Εξωδικαστική ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων-ελευθέρων επαγγελματιών

xrehrythmisi-ofeilwn-doseis

Η εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών είναι το επόμενο βήμα των δανείων. Αφορά στα χρέη των επιχειρήσεων, αλλά και των ελευθέρων επαγγελματιών. Πλέον, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες από κοινού προχωρούν σε ρύθμιση χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων και όχι των προβληματικών.

Η νέα ρύθμιση θα αφορά αναφέρει το "Παρασκήνιο", σε χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

Ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης θα έχει τέτοια δομή, που θα αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη, με επιλογή τους. Βγαίνουν από το παιχνίδι, δηλαδή, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Επίσης, η νέα αυτή νομική εξέλιξη θα έχει ως στόχο τη σωτηρία των υγιών επιχειρήσεων.

Εργαλεία γι' αυτή την πορεία αναδιάρθρωσης:

1. Κάθε οικονομικό στοιχείο.

2. Όλα τα πληροφοριακά στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία.

3. Κάθε περιουσιακό στοιχείο.

4. Όλες οι καταθέσεις, αν υπάρχουν.

5. Όλα τα φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία.

Ποιες, όμως, επιχειρήσεις και επαγγελματίες μπορούν να ενταχθούν;

1. Όλες οι επιχειρήσεις.

2. Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

3. Οι ατομικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με τις λύσεις που θα παρέχουν δεν θα υπάρχουν περιορισμοί, αφού θα μπορούν να σχετίζονται με:

1. Πολυετείς επιμηκύνσεις αποπληρωμής.

2. Διαγραφές μέρους των οφειλών.

3. Ρύθμιση ή αναδιάρθρωση του χρέους.

Αναφορικά με τον νέο μηχανισμό εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών δανείων, θα ισχύουν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, τα οποία είναι τα εξής:

Πρώτο στάδιο: Ο επιχειρηματίας, με αίτησή του στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, θα ζητάει παρέμβαση. Εκεί θα του υποδεικνύονται τα αντίστοιχα έγγραφα που οφείλει να προσκομίσει με ηλεκτρονικό τρόπο.

Δεύτερο στάδιο: Η αίτηση για αναδιάρθρωση των οφειλών θα παραλαμβάνεται από ειδικό συντονιστή του Μητρώου Διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τρίτο στάδιο: Από εδώ μπαίνουμε στην ουσία του θέματος. Ενώπιον του διαμεσολαβητή θα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της επιχείρησης, των πιστωτών, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Να τονιστεί ότι στις διαπραγματεύσεις μπορούν να έχουν συμμετοχή εκπρόσωποι τόσο των εργαζομένων όσο και των προμηθευτών.

Τέταρτο στάδιο: Εξετάζεται ο φάκελος. Θα υπάρχουν κριτήρια. Δηλαδή, η βιωσιμότητα των μικρότερων επιχειρήσεων θα εξετάζεται και θα κρίνεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανάλυσης. Δηλαδή άμεσα. Όμως, των μεγαλύτερων και δυσκολότερων περιπτώσεων θα κρίνεται και θα έχει την αντίστοιχη αξιολόγηση από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Πέμπτο στάδιο: Ολόκληρος ο φάκελος εξετάζεται λεπτομερώς. Τα πάντα κρίνονται. Αν έχουμε συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών, οι οποίοι πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 60% της συνολικής οφειλής, ο φάκελος προωθείται στο δικαστήριο και εν προκειμένω στο ειρηνοδικείο για επικύρωση.

Έκτο στάδιο: Το δικαστήριο έχοντας πλήρη εικόνα αποφασίζει. Η απόφαση είναι πλήρης συμμόρφωση όλων στο δικαστήριο.

Όλα τα στάδια θα τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας: Καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές στον 6ο γύρο

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία - Τι …