Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης απειλεί την προσωπική διαφορά των συντάξεων

μειώσεις συντάξεις_ρήτρα μηδενικό έλλειμα

Την κατάργηση του μοντέλου της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, με κίνδυνο να μειωθούν 5-20%, έχουν βάλει στο στόχαστρο οι θεσμοί. Αιτία είναι η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και η «τρύπα» που υπάρχει έως τώρα ύψους περίπου 280 εκατ. ευρώ, για να καλυφθεί το συνολικό ποσό των 760 εκατ. ευρώ που απαιτείται για να λειτουργήσει το πρόγραμμα καθολικά σε όλη την Ελλάδα, από την 1.1.2017 και μετά.

Οι θεσμοί, αποδεχόμενοι τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς που επιμένει να αρνείται να περικόψει κοινωνικά επιδόματα και δέχεται μόνο τον εξορθολογισμό τους, μέσω της εφαρμογής εισοδηματικών κριτηρίων σε ορισμένες περιπτώσεις, αποφάσισαν να χτυπήσουν τον «αδύναμο κρίκο» της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.

  • Το μέτρο της προσωπικής διαφοράς, έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να μειώσει τη δαπάνη της Κοινωνικής Ασφάλισης κατά ποσό που κυμαίνεται από 250 – 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε περίπτωση που καταργηθεί θα καλύψει άμεσα, με λογιστικό τρόπο, τη δαπάνη που απαιτείται για να λειτουργήσει το ΚΕΑ.
  • Μόνο που στην περίπτωση αυτή, το τίμημα της συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής, θα το πληρώσουν πάλι οι συνταξιούχοι και ειδικά όσοι καλύπτονται από την εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς, διαπιστώνοντας μειώσεις, στις κύριες συντάξεις.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς ότι είναι εφικτό να καλυφθεί το σύνολο των 760 εκατ. ευρώ, με εξορθολογισμό δαπανών στα υπουργεία, με περιορισμό στα κοινωνικά επιδόματα, χωρίς να θίγονται τα οικογενειακά και τα αναπηρικά και σίγουρα χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση στη βάση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.

Τι είναι η προσωπική διαφορά

Προσωπική διαφορά είναι η «εφεύρεση» Κατρούγκαλου για να διασωθούν, έστω και προσωρινά έως το τέλος του 2018, οι ήδη καταβαλλόμενες και οι νέες κύριες συντάξεις που θα προκύψουν έως τότε. Ουσιαστικά ξεκαθαρίζεται ότι επανυπολογίζονται με βάση τα νέα, μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, όλες οι κύριες συντάξεις, πλην ΟΓΑ, έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Όσες στο τελικό τους αποτέλεσμα είναι μικρότερες από τις σημερινές, η απόκλιση παραμένει προσωπική διαφορά και μετά το 2018. Δηλαδή, στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης, θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, τότε το επιπλέον ποσό θα εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά

Αντίστοιχα, όσοι συνταξιοδοτηθούν από τις 13 Μαΐου 2016 έως και το τέλος του 2018 θα καρπωθούν τα οφέλη της προσωπικής διαφροάς. Αναλυτικά, προβλέπεται ότι όσοι αποχωρήσουν εντός του 2016 σε περίπτωση που το ακαθάριστο ποσό της σύνταξής τους υπολείπεται κατά ποσοστό άνω του 20% του ποσού της σύνταξης που θα ελάμβαναν με βάση τις διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας κατά την 31/12/2014, το ήμισυ της διαφοράς αυτής θα καταβάλλεται στον συνταξιούχο ως προσωπική διαφορά.

Στην πράξη, ο νόμος ορίζει ότι όσοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2018 θα δουν τις συντάξεις τους υπολογισμένες τόσο με το νέο τρόπο (Εθνική +Ανταποδοτική) όσο και με τον παλαιό, επί του οποίου θα επιβληθούν και όλες οι μνημονιακές μειώσεις. Εάν τα δύο αυτά ποσά έχουν διαφορά άνω του 20%, οι συνταξιούχοι θα λάβουν το 1/2 αυτής, ως προσωπική διαφορά.

Το ενδεχόμενο οι μνημονιακές περικοπές να εφαρμοστούν και επί των νέων συντάξεων, που ήδη θα είναι μικρότερες καθώς θα υπολογιστούν με νέους, μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης, με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά το σύνολο του εργάσιμου βίου του, ισχυροποιείται και εξαιτίας της πρόβλεψης του ιδρυτικού νόμου για την ύπαρξη ενός “μεταβατικού” σταδίου για Συνεπώς, εξηγούν στην “Καθημερινή” έγκυροι νομικοί, έως το τέλος του 2018 οι μνημονιακές περικοπές δεν καταργούνται και θα επηρεάζουν το ύψος της σύνταξης όχι μόνο των παλαιών, αλλά και των νέων συνταξιούχων.

  • Η δεύτερη απόφαση ξεκαθαρίζει τον τρόπο επανυπολογισμού όλων των ήδη καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κύριων συντάξεων κατά την 12/5/2016, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, θέτει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα έως τον Σεπτέμβριο του 2017 και ξεκαθαρίζει ότι η απόκλιση παραμένει ως προσωπική διαφορά και μετά το 2018.

Δηλαδή, στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης, θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, τότε το επιπλέον ποσό θα εξακολουθεί να καταβάλλεται στο δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς ο Κώστας Σημίτης «σφράγισε» την πολιτική ιστορία της χώρας

Στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του κατέγραψε σημαντικά βήματα για την πορεία της χώρας - Η δεύτερη …