Υπό εξέταση 400.000 ΑΦΜ επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

afmanazitisi-afm

Σε γενναίο ξεκαθάρισμα των ΑΦΜ "ζωντανών" και "νεκρών" επιχειρήσεων, θα οδηγήσει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος μπαίνει από σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – "Θεσμών" για την οριστικοποίησή του.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα αποτελέσει αφενός το εφαλτήριο για μεγάλες αλλαγές που θα αφορούν πρωταρχικά στο επιχειρηματικό τοπίο και συνακόλουθα στις τράπεζες, αφετέρου το βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPLs όπως τούς έχει ορίσει ο SSM. Στο πλαίσιο αυτό, από την ψήφιση του νόμου μέχρι και ένα εξάμηνο μετά, αναμένεται να υπάρξει έντονη κινητικότητα και "συμπυκνωμένη" δράση από πλευράς τραπεζών για την εξυγίανση του επιχειρηματικού τοπίου, η οποία θα αναγκάσει και το Δημόσιο να τελειώνει οριστικά με "σκελετούς" επιχειρήσεων που κρύβει στις ντουλάπες εδώ και μια 30ετία…

Προς την κατεύθυνση της γενικής εκκαθάρισης πιέζουν ασφυκτικά πλέον τόσο ο SSM, όσο και το ΔΝΤ. Μάλιστα, η πίεση είναι τόσο έντονη ώστε να απαιτεί αποτέλεσμα σε λιγότερο και από το 1/3 του χρόνου που οι τράπεζες θεωρούν ως εφικτό για τη μείωση των NPLs.

Το σημείο αυτό, αναφέρει το Capital.gr, αποτελεί το ένα από τα δύο ανοιχτά κρίσιμα θέματα κατά τη διαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους δανειστές και θα κριθεί από τη διάρκεια ισχύος του νόμου στην οποία θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις (ένας χρόνος όπως ζητούν οι Θεσμοί ή δύο όπως επιδιώκει η κυβέρνηση).

Το άλλο κρίσιμο θέμα είναι το ύψος των "κουρεμάτων" στις οφειλές 400.000 επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υπολογίζεται πως αφορά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Το ύψος του "κουρέματος" αναμένεται να διαμορφωθεί στο 40% - 60%, τόσο για χρέη προς τράπεζες όσο και για χρέη προς το Δημόσιο, με φόρους όπως ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ να εξαιρούνται των διαγραφών.

Η διευθέτηση των ανωτέρω δύο θεμάτων θα δρομολογήσει ευρείας έκτασης κινήσεις και σε σύντομο χρόνο, με στόχο μέσα στη διάρκεια του επόμενου έτους να έχει γίνει ένα βασικό "ξεκαθάρισμα" σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το ζητούμενο που έχουν διατυπώσει κατά τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις οι "Θεσμοί". Σύμφωνα με το σκεπτικό τους η άμεση "χειρουργική επέμβαση" σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις επείγει να γίνει μέσα στον επόμενο ένα χρόνο, ενεργοποιώντας το σύστημα ώστε να "τρέξουν" κατόπιν ταχύτερα και οι αναδιαρθρώσεις της μεγάλης μάζας των μικρών επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το διάστημα επίλυσης των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων δεν θα ξεπερνά τους 3 – 6 μήνες ανά φάκελο δανείου, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλέτη να εξαντλούνται στην πράξη σε τρεις συναντήσεις και με παρουσία του διαμεσολαβητή μόνο στην τελευταία. Ο μέγιστος χρόνος των έξι μηνών θα αφορά στην επίλυση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, τα οποία δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες και θα απαιτήσουν ενασχόληση τραπεζικών στελεχών σε επίπεδο γενικών διευθυντών και άνω και άνοιγμα "βιβλίου" σε κάθε περίπτωση μεμονωμένα.

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις που δρομολογεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στο επιχειρηματικό τοπίο θα έχει παράλληλες επιπτώσεις και στο τραπεζικό τοπίο. Και αυτό διότι οι απαιτήσεις γρήγορης "εκκαθάρισης" των προβληματικών επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα απαιτήσουν ευρείες αλλαγές δομών και μεγάλες μετακινήσεις προσωπικού στο εσωτερικό των τραπεζών, χωρίς να υπολογίζεται και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι εταιρίες διαχείρισης που αναμένεται να αρχίσουν να αδειοδοτούνται σταδιακά προς τα τέλη του έτους.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς ο Κώστας Σημίτης «σφράγισε» την πολιτική ιστορία της χώρας

Στα οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας του κατέγραψε σημαντικά βήματα για την πορεία της χώρας - Η δεύτερη …