Η θεσμική αποτύπωση της πτωχευτικής διαδικασίας με έμφαση στις επιπτώσεις της στις εργασιακές σχέσεις, απασχόλησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο των δράσεων του Δικτύου Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής εργαζομένων σχετικά με θέματα εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής ασφάλισης.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επέφεραν μια σειρά σημαντικών ανατροπών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, επηρέασαν την καθημερινότητα των πολιτών, ανέτρεψαν κατακτήσεις των εργαζομένων και επιδείνωσαν τις σχέσεις κράτους‐ πολιτών, με το πρώτο να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις, πλέον, ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες των περισσότερων κοινωνικών ομάδων.
Στο εν λόγω δυσμενές περιβάλλον η ΓΣΕΕ προσπαθεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι από την παρατεταμένη κρίση και τις πολιτικές αντιμετώπισής της.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αναπτύσσει μια νέα πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και τη συμβουλευτική των εργαζομένων, με έμφαση και προτεραιότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης.
Η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποδιάρθρωση το ούτως ή άλλως προβληματικό πεδίο των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης, καθώς και το σύστημα κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής ασφάλισης, ενώ τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτιναχθεί σε ανεξέλεγκτα ύψη.
Με βάση τη διαπίστωση της ανάγκης αυτής και στο πλαίσιο της αποστολής και του ρόλου της ΓΣΕΕ, προτάσσεται ο σκοπός της συγκρότησης ενός δικτύου συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, με στόχο την παροχή αφενός έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης, αφετέρου διαμεσολάβησης και υποστήριξης σε εργαζόμενους Έλληνες και οικονομικούς μετανάστες για θέματα εργασιακών σχέσεων, ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και για θέματα απασχόλησης και κατάρτισης.
Η Πληροφόρηση και η Συμβουλευτική και συνακόλουθα οι υπηρεσίες και τα συστήματα δομών που δημιουργούνται, θα έχουν ως οδηγό τόσο ατομικές όσο και συλλογικές παραμέτρους και μεταβλητές λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις.
Ειδικά στα πεδία της απασχόλησης και των αγορών εργασίας, η Πληροφόρηση και η Συμβουλευτική, λόγω των συνεχών, έντονων και αιφνιδιαστικών εξελίξεων που παρατηρούνται καθώς και λόγω των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για το εργατικό δυναμικό της χώρας.
Η Πληροφόρηση και κυρίως η Συμβουλευτική μπορούν να αναδειχθούν:
• σε ισχυρά ενισχυτικά μέσα για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού σχετικά με τις γνώσεις και τις πληροφορίες που χρειάζεται σε σημαντικά για την εργασιακή του υπόσταση και εξέλιξη ζητήματα∙
• ως μέσα σύνδεσης των μελών μιας «κοινότητας», εν προκειμένω της συνδικαλιστικής κοινότητας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων πληροφοριών και συμβουλευτικών υπηρεσιών για την πληρέστερη τεκμηριωμένη άσκηση των καθηκόντων τους.
Η περίοδος που διανύουμε πολλαπλασιάζει τις ανάγκες πληροφόρησης και συμβουλευτικής, οι βασικές κρατικές δομές και οι υπηρεσίες φαίνεται ότι δεν επαρκούν, συνεπώς η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος στο πεδίο αυτό έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και ενισχυτικά προς τις πρώτες, με βασικούς στόχους:
‐ να ενισχύει και να στηρίζει τη συνδικαλιστική δραστηριότητα στο πεδίο της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων καθώς και την ενδυνάμωση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας∙
‐ να συμβάλλει στην παροχή και τη διάθεση ειδικευμένων και αποτελεσματικών πληροφοριών τόσο στα μέλη των συνδικάτων όσο και στο σύνολο των εργαζομένων ευρύτερα.
Μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν:
- η ανάπτυξη, η διατήρηση και η ανανέωση μιας ευρείας γκάμας δεδομένων και πληροφοριών, εξειδικευμένων στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, της απασχόλησης και της ασφαλιστικής νομοθεσίας, και η έγκαιρη διοχέτευσή τους σε ωφελούμενους φορείς και άτομα.
- η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης με ποικίλους τρόπους (διά ζώσης σε δομές του ΙΝΕ, τηλεφωνικά, μέσω διαδικτύου, με επισκέψεις σε χώρους εργασίας κ.λπ).
Το σημερινό ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο πρόκειται να δραστηριοποιηθούν και να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής είναι έντονα και γοργά μεταβαλλόμενο στα συγκεκριμένα πεδία, ενώ έχει κατ’ επίφαση ιδιαίτερα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά.
Οι αλλαγές αφορούν τις ευρύτερες πολιτικές, οι οποίες διαμορφώνονται σε υπερεθνικά πλαίσια, τις οικονομικές εξελίξεις, τις εργασιακές σχέσεις, την τεχνολογία, τη νομοθεσία (το δίκαιο ενσωματώνει περιβαλλοντικές, εργασιακές, ατομικές και συλλογικές διευθετήσεις σε ένα σύνθετο πλέγμα διατάξεων για τη ρύθμιση των σχέσεων των εμπλεκόμενων μερών) και τις κοινωνίες ευρύτερα.
Το στενότερο περιβαλλοντικό πλαίσιο εντός του οποίου, κατά κύριο λόγο, θα κινηθούν οι υπηρεσίες έχει σε γενικές γραμμές τα εξής χαρακτηριστικά:
- Συνεχείς αλλαγές, τεράστιος όγκος πληροφοριών και ολοένα αυξανόμενες ανάγκες πληροφόρησης.
- Πανσπερμία φορέων, κατάτμηση της πληροφόρησης, αμφίβολη ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
- Δημόσιοι φορείς οι οποίοι, αν και προσελκύουν τον μεγαλύτερο όγκο των ενδιαφερόμενων πολιτών, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν επαρκώς όσον αφορά την ποιοτική διάσταση των υπηρεσιών που παρέχουν αλλά και την ποσοτική, δεδομένου ότι οι ανάγκες και οι πιέσεις καθημερινά αυξάνονται.
- Σημαντικές αδυναμίες στην εικονική επικοινωνία, πρόσβαση μέρους μόνο των ενδιαφερομένων.
- Σημαντικές δυσκολίες στην παροχή πληροφόρησης και συμβουλευτικής με συνέπεια να μην επιλύονται αποτελεσματικά τα προβλήματα και πολύ περισσότερο να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες των πολιτών.
Αναλυτικά οι λειτουργίες του Δικτύου στην ιστοσελίδα: http://www.ergasiaine.gr/Default.aspx