Θα εξεταστεί αργότερα το ζήτημα των 20.000 προσλήψεων στην παιδεία, για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο τέως υπουργός Νίκος Φίλης, μετά τις επαφές με την τρόικα, που εισέρχεται σε τριετές πλάνο, που χαρακτηρίζεται «αποτύπωμα της πολιτικής της κυβέρνησης» για μελλοντικές θέσεις εργασίας.
Αντίθετα το υπουργείο υποστηρίζει ότι βρέθηκε τελικά η «χρυσή τομή» για το θέμα των απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετά τη δεύτερη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με τους θεσμούς.
Αν και οι συζητήσεις ήταν πολύ σύνθετες, το ζήτημα λύθηκε με την αντικατάσταση των υπηρεσιακών συμβουλίων από μία ανεξάρτητη επιτροπή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την καταχρηστικότητα και νομιμότητα των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα κρίνει μία ανεξάρτητη επιτροπή, αντί των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαίδευσης που προβλέπει ο νόμος Φίλη.
Η επιτροπή θα αποτελείται από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), των σχολαρχών (ΣΙΣ), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, και δύο πανεπιστημιακούς, νομικούς. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών δεν θα έχουν ενεργό ρόλο στις ψηφοφορίες.
Μετά το πέρας των συζητήσεων λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένη, και μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αλλαγή που θα γίνει στον νόμο Φίλη, καθιστά το νόμο «πιο αντικειμενικό», χωρίς να αλλάζει την ουσία και την ταυτότητά του.