Έρχονται 12 νομοσχέδια μέχρι το νέο Eurogroup

Eurogrouppp

Έντεκα μέρες για να κλείσει μια αξιολόγηση η οποία θα αποτυπωθεί σε δώδεκα νόμους έχει μπροστά της κυβέρνηση. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του παρασκηνίου της διαπραγμάτευσης προς δημοσιογράφους "θα χρειαστείτε πολλούς καφέδες και πολλές ώρες εντός Βουλής το επόμενο διάστημα με αυτό που έρχεται"!

Οι κρίσιμες ημερομηνίες πιέζουν ασφυκτικά πλέον το οικονομικό επιτελείο: στις 28 Νοεμβρίου είναι το EWG, στο οποίο θεωρητικά μιλώντας, θα πρέπει να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ώστε να είναι όλα έτοιμα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όταν το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος ρωτήθηκε εάν υπάρχει περίπτωση οι θεσμοί να ‘απαιτήσουν’ τα περίφημα 12 νομοσχέδια της β’ αξιολόγησης να είναι ψηφισμένα, πριν την κλείσουν, απάντησε απορημένα πως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. "Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει ένα staff level agreement” είπε λακωνικά.

Το μεγαλύτερο κομμάτι της δεύτερης αξιολόγησης που αφορά τα εργασιακά αναμένεται να κλείσει ομαλά, εκτός εάν οι θεσμοί, -οι εκπρόσωποι των οποίων αναχωρούν από την Αθήνα την Τετάρτη- επιμείνουν στις ‘κόκκινες γραμμές’ της κυβέρνησης: τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία κήρυξης απεργίας η κυβερνητική αντιπρόταση θα είναι το "μοντέλο ΕΛΜΕ-ΟΛΜΕ" στο οποίο οι ΕΛΜΕ ψηφίζουν τοπικά και εάν υπάρξει πλειοψηφία τότε κηρύσσεται απεργία- ένα μοντέλο πάντως που όπως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός παράγοντας "δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί παντού καθώς δεν είναι οργανωμένα όλα τα συνδικάτα όπως οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης".

Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο τρέχει να προλάβει, ενώ ήδη στο πίσω μέρος του μυαλού αρκετών υπάρχει και η σκέψη ενός EWG "λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Eurogroup" της 5ης Δεκεμβρίου, κάτι που δίνει μερικές μέρες ακόμα περιθώριο.

Στο EWG αναμένεται από ελληνικής πλευράς να παρουσιαστεί το σχέδιο του ESM με τις παραμετρικές προτάσεις για την βραχυπρόθεσμη μείωση του ελληνικού χρέους. Όπως λέει η ίδια πηγή "πρόκειται για μια σύνθετη εξίσωση η οποία μπορεί να επιμηκύνει στα 4,5 χρόνια και να δώσει σταθερό επιτόκιο για ένα τμήμα του χρέους. Αυτό μπορεί να αφορά από 40 εώς 65 δισ. του χρέους, κι όπως καταλαβαίνεται δίνουμε μάχη για να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι".

Για μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους και μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018 η ίδια πηγή δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, παρ’ ότι εκφράζεται με βεβαιότητα πως είναι "εύκολο να πιάσουμε το 3,5% πλεόνασμα για το 2018". Η ίδια αισιοδοξία εκφράζεται και το QE την περίφημη ποσοτική χαλάρωση που ετοιμάζει ως δώρο στην Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του capital.gr, ο Μάριο Ντράγκι.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησε η υποβολή από χθες - Όλες οι αλλαγές

Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2023 Ξεκίνησε …