2.000 εφάπαξ θα πληρωθούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου

europlhrvmessss

Ξεμπλοκάρει η αναδρομική καταβολή μερίσματος για περίπου 23.500 δικαιούχους, καθώς εγκρίθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) να μεταφερθεί στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) ποσό 85 εκατ. ευρώ, για τον σκοπό αυτό.

Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές από αιτήσεις απονομής μερίσματος που είχαν υποβληθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν. 4387/2016), δηλαδή πριν από τις 12 Μαΐου 2016, με ορισμένες από αυτές να βρίσκονται σε εκκρεμότητα ακόμα και από τον Φεβρουάριο του 2014 και οι οποίες είχαν «παγώσει». Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Ταμείου, οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε έως το τέλος του τρέχοντος έτους, να καταστεί εφικτό και να χορηγηθούν τα παραπάνω μερίσματα στους δικαιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί για την τρέχουσα χρονιά, άλλη μία καταβολή μερίσματος, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο τέλος Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι μετά τις περικοπές (60% κατά μέσο όρο) που υπέστη το μέρισμα από τις αρχές του 2016 και μετά, αλλά και την κατάργηση χορήγησής του σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων (πχ άγαμες θυγατέρες), είχε υποχωρήσει στις 257.000, από 284.000 που ήταν έως το τέλος 2015, ο αριθμός των συνταξιούχων που λάμβαναν τη συγκεκριμένη παροχή. Τώρα, αφού θα χορηγηθεί το μέρισμα σε άλλους 23.500 δικαιούχους, τότε ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τους 280.000 συνταξιούχους.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το «Eθνος», η εξόφληση των καθυστερούμενων μερισμάτων θα γίνει σε δύο πληρωμές, καθώς διαμορφώνονται δύο κατηγορίες δικαιούχων που περιμένουν να εισπράξουν ποσά από το ΜΤΠΥ. Η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων προγραμματίζει μια έκτακτη πληρωμή στα τέλη Νοέμβρη ώστε να εξοφληθούν αρχικά οι πρώτοι 5.000 δικαιούχοι.

Πρόκειται για συνταξιούχους υπαλλήλους που έχουν ήδη λάβει το τακτικό μέρισμα -έχουν ενταχθεί δηλαδή στις τακτικές πληρωμές του ΜΤΠΥ- αλλά περιμένουν την εξόφληση των αναδρομικών τους για τους μήνες κατά τους οποίους περίμεναν την έκδοση του μερίσματός τους.

Στα τέλη Δεκεμβρίου με την επόμενη τακτική πληρωμή θα πληρωθούν οι υπόλοιποι 18.500. Πρόκειται για τους νέους μερισματούχους που δεν έχουν πάρει καν μέρισμα και περιμένουν αναδρομικά συν την πρώτη τακτική πληρωμή.

Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εξοφλήσεις δεν αποκλείεται να γίνει δεύτερη έκτακτη πληρωμή εντός του Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, οι πληρωμές θα γίνουν με βάση την ουρά αναμονής, από τους παλαιότερους προς του νεώτερους.

Την ίδια στιγμή, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αναμένει νέα δόση από τα ίδια κονδύλια για τα ληξιπρόθεσμα, της τάξης των 50 εκατομμυρίων, για να πληρώσει περί τα 2.000 εφάπαξ στα τέλη του Νοέμβρη. Aλλα 50 εκατομμύρια προγραμματίζεται να δοθούν τον Δεκέμβρη και 40 εκατ. τον Φλεβάρη για περίπου 3.000 - 4.000 εφάπαξ ακόμη.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Για πρώτη φορά με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι παραχωρήσεις αιγιαλών

Για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη …