16.000 θέσεις εργασίας μέσω...

jobcb-q2-hiring

«Το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης, στην περίπτωση της διαχείρισης των αποβλήτων, μέσα από το νέο εθνικό σχεδιασμό, μπορεί να δώσει επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και 16.000 θέσεις εργασίας», επεσήμανε ο αν. υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο Φόρουμ επί θεμάτων ενέργειας, περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που διοργάνωσε το ελληνογαλλικό εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο.

Όπως είπε ο αν. υπουργός την Πέμπτη το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, «οι επενδύσεις στην κυκλική οικονομία, στην ενεργειακή απόδοση και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό αλλαγής του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, ενισχύοντας την αποκέντρωση και αποτρέποντας την απο-επένδυση, η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια».

Συμπλήρωσε δε, ότι «το περιβάλλον και η ενέργεια αποτελούν τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί η παραγωγή της χώρας μας, με αξιοποίηση και των φυσικών και των εδαφικών πόρων και του κλίματος, με επαναχρησιμοποίηση όλων των ειδών των αποβλήτων, ακόμα και των επικινδύνων». Όπως επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, «στην κατεύθυνση αυτή ωριμάζουμε εργαλεία θεσμικά, τεχνολογικά, οικονομικά και κοινωνικά, με την παροχή τεχνικής βοήθειας, με την εισαγωγή κινήτρων, αλλά και αντικινήτρων, στην περίπτωση της κατανάλωσης πόρων. Με αλλαγή στάσης ζωής και με νέα πρότυπα για την κοινωνία. Με ενίσχυση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Επιπλέον έκανε γνωστό ότι «η εισαγωγή του Μητρώου Αποβλήτων, και η πλήρης κωδικοποίηση και ψηφιοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εισάγει μέσα στο 2017», καθώς όπως είπε, «στόχος όλων των προσπαθειών είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, το καλύτερο περιβάλλον, η ενίσχυση της εργασίας η ενίσχυση της παραγωγής και του εθνικού εισοδήματος».

Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Κριστόφ Σαντεπί χαρακτήρισε την κυκλική οικονομία ως μία νέα πνευματική κατάσταση η οποία μας οδηγεί στο να παράγουμε και να καταναλώνουμε διαφορετικά, προς όφελος του συνόλου. Ενώ, τόνισε ότι σε επίπεδο επιστημονικού δυναμικού τόσο η Γαλλία όσο και η Ελλάδα έχουν πολλά ταλέντα. Απ΄ την πλευρά του ο κ. Φρανσουά Μισέλ Λαμπέρ βουλευτής και πρόεδρος του ινστιτούτου του γαλλικού ινστιτούτου κυκλικής οικονομίας έκανε λόγο για την ανάγκη κοινωνικής ανάπτυξη, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης πόρων και της μικρότερη παραγωγή άνθρακα. Όπως είπε, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αποτελεί ανάγκη το να διαγράψουμε τη λέξη απόβλητα, καθώς όπως τόνισε, κάθε ρεύμα υλικών αποτελεί μία νέα ευκαιρία, με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση να αποτελούν τις έννοιες κλειδιά.

Ο κ. Ματιέ Ορφελέν διευθυντής κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων της ADEME περιέγραψε το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στη βάση τριών πυλώνων: την προσφορά των οικονομικών συντελεστών, τη ζήτηση και συμπεριφορά των καταναλωτών, και τη διαχείριση των αποβλήτων. Επίσης, αναφέρθηκε σε μεθόδους επαναχρησιμοποίησης και δυνατότητες ανακύκλωσης. Εκ μέρους της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιώργος Κρεμλής χαρακτήρισε την κυκλική οικονομία ως μία μεγάλη προτεραιότητα για την ΕΕ, καθώς όπως είπε, «η πολιτική του περιβάλλοντος εντάσσεται σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ όπως επίσης και η αρχή της κυκλικής οικονομίας».

Ο κ. Κρεμλής επεσήμανε επίσης στις δυνατότητες της χώρας μας για επαναχρησιμοποίηση υδατικών πόρων, αναφέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ψυττάλειας. Έκρουσε για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας σε σχέση με την ανάγκη κλεισίματος των ΧΑΔΑ και των ΧΥΤΑ και αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης, καθώς το 80% των απορριμμάτων που παράγετε στη χώρα δεν ανακυκλώνεται, ενώ διαπίστωσε τέλος ότι τα ποσοστά της ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων στην Ελλάδα είναι μηδενικά.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Ιανουάριο

Η τελική τιμή καταναλωτή να διαμορφώνεται κοντά στα 14 σεντς - Αναλυτικά το πώς διαμορφώνονται …