελιγιορίδου, Φωτεινή Βάκη.

Τα υπουργεία που “σπάνε”

Ανάμεσα στις αλλαγές του ανασχηματισμού θα είναι δίχως άλλο και το “σπάσιμο των υπερυπουργείων”. Αυτόνομα υπουργεία αναμένεται να είναι από εδώ και πέρα τα Μετανάστευσης, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών αλλά και το Τουρισμού. Έτσι το κυβερνητικό σχήμα θα αυξηθεί αισθητά και θα μειωθεί κάπως ο φόρτος εργασίας που αντιμετώπιζαν μερικοί εκ των υπουργών.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Ιανουάριο

Η τελική τιμή καταναλωτή να διαμορφώνεται κοντά στα 14 σεντς - Αναλυτικά το πώς διαμορφώνονται …