Eπίδομα μητρότητας ανασφαλίστων και η χορήγησή του από το Δήμο

epidomaa

Το επίδομα μητρότητας που παλιά έδιναν οι Διευθύνσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πλέον οι Δήμοι συνεχίζει να ισχύει κανονικά, βάσει του νόμου 1302/1982 και  του εγγράφου Π2Β/3904/96 του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας. Απλά το εν λόγω επίδομα έχει περιορισμένο εύρος δικαιούχων και δεν δίνεται κατ’ επέκταση συχνά, διότι αφορά μία κατηγορία λίγο σπάνια: τις εργαζόμενες ανασφάλιστες μητέρες.

Προσοχή δεν αφορά Στις ανασφάλιστες μητέρες, με την έννοια των άνεργων μητέρων που δεν δουλεύουν και επομένως δεν έχουν ασφαλιστικό οργανισμό να τους καλύπτει. Ο ως άνω Νόμος, έχει στόχο το Κράτος να αναπληρώσει εν προκειμένω τον εργοδότη που απασχολεί έγκυο εργαζόμενη αλλά δεν την έχει ασφαλίσει. Η δικαιούχος θα πρέπει να αποδείξει ότι εργάζεται.

Τα αρμόδια τμήματα θα έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένα για το εν λόγω επίδομα. Εάν η αναγνώστρια δουλεύει ανασφάλιστη το δικαιούται και οι πρόσθετες προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά είναι τα κάτωθι:

Δικαιούται το επίδομα:

  1. Κάθε άτομο που ανήκει στο γυναικείο φύλο, ανεξάρτητα από ηλικία, ιθαγένεια, φυλή ή θρησκεία (άρθρο 2 της αριθμ. 103/82 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας που κυρώθηκε με το Ν. 1302/82) όταν έχει τις παραπάνω προϋποθέσεις και εφόσον έχει άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας.
  2. Οι εργαζόμενες ανασφάλιστες μητέρες που βρίσκονται σε κατάσταση μητρότητας και δεν έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν τις παροχές αυτές από ασφαλιστικό φορέα.
  3. Οι μητέρες που έχουν μαζί με την οικογένειά τους μηνιαίο εισόδημα 586,94 € σύμφωνα με το έγγραφο Π2Β/3904/96, του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας.
  4. Πρέπει να υποβάλλουν οι μητέρες τα δικαιολογητικά μέχρι τους οκτώ μήνες από την έναρξη των 42 ημερών προ του τοκετού.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

1) Αίτηση της ενδιαφερόμενης.

2) Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένη σε κανένα ασφαλιστικό οργανισμό και διέκοψε την εργασία της -42- μέρες προ και -42- μέρες μετά τον τοκετό.

3) Ιατρική βεβαίωση από την οποία να προκύπτει η πιθανή ημερομηνία τοκετού.

4) Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του παιδιού, η οποία θα συνοδεύεται από υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86 ότι το παιδί βρίσκεται στη ζωή.

5) Βεβαίωση του εργοδότη της για μόνιμη και τακτική εργασία χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

6) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

7) Βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα του συζύγου ότι δεν την έχει ασφαλίσει.

8) Πιστοποιητικό Κοινων. Προστασίας (εκδίδεται από την Υπηρεσία).

9) Εκκαθαριστικό Εφορίας ή υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την εφορία, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.

10) Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

Εάν το δικαιούται (εργαζόμενη ανασφάλιστη με χαμηλό εισόδημα) θα πρέπει να απευθυνθεί στο Τμήμα των επιδομάτων που οικείο Δήμου αναφέροντας του ανωτέρω Νόμους και αν οι  υπάλληλοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του εν λόγω επιδόματος πρέπει να ενημερωθούν για αυτό με τη Διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αμυγδαλιά Τσιάρα-Δικηγόρος


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο Κάιρο ο Κ. Μητσοτάκης - Σε εξέλιξη η συνάντησή του με τον Αλ Σίσσι

Έφτασε στο Κάιρο ο πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου - …