Έως και 40% οι περικοπές στο ΕΚΑΣ του 2017

syntaxiouxoi-735x400

Περικοπές στο ΕΚΑΣ που μπορεί να φτάσουν έως και το 40%, ίσως αναγκαστεί να αποδεχτεί και να υπογράψει η νέα υπουργός Εργασίας. Η κ. Αχτσιόγλου καλείται να υπογράψει τουλάχιστον 20 Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1/1/17, αλλά και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά θεσμοθετήθηκαν με διατάξεις στο νέο Ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/2016).

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πιο σημαντική από τις Υπουργικές Αποφάσεις και η οποία ίσως υπογραφεί πολύ σύντομα, αφορά στην περικοπή του ΕΚΑΣ για το νέο έτος.

Σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση, το ΕΚΑΣ πρέπει να υποχωρήσει κατά 439 εκατ. ευρώ για το 2017, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 230 εκατ. ευρώ που περικόπηκαν φέτος και προκάλεσαν απώλεια του συγκεκριμένου επιδόματος για περίπου 166.000 δικαιούχους – χαμηλοσυνταξιούχους.

Εάν τηρηθεί η δέσμευση ότι το ΕΚΑΣ δεν θα χαθεί για κανέναν από τους εναπομείναντες δικαιούχους, τότε αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που χορηγούνται θα είναι κατά πολύ μικρότερα. Υπολογίζεται ότι έτσι η μείωση μπορεί να φτάσει έως και το 40%.

Παράλληλα, αναμένονται Υπουργικές Αποφάσεις για τις εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν από 1/1/17 και μετά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι). Επίσης, πρέπει να προκύψουν ξεχωριστές Υπουργικές Αποφάσεις για το Οργανόγραμμα και τον Κανονισμό Παροχών του νέου υπερ-ταμείου κύριας ασφάλισης, του ΕΦΚΑ.

Οι τελευταίες αποφάσεις, έχουν ήδη προκαλέσει τριβές μεταξύ των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς είναι προφανές ότι από τον ενοποίηση θα προκύψουν λιγότερες θέσεις προϊσταμένων. Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε προσφυγές στα δικαστήρια, όσων εργαζομένων θεωρήσουν ότι θίγονται από την αλλαγή που συντελείται μιας και χάνουν το δικαίωμα να αποκτήσουν διευθυντική θέση.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα πρέπει να βάλει την υπογραφή της σε μια σειρά υπουργικών αποφάσεων, μερικές εκ των οποίων μάλιστα αναμένεται να... τσαλακώσουν το προφίλ της, καθώς αφορούν στις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και στην περικοπή του ΕΚΑΣ.

Πρόκειται για περισσότερες από 20 υπουργικές αποφάσεις που απορρέουν από την υλοποίηση του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε τον Μάιο.

Το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών υπήρξε συμφωνία για υιοθέτηση τουλάχιστον 21 υπουργικών αποφάσεων που αφορούν κατά κύριο λόγο διοικητικά θέματα για τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, που με την προσάρτηση και της πρόνοιας μετονομάζεται σε ΕΤΕΑΕΠ.

Μάχη με τον χρόνο αναμένεται να δοθεί για το προεδρικό διάταγμα που αφορά στον ενιαίο κανονισμό παροχών, αλλά και τον νέο Οργανισμό του ΕΦΚΑ, καθώς και για το νέο οργανόγραμμα του νέου υπερταμείου που ήδη έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στους κόλπους των εργαζόμενων στο υπουργείο Εργασίας και κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύονται.

Σύμφωνα με στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, το οργανόγραμμα ενδέχεται να μην είναι έτοιμο έως την 1η Ιανουαρίου 2017, με το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ να πιέζει για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωσή του, παράλληλα όμως με την εξασφάλιση των μικρότερων δυνατών κραδασμών. Ειδικοί επισημαίνουν μάλιστα ότι εφόσον το Οργανόγραμμα δημοσιοποιηθεί, θα υπάρξει κύμα δικαστικών προσφυγών από εργαζόμενους κυρίως σε διευθυντικές θέσεις που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

Το ΕΚΑΣ

Η υπουργική απόφαση για το ΕΚΑΣ και τον τρόπο που αυτό θα κοπεί κατά 439 εκατ. ευρώ εντός του 2017 αναμένεται να είναι η πρώτη που θα "τσαλακώσει" το προφίλ της κ. Αχτσιόγλου καθώς πρόκειται για ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό που κόπηκε φέτος (230 εκατ. ευρώ) και προκάλεσε απώλεια εισοδήματος σε 165.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Βάσει του σχεδιασμού που θα καταγράφεται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, η εξοικονόμηση θα επιτευχθεί με μειώσεις στην παροχή και όχι στους δικαιούχους, γεγονός που σημαίνει ότι για κάποιους η μείωση μπορεί να φθάσει και το 40%.

Παράλληλα, οι δανειστές πιέζουν για την επανενεργοποίηση και έναρξη δημοσιοποίησης των μηνιαίων στοιχείων για τις συντάξεις, μέσω του συστήματος Ήλιος που έχει σταματήσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2015 και μετά.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι δανειστές ζητούν το ταχύτερο δυνατό να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, καθώς λιγότερο από δύο μήνες πριν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών, όλα είναι στον αέρα και κανείς δεν γνωρίζει το εισόδημα βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές.

"Πονοκέφαλο" προκαλούν στο υπουργείο Εργασίας και οι υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν και αφορούν στην εκπροσώπηση των εργαζομένων στα Διοικητικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων στα νέα Ταμεία, τη δομή των υπηρεσιακών συμβουλίων και την τύχη του προσωπικού με έμισθη εντολή.

Μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις αφορούν στην τύχη της περιουσίας των Ταμείων που θα ενταχθούν στον ΕΦΚΑ αλλά και το τι θα γίνει με την περιουσία του ΟΓΑ και του ΝΑΤ που δεν καταργούνται και παραμένουν ως οργανισμοί για τις μη ασφαλιστικές δραστηριότητες. Αντίστοιχα, εκκρεμούν υπουργικές αποφάσεις για το ΤΜΕΔΕ, που αφορά οργανωτικά και διοικητικά θέματα.

Ανοικτά παραμένουν και μια σειρά από αμιγώς ασφαλιστικά θέματα, με τους δανειστές να πιέζουν ώστε να υπογραφούν οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και να εκδοθούν στη συνέχεια οι εγκύκλιοι για την τύχη του εργατικού ατυχήματος, τις συντάξεις χηρείας και βέβαια το μεγάλο θέμα του επανυπολογσμού των κύριων συντάξεων.

Στον αέρα είναι επίσης ο υπολογισμός και των νέων κύριων συντάξεων, καθώς ακόμη το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την Εθνική Στατιστική Αρχή δεν έχουν καταλήξει στον μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα υπολογίζεται ο μέσος μηνιαίος μισθός ανά έτος, από το 2002 και μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

Έως τις 30 Ιουνίου ο Ενιαίος Κανονισμός του ΕΤΕΑΕΠ

Τη διοικητική διαδικασία συγκρότησης του νέου υπερταμείου για παροχή επικουρικών συντάξεων αλλά και εφάπαξ ορίζει εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες, από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο. Η εγκύκλιος αφορά στην ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) 35 κλάδων Πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους μέχρι 1/1/2017, διευκρινίζει ότι ο ενιαίος Κανονισμός Παροχών του νέου ταμείου θα είναι έτοιμος έως τις 30 Ιουνίου 2017 και καθορίζει το ύψος των εισφορών για εφάπαξ τόσο για τους λεγόμενους παλαιούς όσο και για τους νέους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζει πως για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (που πρωτοασφαλίστηκαν μέχρι 31/12/1992) οι εισφορές για το εφάπαξ θα συνεχίσουν να υπολογίζονται σύμφωνα με τις παλιές καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων Ταμείων όπως ίσχυαν πριν την ψήφιση του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Αντίθετα οι «νέοι ασφαλισμένοι» (που μπήκαν για πρώτη φορά στην ασφάλιση μετά την 1/1/1993) μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν εισφορά 4% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους.

Η εγκύκλιος ορίζει ότι από την 1/1/17 και μετά το ΕΤΕΑ μετατρέπεται σε ΕΤΕΑΕΠ, με σκοπό την παροχή μηνιαίας επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου και την καταβολή εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους ασφαλισμένους του.

Το ΕΤΕΑΕΠ θα λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1/1/2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC). Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013 στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και εφεξής καθώς και για τους ασφαλισμένους στον κλάδο εφάπαξ παροχών μέχρι 31/12/2013, για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και εφεξής.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο των κατηγοριών αυτών, ανά κλάδο, τηρούνται σε ατομικές μερίδες από 1/1/2014. Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του ΕΤΕΑΕΠ, ο υπουργός Εργασίας, με απόφασή του, δίνει το δικαίωμα κατάρτισης Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών. Θα πρέπει να προηγηθεί σχετική γνώμη του ΔΣ του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και αναλογιστική μελέτη.

Στον ενιαίο κανονισμό θα κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο όλες οι ρυθμίσεις σχετικά με τα υπαγόμενα στην ασφάλιση πρόσωπα, τις ασφαλιστικές εισφορές και τους πόρους, τον χρόνο ασφάλισης, την αναγνώριση συντάξιμου χρόνου και τον τρόπο εξαγοράς του.

Επίσης, θα αποσαφηνίζεται ποια είναι τα δικαιούμενα επικουρικής σύνταξης ή εφάπαξ παροχής πρόσωπα, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ή χορήγησης εφάπαξ παροχής, τον τρόπο υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης ή της εφάπαξ παροχής, την έναρξη και λήξη των παροχών, όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και κάθε άλλη σχετική διάταξη, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση που αφορά στη λειτουργία του κάθε κλάδου του ταμείου.

Μέχρι την έκδοση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών και η γενικότερη νομοθεσία, εφόσον αυτές δεν αντίκεινται στις διατάξεις του παρόντος νόμου. Δεδομένου του χρονικού ορίου που τίθεται στην εν λόγω διάταξη για την έκδοση του Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών (30/6/2017), το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η συγκρότηση ομάδας εργασίας αποτελούμενη από υπαλλήλους του ΕΤΕΑ καθώς και των φορέων πρόνοιας, που εντάσσονται σε αυτόν, η οποία θα προβεί στις δέουσες ενέργειες για την κατάρτιση σχεδίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς ο Κώστας Σημίτης «σφράγισε» την πολιτική ιστορία της χώρας

Στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του κατέγραψε σημαντικά βήματα για την πορεία της χώρας - Η δεύτερη …