Παροχές, Ύψος επιδομάτων, Προϋποθέσεις για το KEA

euroeisodhmata

1η-1ου-2017, σταδιακά σε πανελλαδικό επίπεδο θα ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων για τo Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), σε 295 Δήμους της χώρας και 700.000 δικαιούχους που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με χρηματοδότηση από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και άλλες κρατικές ενισχύεις και το συνολικό του ύψους θα είναι 760 εκατ. ευρώ, αν και τους τελευταίους μήνες του 2016, εφαρμόζεται πιλοτικά μόλις σε 30 δήμους και 35.000 δικαιούχους.

Τα χρηματικά επιδόματα του ΚΕΑ

Το ανώτατο ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης αντιστοιχεί σε 200 ευρώ το μήνα για έναν ενήλικα και σε 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Σύνθεση νοικοκυριού Μηνιαίο/εξαμηνιαίο ποσό Όριο αξίας ακινήτων Αντικειμενικές δαπάνες Όριο χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων
Μονοπρόσωπο 200/1.200 90.000 6.000 7.200
Δύο ενήλικοι ή μονογονεϊκό με ένα παιδί 300/1.800 105.000 6.000 10.800
Δύο ενήλικοι και ένα παιδί ή μονογονεϊκό με δύο παιδιά 350/2.300 120.000 6.000 12.600
Τρεις ενήλικοι, δύο ενήλικοι και δυο παιδιά ή μονογονεϊκό με τρία παιδιά 400/2.400 135.000 6.000 14.600
Τρεις ενήλικοι και ένα παιδί, δύο ενήλικοι και τρία παιδιά η μονογονεϊκό με τέσσερα παιδιά 450/2.700 150.000 6.000 16.200
Δυο ενήλικοι με τέσσερα παιδιά, τέσσερις ενήλικοι ή μονογονεϊκό με με τέσσερα παιδιά 500/3.000 150.000 6.000 18.000

Προϋποθέσεις – Εισοδηματικά κριτήρια

Για την χορήγηση του ΚΕΑ θα λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία των αιτούντων, αλλά και πιθανά εισοδήματα ανά έτος. Η ένταξη των δικαιούχων στο ΚΕΑ μπορεί να γίνεται ανά πάσα στιγμή με κριτήριο το εισόδημά τους των τελευταίων έξι μηνών.

Το όριο εισοδήματος για ένταξη στο πρόγραμμα αυξομειώνεται ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Ένα άτομο που διαμένει μόνο του θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν το εισόδημά του κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης ήταν κάτω από 1.200 ευρώ (δηλαδή 200 ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο).

Για ένα τετραμελές νοικοκυριό αποτελούμενο από το σύζυγο, τη σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά η ένταξη στο ΚΕΑ προυποθέτει το συνολικό εισόδημά του να είναι κάτω από 2.400 ευρώ κατά τους έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.

Πέρα όμως από τα εισοδηματικά κριτήρια, θα εξετάζεται και η περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων.

Συγκεκριμένα ένα άτομο η φορολογητέα αξία των ακινήτων που διαθέτει  δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ.

Για ένα τετραμελές νοικοκυριό η φορολογητέα αξία των ακινήτων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 135.000 ευρώ (για κάθε επιπλέον μέλος το όριο για τη φορολογήσιμη ακίνητη περιουσία αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ).

Η μέγιστη φορολογητέα αξία των ακινήτων για κάθε νοικοκυριό έχει οριστεί στις 150.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα η συνολική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (για παράδειγμα, λογαριασμοί ταμιευτηρίου, μετοχές, ομόλογα, κ.ο.κ) όλων των μελών του νοικοκυριού που έχουν δηλωθεί στο τελευταίο Ε1, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Συγχρόνως η αντικειμενική δαπάνη για μηχανοκίνητα οχήματα που ανήκουν σε μέλη του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ, όπως υπολογίζεται για φορολογικούς σκοπούς στο Ε1.

Επίπροσθετα εάν σε κάποια οικογένεια υπάρχει ένα μικρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή τότε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης προσαρμόζεται ώστε οι δικαιούχοι να συμπληρώνουν το ποσό που τους αναλογεί.

Εάν για παράδειγμα σε μια οικογένεια με τέσσερα μέλη που δικαιούνται 400 ευρώ το μήνα υπάρχει ένα εισόδημα της τάξης των 250 ευρώ, τότε το ΚΕΑ διαμορφώνεται στα 150 ευρώ το μήνα ώστε να συμπληρωθούν τα 400 ευρώ.

Αντίστοιχα για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα παιδί που το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι στα 300 ευρώ, εάν υπάρχει ένα εισόδημα 100 ευρώ τότε το ΚΕΑ διαμορφώνεται στα 200 ευρώ.

Πρόσθετες παροχές του προγράμματος

  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων για όλη την οικογένεια.
  • Παροχή σχολικών γευμάτων.
  • Διανομή δωρεάν τροφίμων από τα κοινωνικά παντοπωλεία
  • Δωρεάν φοίτηση όλων των παιδιών των ευάλωτων ομάδων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • Εργασία για το 10% των ανέργων που λαμβάνουν το ΚΕΑ μέσω κοινών προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.
  • Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.
  • Ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
  • Ένταξη σε προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.
  • Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης.
  • Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων, με χαμηλά ή μηδενικά δημοτικά τέλη.

Ποια επιδόματα καταργούνται και ενσωματόνται στο ΚΕΑ

  1. Επίδομα Ένδειας: Το χορηγούσαν οι Δήμοι και αφορούσε 500-1300 ωφελούμενους.
  2. Επίδομα απροστάτευτων τέκνων: Αφορούσε 13.000 ωφελούμενους με προϋπολογισμό για το 2016 στα 5,268 εκατ. ευρώ.
  3. Επιδότηση ενοικίου ύψους 70 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε ενήλικο ή ανήλικο και έως 220 ευρώ τον μήνα.
  4. Επιδότηση σίτισης με κάρτα που θα ενσωματώνει αξία για αγορές προϊόντων 70 ευρώ τον μήνα για το μεμονωμένο άτομο προσαυξανόμενο κατά 30 ευρώ για κάθε μέλος και έως 220 ευρώ τον μήνα.
  5. Επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής: Αφορούσε 5.000 ωφελούμενους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ. Στο εξής οι δικαιούχοι ΚΕΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, για να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή.
  6. Επίδομα ΟΑΕΔ για τους νεοσειρχόμενους στην αγορά Εργασίας, πλέον θα αντικατασταθεί από την πρόβλεψη για 10% προσλήψεις ανέργων που λαμβάνουν το ΚΕΑ.

Πώς και που θα υποβάλονται οι αίτησεις

Οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση αυτοπροσώπως στα ΚΕΠ ή στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας των Δήμων. Σε μια σειρά από Δήμους της χώρας ήδη δημιουργούνται τα Κέντρα Κοινότητας, τα οποια θα αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου τις διαδικασίες για την κατάθεση των δικαιολογητικών των αιτούντων για το ΚΕΑ.

Εναλλακτικά, οι αιτούντες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική αίτηση που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.ypakp.gr) ή στην ιστοσελίδα του ΚΕΑ (www.keaprogram.gr).

Η ανοιχτή διαδικασία υποβολής αιτήσεων επιτρέπει στα άτομα να υποβάλουν αίτηση όταν αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση. Τα άτομα μπορούν να υποβάλουν αίτηση από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να απευθυνθούν στον Δήμο για βοήθεια όπου θα συμπληρώσουν την αίτηση με τη βοήθεια υπαλλήλου του Δήμου. Στην αίτηση (είτε υποβάλλεται ηλεκτρονικά, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία) αναγράφονται οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για τη συμπλήρωσή της και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων. Στην αίτηση γίνεται σαφές το γεγονός ότι οι δικαιούχοι οφείλουν να αναφέρουν όποιες αλλαγές υπάρξουν στις συνθήκες διαβίωσής τους εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της μεταβολής (σχετικά με την περιουσία ή τη σύνθεση του νοικοκυριού κλπ.). Επίσης διευκρινίζεται ότι τα άτομα ενδέχεται να επιλεγούν για επαλήθευση των πληροφοριών στον Δήμο ή ότι ενδέχεται να δεχτούν κατ’ οίκον επισκέψεις. Η αίτηση περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για την ένταξη στο πρόγραμμα, όπως: ταυτότητα, διαμονή, εισόδημα και περιουσία.

Έγγραφα και δικαιολογητικά

Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι: Αριθμός ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, πληροφορίες για το εισόδημα και για τα περιουσιακά στοιχεία, απόδειξη διαμονής, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού και IBAN και, για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα.

Σε περίπτωση που οι αιτούντες επιλέξουν να υποβάλουν την αίτηση μέσω Δήμων ή ΚΕΠ, πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν υπογεγραμμένο (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) το έντυπο συναίνεσης, με το οποίο δηλώνουν ότι συναινούν στις διασταυρώσεις των στοιχείων όλων των ενήλικων μελών του νοικοκυριού.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ν. Δένδιας: Το 2025 η Ελλάδα θα είναι πιο δυνατή - Δημιουργούμε τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην ιστορία της πατρίδας μας

To 2025 η Ελλάδα θα είναι πιο δυνατή. Με αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία, δημιουργούμε τις …