Ακατάσχετος λογαριασμός μόνο για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

akatasxetosarpagi-kathaseseon-misthon

Να παραμείνει πρόθεση κινδυνεύει η… πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες να  αποκτήσουν έναν, έστω μερικώς, ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό.

Κι αυτό διότι οι Θεσμοί ξεκαθάρισαν χθες στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός θα δοθεί μόνο σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές τους προς ιδιώτες και το δημόσιο.

Αυτό που ουσιαστικά επιθυμούν οι Θεσμοί είναι μέσω της επέκτασης των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα να πιεστούν όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν προβλήματα υπερχρέωσης και καθυστερούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών, να πιεστούν προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία με όσους χρωστούν. Και αν αυτό δεν είναι πλέον εφικτό τότε –σε μια λογική "λειτουργίας" της αγοράς- να βάλουν λουκέτο και να αποχωρήσουν από την αγορά ανοίγοντας χώρο για βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις.

Στη θεωρία, βέβαια, όλα αυτά διότι στην πράξη η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών χωρίς την ύπαρξη ενός, έστω μερικώς, ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού θα σημάνει βέβαιο θάνατο για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είναι υπερχρεωμένοι και έχουν επιβληθεί εναντίον τους κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να καθιερωθεί ένας πλήρως ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες).

Η πρόταση αυτή, κατά το αναλυτικό ρεπρτάζ του capital.gr,  απορρίφθηκε και το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με νέα πρόταση για την καθιέρωση ενός μερικώς ακατάσχετου λογαριασμού. Δηλαδή από τον λογαριασμό των εισπράξεων από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα θα πληρώνονται τρέχοντες φόροι και εισφορές και από το υπόλοιπο ένα μέρος θα ήταν ακατάσχετο.

Απερρίφθη όμως και αυτή η πρόταση και πλέον, όπως αναφέρθηκε, η συζήτηση για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό έχει μεταφερθεί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να υπάρξουν άλλου είδους ενισχυμένα κίνητρα προκειμένου να επιλέξουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου λιανικής να εγκαταστήσουν συσκευές αποδοχής καρτών POS. Τέτοιου είδους κίνητρα είναι η θέσπιση πρόβλεψης για μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για όσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν ένα σημαντικό μέρος του τζίρου τους από κάρτες.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

416.000 λιγότερους ανέργους από ΟΑΕΔ ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για μήνα Μάρτιο!

Με το Δελτίο Τύπου “Έρευνα Εργατικού Δυναμικού-Μάρτιος 2021” που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, …