Ραντεβού το 2017 για κόκκινα δάνεια και νομικό πλαίσιο

kokkina

Toν Ιανουάριο, στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει ολοκληρωθεί το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμούν οι τραπεζίτες, που βλέπουν ότι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται σε βάρος της επιτάχυνσης των διαδικασιών διαχείρισης των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Στις συναντήσεις που είχαν χθες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο μιας γενικής επισκόπησης του κλάδου, τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ τις συζητήσεις απασχολεί και η εκκρεμότητα στον ορισμό διοικήσεων. Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό το κρίσιμο είναι να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα της διαδικασίας ώστε, για παράδειγμα, να φαίνεται σκόπιμη η αυτοματοποίηση των ρυθμίσεων που προτείνουν οι θεσμοί για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, είναι να υπάρξει ένα σύστημα λειτουργικό και αποτελεσματικό χωρίς να βαραίνει με πρόσθετη γραφειοκρατία, επισημαίνει η πλευρά των τραπεζών, που έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο στοκ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και χρειάζεται γρήγορες δράσεις. Σε αυτό το σημείο συγκλίνουν οι προθέσεις θεσμών και τραπεζών, όπως και της Τράπεζας της Ελλάδος, και όπως σημειώνουν τραπεζίτες υπάρχει ο προβληματισμός μήπως η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση ακολουθήσει τον ρυθμό των προηγούμενων, όπως φάνηκε στον πρώτο γύρο όπου υπήρξε διάσταση σε δομικά ζητήματα.

Οι πρώτες συζητήσεις δείχνουν την πρόθεση των θεσμών να καταργήσουν ή να τροποποιήσουν ριζικά ορισμένους από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος που προτείνει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, η υπόδειξη των θεσμών για αυτοματοποιημένες διαδικασίες στις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκει σύμφωνες τις τράπεζες, που «βλέπουν» στην πρόταση της κυβέρνησης τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα βαρύ σύστημα που θα δημιουργεί προβλήματα αντί να τα λύνει και μάλιστα για εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις.

Η κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πολύ σημαντική, καθώς εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, περίπου επτά στα δέκα δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και έξι στα δέκα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «κόκκινα» δάνεια σε ποσοστό 67,2% και ακολουθούν οι μμε με 59,9%, ενώ το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων διαμορφώνεται στο 29,1%.

Ακόμη πάντως και το αυτοματοποιημένο σύστημα δεν είναι απλή υπόθεση, σύμφωνα με στέλεχος που έχει γνώση της διαπραγμάτευσης, αφού δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς θα στηθεί, από ποιον και σε ποιον χρόνο. Στον αντίποδα και για τις μεγάλες επιχειρήσεις η σκοπιμότητα να αναλάβει τη διαδικασία ένας διαμεσολαβητής δεν είναι αυτονόητη, καθώς σε υποθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων απαιτείται μια συγκεκριμένη τεχνογνωσία.

Κοινός τόπος όλων των μερών είναι το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και η ταχύτητα δράσης, κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται εάν δεν λήξει άμεσα η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Θα πρέπει να ακολουθήσει και η συμφωνία επί του πτωχευτικού και προπτωχευτικού, όπως και η θέσπιση νομικής κάλυψης για τα στελέχη των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο για την πτωχευτική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και χρήζει επεξεργασίας από τα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς, για παράδειγμα, υπάρχει και εδώ προβληματισμός κατά πόσο σημεία-«κλειδιά», όπως η δυνατότητα απομάκρυνσης μη συνεργαζόμενων διοικήσεων και μετόχων, θεσπίζεται με τρόπο που να διευκολύνει την ενεργό διαχείριση των προβληματικών δανείων. Στο στάδιο της επεξεργασίας από τα αρμόδια υπουργεία είναι και η νομική κάλυψη, η οποία αναμένεται να ορίζει ότι εάν τα στελέχη ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία και εγκρίσεις από επιτροπές, δεν έχουν ευθύνη. Όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, η πλήρης απαλλαγή δεν είναι ευχερής νομικά, αλλά το ζητούμενο είναι να προστατεύονται οι τραπεζίτες όταν κάνουν τη δουλειά τους με βάση τους κανόνες και την τραπεζική πρακτική, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.
Επί τάπητος και η εκλογή των νέων διοικήσεων

Στις συναντήσεις που είχαν χθες οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών συζητήθηκε και η εκλογή νέων διοικήσεων όπου υπάρχουν κενά. Αύριο Πέμπτη θα γίνει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για την εκλογή προέδρου και μελών του δ.σ., με τους Παναγιώτη Θωμόπουλο και Δημήτρη Τσιτσιράγκο να θεωρούνται οι δύο της τελικής λίστας.

Στην Τράπεζα Πειραιώς έχει οριστεί διοικητικό συμβούλιο στις 31 Οκτωβρίου, στην εκπνοή της τελικής προθεσμίας, και σε αυτή τη φάση καταβάλλονται προσπάθειες συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των μετόχων υπό την πίεση της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Φορο-κίνητρα για εταιρείες και επενδυτές - Αλλάζουν οι κανόνες για την εισαγωγή εταιρειών

Ανατροπές στους «κανόνες» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και κίνητρα για τις εταιρείες  - Τι προβλέπει …