Δεν είναι λίγοι όσοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια να ζήσουν και να προκόψουν στην Ελλάδα. Οδηγούνται στην απόφαση να μεταναστεύσουν σε αναζήτηση δουλειάς. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που φεύγουν λόγω και της εξοντωτικής φορολόγησης των εισοδημάτων. Το να ζεις, να επιβιώνεις οικονομικά και να φορολογείσαι στην Ελλάδα μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, αποδεικνύεται εξίσου δύσκολη υπόθεση και να μεταναστεύσεις φορολογικά και να ξεμπερδέψεις με την ελληνική εφορία.
Φορολογούμενοι που αποδημούν βρίσκονται πολλές φορές αντιμέτωποι με την υποχρέωση να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες και μερικές φορές δεν το καταφέρνουν ούτε αυτό. Οι ιστορίες φορολογικής τρέλας είναι αμέτρητες. Κατ’ αρχάς να δούμε τη διαδικασία. Ο φορολογούμενος που θέλει να μεταναστεύσει, δηλαδή να γίνει μόνιμος φορολογικός κάτοικος εξωτερικού θα πρέπει να υποβάλει στην εφορία που υπάγεται αίτηση μεταφοράς του στην εφορία (ΔΟΥ) Εξωτερικού. Με την μεταφορά του εκεί λύνονται μια σειρά από προβλήματα, όπως είναι η φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτά στο εξωτερικό με βάση τη φορολογία που ισχύει στη χώρα όπου διαμένει.
Για να γίνει αυτή η μεταφορά, το capital.gr τονίζει πως, θα πρέπει να υπάρξει σχετική έγκριση του εφόρου μετά από δικαιολογητικά που προσκομίζει ο φορολογούμενος, όπως για παράδειγμα αποδεικτικά διαμονής στο εξωτερικό, φορολογικές δηλώσεις από τη χώρα διαμονής, μισθωτήριο κατοικίας στο εξωτερικό κ.α. Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Υπάρχουν φορολογούμενοι που ενώ εργάζονται στο εξωτερικό και μάλιστα για αρκετά χρόνια, η εφορία αρνείται να τους μεταφέρει στη ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού επειδή οι σύζυγοι και τα παιδιά τους διαμένουν στην Ελλάδα.
Και αυτό διότι "πατούν" σε σχετική πρόβλεψη διάταξης που ορίζει ότι ο φορολογούμενος δεν πρέπει να έχει τους κοινωνικούς και οικογενειακούς του δεσμούς στην Ελλάδα! Δηλαδή το εισόδημα αποκτάται στο εξωτερικό αλλά επειδή καταναλώνεται στην Ελλάδα από την οικογένεια του φορολογούμενου, το εισόδημα θα πρέπει να φορολογηθεί στην Ελλάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φορολογούμενοι έχουν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη προκειμένου να μπορέσουν να θεωρηθούν κάτοικοι εξωτερικού και να γλιτώσουν από τα δόντια της ελληνικής εφορίας.
Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογούμενων που πήραν μαζί τους την οικογένεια και για να το αποδείξουν προσκόμισαν στην εφορία αποδεικτικά εγγραφής των παιδιών στο ξένο σχολείο. Κάποιοι όμως έκαναν το λάθος να έχουν πάρει πριν αποδημήσουν ένα στεγαστικό δάνειο στην Ελλάδα το οποίο εξυπηρετούν με το εισόδημα που αποκτούν στο εξωτερικό.
Υπήρξαν εφορίες που έφεραν αντιρρήσεις στην μεταφορά της οικογένειας στη ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού επειδή "εξυπηρετούν δάνειο στην Ελλάδα για κατοικία" και έτσι "έχουν οικονομικό και οικογενειακό δεσμό στην Ελλάδα"!
Το πιο αστείο έχει αρχίσει να εμφανίζεται τελευταία από ορισμένους εφόρους και μάλιστα μετά από προφορικές οδηγίες που έχουν πάρει από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΟΙΚ. Για παράδειγμα, υπάρχουν φορολογούμενοι που μεταφέρθηκαν στη ΔΟΥ Εξωτερικού την 1η Οκτωβρίου του 2015. Επειδή, για τρεις μήνες το 2015 ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό τους ζητά η εφορία να φορολογηθούν για το εισόδημα αυτών των δυο μηνών με βάση την ελληνική φορολογική κλίμακα!
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος κάτοικος Γερμανίας εργάστηκε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Ελλάδα και από την 1η Οκτωβρίου μετανάστευσε στη Γερμανία όπου και εργάζεται ως μισθωτός. Μάλιστα, μεταφέρθηκε και στη ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού την 1η Οκτωβρίου. Από την εφορία του ζητούν να φορολογηθεί στην Ελλάδα για το εισόδημα που απέκτησε τους δυο μήνες στη Γερμανία!