Ηλεκτρονική: Σκεφτείτε πόσους βγάζετε στο δρόμο, κ.πρόεδρε!

ilektroniki-614x378

“Κύριε πρόεδρε, σκεφτείτε πόσες οικογένειες είναι στο δρόμο…”. Αυτή την κραυγή απόγνωσης έβγαλαν οι δεκάδες εργαζόμενοι της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ που προσπάθησαν την Πέμπτη να σταματήσουν την κατάσχεση των εμπορευμάτων της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών από τις πιστώτριες τράπεζες, ώστε να μη χάσουν τη μοναδική ελπίδα που έχουν για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους.

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ «βάρεσε κανόνι» πριν από επτά μήνες, ρίχνοντας στο δρόμο 450 οικογένειες χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Όλους αυτούς τους μήνες οι εργαζόμενοι περίμεναν μήπως υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη εξαγοράς της αλυσίδας ή έστω ρευστοποίησης των εμπορευμάτων της, ώστε να πάρουν αυτά που δικαιούνται, μέχρι που πληροφορήθηκαν ότι οι πιστώτριες τράπεζες ζητούν την κατάσχεση των εμπορευμάτων για την ικανοποίηση των υποχρεώσεων της εταιρίας μόνο προς εκείνες. Το μεσημέρι της Πέμπτης οι εργαζόμενοι πήγαν μαζικά στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, με στόχο να ματαιώσουν το αίτημα των τραπεζών.

“Είναι αδικία. Οι τράπεζες τα θέλουν όλα δικά τους”, λέει στο lionnews ο 54χρονος Χρήστος, με 30 χρόνια προϋπηρεσίας στην πλάτη του, από τους παλιότερους εργαζόμενους της Ηλεκτρονικής.

“Δεν τους φτάνει το 65% της πτωχευτικής περιουσίας που δικαιούνται αλλά θέλουν να τα πάρουν όλα! Το 100%. Κι εμείς να μην πάρουμε τίποτα;”

Στη συζήτηση μας παρεμβαίνει ο Βασίλης, εργαζόμενος επί 16 χρόνια στην Ηλεκτρονική και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών. “Γιατί οι τράπεζες διεκδικούν να πάρουν και τις αποζημιώσεις μας; Σώζονται με τα 4,5 εκατ. ευρώ που έχουν εκτιμηθεί ότι αξίζουν τα εμπορεύματα, ενώ εμείς ως φορολογούμενοι έχουμε ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με 90 δις ευρώ;”

Στο γραφείο 202, στο κτίριο 4 της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, έχει επιτραπεί η είσοδος μόνο στους δικηγόρους των δύο πλευρών και στη σύνδικο, έτσι πολλοί εργαζόμενοι, έχουν στριμωχτεί και προσπαθούν να ακούσουν πίσω από την κλειστή πόρτα. Οι υπόλοιποι έχουν στήσει πηγαδάκια σε όλο το μήκος του διαδρόμου του δεύτερου ορόφου και περιμένουν με ανυπομονησία να ολοκληρωθεί η δίκη.

hlektro-2-768x348

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι, ανοίγει η πόρτα και οι δικηγόροι βγαίνουν. Όλοι οι εργαζόμενοι κρέμονται από τα χείλη τους για να μάθουν το αποτέλεσμα. “Το κλίμα ήταν πολύ εχθρικό από την πλευρά των τραπεζών”, τους ενημερώνει ο ένας από τους δικηγόρος τους, ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος."Επέμειναν σε όλους τους λόγους επίσπευσης της κατάσχεσης των εμπορευμάτων της Ηλεκτρονικής, που κατά μεγάλο μέρος είναι νομικά αβάσιμοι. Από εκεί και πέρα περιμένουμε την απόφαση και την ορθή απονομή της δικαιοσύνης. Ο αγώνας συνεχίζεται.”

Τελευταίοι από το γραφείο του πρωτοδίκη βγαίνουν, με τους ογκώδεις φακέλους της υπόθεσης στα χέρια, οι δικηγόροι των τραπεζών, οι οποίοι μόλις γίνονται αντιληπτοί από τους εργαζόμενους δεν γλιτώνουν από την έντονη αντίδραση τους.

“Οι τράπεζες υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι έχουν υπερπρονόμιο, με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα και το άρθρο 26, που λέει ότι οι τράπεζες μπορούν να ικανοποιηθούν από τα ενέχυρα τους καθ΄ ολοκληρία. Η υπόθεση έχει και κοινωνική διάσταση, καθώς τα χρήματα αυτά είναι οι αποζημιώσεις των εργαζομένων, τους οποίους η εταιρεία τους στέρησε και ελπίζουν να τα πάρουν από την πτωχευτική περιουσία. Αν περάσει αυτή η διαδικασία και τα πάρουν οι τράπεζες θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι ουσιαστικά έχουν χάσει τα πάντα”, υποστηρίζει ένας άλλος δικηγόρος των εργαζομένων, ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης.

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση παίζει η Αικατερίνη Καμπούρη, δικηγόρος και σύνδικος πτώχευσης που έχει οριστεί με απόφαση δικαστηρίου. Συνομιλήσαμε μαζί της και μας εξήγησε: “Οι εργαζόμενοι, τους οποίους εκπροσωπώ, έχουν πολύ μεγάλο συμφέρον, όπως και όλοι οι πιστωτές, από τη γρήγορη και σωστή εκποίηση της κινητής περιουσίας της Ηλεκτρονικής. Πρόκειται για καινούργια προϊόντα που πρέπει να πουληθούν γρήγορα και σε πολύ καλές τιμές. Έχει ολοκληρωθεί το 80% της απογραφής, ωστόσο εκκρεμεί η διαδικασία σε τρία καταστήματα στην επαρχία (Γιαννιτσά, Κοζάνη και Χανιά) και η κεντρική αποθήκη στη Μαγούλα. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία δεν κωλύεται από εμένα αλλά από τις διαδικασίες των ειρηνοδικείων”.

hlektro-3-300x281 Η σύνδικος εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτική για τη στάση των τραπεζών. “Η προσβαλλόμενη αυτή επιταγή που κάνανε οι τράπεζες είναι απολύτως παράνομη, απολύτως άκυρη και καταχρηστική, διότι σε λίγες ημέρες, στις αρχές Δεκεμβρίου -και το γνώριζαν αυτό οι τράπεζες- φτάνουμε στην ένωση των πιστωτών, που είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην πτωχευτική διαδικασία, αφού καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εκποιηθεί η επιχείρηση. Με απλά λόγια, δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο των πιστωτών κι όχι μόνο σε αυτούς που έχουν το προνόμιο της εμπράγματης εξασφάλισης, όπως είναι οι τράπεζες, να αποφασίσουν για το πως θέλουν να συνεχίσει η διαδικασία της πτώχευσης. Επομένως αυτή η ενέργεια των τραπεζών είναι ουσιαστικά σαν να προσπαθεί να καταλύσει αυτή τη συνέλευση, να καταλύσει την απόφαση που μπορεί να εκδοθεί από τους υπολοίπους. Δεν έχει προηγούμενο αυτή η ενέργεια των τραπεζών. Οι τράπεζες στηρίζονται σε ένα ειδικό διάταγμα του 1923 και το ερμηνεύουν, όπως τους συμφέρει”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για το αν τελικά οι τράπεζες προχωρήσουν ή όχι στην κατάσχεση όλων των εμπορευμάτων της Ηλεκτρονικής αναμένεται να εκδοθεί το μεσημέρι της Παρασκευής ή το αργότερο τη Δευτέρα. Επί ποδός, πάντως, βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προγραμματίζουν Γενική Συνέλευση την Κυριακή για να ενημερωθούν όλοι για τις εξελίξεις και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Όπως ξεκαθάρισε ο Βαγγέλης Γεωργιάδης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής των εργαζομένων της Ηλεκτρονικής:

“Σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν θα απεμπολήσουν οποιοδήποτε δικαίωμα έχουν στη πτωχευτική διαδικασία. Θα αγωνιστούμε έως ότου δικαιωθούμε πλήρως”.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ζαχαράκη: Στις 20 Δεκεμβρίου το έκτακτο επίδομα σε οικογένειες με παιδιά, συνταξιούχους και ΑμεΑ

«Στόχος μας είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να πάει στα 250 ευρώ το 2025», τόνισε …