NASA με Ελληνική υπογραφή!

nasaellada

«Στην Ελλάδα παράγουμε διαστημική τεχνολογία και ... δεν το ξέρουμε», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ενημερωτικής ημερίδας, που διοργάνωσε σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στην οποία στελέχη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) ενημέρωσαν μέλη της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας για τις ευκαιρίες να συνεργαστούν στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων του Οργανισμού, που ήδη υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Εκατοντάδες ελληνικές βιομηχανίες διαθέτουν σήμερα την τεχνογνωσία να συμμετάσχουν σε προγράμματα της ESA, αλλά δεν το κάνουν και κοινή παραδοχή, από την ελληνική πλευρά των συμμετεχόντων στην ημερίδα, υπήρξε ότι αυτό οφείλεται σε άγνοια.

«Στα συστήματα που έχουν να κάνουν με τα υλικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ελληνικές ομάδες είναι πάρα πολύ ψηλά στην παραγωγή ερευνητικού έργου, σε παραγωγή αποτελεσμάτων, ακόμη και πατεντών. Κι όμως στα υλικά υπάρχει σχεδόν μηδενική συμμετοχή από την Ελλάδα στην ESA. Και, αν δείτε, βγαίνουν διαρκώς προκηρύξεις πάνω στα υλικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκ των διοργανωτών της ημερίδας, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός για τη μελέτη του τηγανίσματος σε διαφορετικές συνθήκες βαρύτητας.

«Δεν υπάρχει δεν ενδιαφέρομαι». Αν κάποιος ξέρει ότι υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης και συνεργασίας σε υψηλό επίπεδο θα το κάνει. Δεν το ξέρουν. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και πεδία συνεργασίας σε τομείς όπως τα συστήματα για την ποιότητα του νερού και την επεξεργασία αποβλήτων. Υπάρχουν μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα που στην ESA δεν υπάρχουν. Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχουν και φοβερές δυνατότητες αρκεί να μάθουμε, αρκεί να ξέρουμε ποιο τηλέφωνο να σηκώσουμε», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «τα χρήματα δεν είναι πολλά, αλλά είναι αρκετά για να κάνουν την Ελλάδα να είναι ένα ισότιμος εταίρος».

"Οι Έλληνες δεν ξέρουν τη δική μας NASA"

«Πολλοί Έλληνες δεν γνωρίζουν ότι η ESA είναι η Ευρωπαϊκή, η δική μας NASA, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει και ερευνητικά. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να διαχύσουμε αυτή την πληροφορία στα μέλη της πανεπιστημιακής και της ερευνητικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδος, γι' αυτό προσκαλέσαμε εκπροσώπους της ESA να μας ενημερώσουν, αλλά και να ακούσουν τα επιστημονικά ενδιαφέροντα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, επισημαίνοντας ότι «η αμφίδρομη πληροφόρηση έρχεται στο καταλληλότερο χρονικά σημείο», ενόψει της συνάντησης κορυφής των εθνικών αντιπροσωπειών των κρατών μελών που συμμετέχουν στην ESA, το διήμερο 1-2 Δεκεμβρίου, στη Λουκέρνη, για την έγκριση των χρηματοδοτουμένων προγραμμάτων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και δυνατότητες δημιουργίας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και οργάνωσης Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων χρηματοδοτούμενων από την ESA, ακόμη και από Τμήματα που δεν έχουν μέχρι σήμερα αναπτύξει ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα του διαστήματος (Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Νομική, κ.ά.). Ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε πως «οι Επιστήμες του διαστήματος δεν περιορίζονται σε αυτό που εύκολα φαντάζεται κάποιος, ήτοι τη μηχανική, τα μαθηματικά, την πληροφορική».

«Και οι επιστήμες ζωής παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, η βιολογία και η ιατρική, αλλά και οι θετικές επιστήμες όπως η χημεία και η φυσική, όπως και οι κοινωνικές επιστήμες, διότι ανακύπτουν διαρκώς νέα προβλήματα διαχείρισης του διαστημικού χώρου, τα οποία πρέπει να λυθούν σε διεθνές επίπεδο και εκεί η Ευρώπη πρέπει να είναι απόλυτα προετοιμασμένη, αλλά και η χώρα μας να έχει άποψη», εξήγησε ο κ. Μήτκας

 "Υπάρχουν 185 εκατ. ευρώ, υπάρχει και η τεχνογνωσία"

«Υπάρχουν προγράμματα 185 εκατ. ευρώ για την τρίτη προγραμματική περίοδο 2017-2020. Υπάρχουν 650 βιομηχανίες μέλη μας, πολλές από τις οποίες έχουν έχουν την τεχνογνωσία να συμμετάσχουν σε αυτά τα προγράμματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Λακασάς, πρώην πρόεδρος του Συνδέσµου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και διευθυντής στην "Olympia Electronics", που ετοιμάζεται διαθέσει στον ESA τους υπερπυκνωτές super ultra capacitors. Πρόκειται για μια αεροδιαστημική τεχνολογία, που ανέπτυξε η εταιρεία, δανειζόμενη τεχνογνωσία από τη NASA, υποκαθιστώντας τους συσσωρευτές (μπαταρίες) που λόγω των ειδικών συνθηκών δε μπορούν να λειτουργήσουν στο διάστημα. «Έχουμε αναπτύξει προϊόντα βασιζόμενοι πάνω σε αυτή την τεχνολογία. Είναι μία προίκα για να μπορέσουμε να στοχεύσουμε και σε περαιτέρω προγράμματα με βάση αυτή την τεχνογνωσία που διαθέτουμε», σημείωσε.

«Το project της ESA ενέχει στοιχεία και καινοτομίας και εξωστρέφειας και κυρίως αυτό το οποίο είναι η ευκαιρία αυτή τη στιγμή είναι οι ελληνικές βιομηχανίες, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να απορροφήσουν όσο γίνεται περισσότερα κονδύλια από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όχι όμως απλά για να το απορροφήσουν, αλλά για να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, ιδίως σε ερευνητικό προσωπικό και σε παραγωγή έτσι ώστε να αποφύγουμε και να σταματήσουμε την οδυνηρή τάση του brain drain και να γίνουν νέες επενδύσεις σε ένα τομέα ο οποίος έχει πάρα πολύ μεγάλο μέλλον», σημείωσε ο κ.Λακασάς.

"Ένα μηχανουργείο πάει στο ...διάστημα"

«Είμαστε μηχανουργική επιχείρηση, που ξεκίνησε σαν μηχανουργείο το 1956. Εγώ είμαι μηχανικός μηχανολόγος και μηχανικός υλικών, οπότε η επιχείρηση αναπτύχθηκε εδώ στην Ελλάδα, όμως οι πελάτες μας είναι στο εξωτερικό οι περισσότεροι. Έχουμε έδρα την Ελλάδα και ταξιδεύουμε σε όλον τον κόσμο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o Βασίλης Κεχαγιάς, CEO της εδρεύουσας στη Θεσσαλονίκη "KSA Υπερκράμα Μηχανολογική", που ετοιμάζεται να διαθέσει διαστημική τεχνολογία στην ESA για "in-situ" και "real time" τεχνικές προληπτικής και επεμβατικής συντήρησης και διαγνωστικών ελέγχων. «Είτε είναι το διάστημα, είτε είναι βιομηχανική παραγωγή οι ακρίβειες είναι πάρα πολύ υψηλές. Εκείνο που διαφοροποιείται στο διάστημα είναι ότι υπάρχει κενό, άρα θα πρέπει ό,τι γίνεται να γίνεται σε συνθήκες κενού», ανέφερε.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Η νέα στρατηγική για την εθνική ασφάλεια και η ατζέντα 2030 σύμφωνα με τον Δένδια

«Το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι είναι η προσήλωση μας στο εθνικό μας αφήγημα», τόνισε ο …