Μεγαλύτερες περικοπές σε κατηγορία παλαιότερων συντάξεων

Ο δημοσιονομικός «κόφτης» θα απειλεί, από το 2018 και μετά, περίπου 2 εκατ «παλαιές» κύριες συντάξεις (πλην του ΟΓΑ) που είναι υψηλότερες από 10% έως 36%, ανάλογα με το Ταμείο και την κατηγορία των συνταξιούχων, σε σύγκριση με τις συντάξεις τις οποίες δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Σε αυτό το ύψος φτάνουν, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Γ. Κουτρουμάνη, οι «προσωπικές διαφορές» οι οποίες θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων που, σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό νόμο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποκλείουν το σενάριο ενός νέου «γύρου» περικοπών (και μάλιστα στις κύριες συντάξεις), οι «προσωπικές διαφορές» εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στο στόχαστρο των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ στο πλαίσιο της πίεσης για περαιτέρω εξοικονομήσεις δαπανών μετά το 2018 (το ΔΝΤ ζητά συνολικά μέτρα ύψους 4,2 δις ευρώ το 2019).

Ποιοι απειλούνται
Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (ή αναλογικά μειωμένης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 20 έτη, αναπηρική ή και πρόωρα) θα «βγάλει» διαφορές μεταξύ του «παλαιού» και του «νέου» ποσού της σύνταξης για το 80% των συνταξιούχων. Μεγαλύτερες «προσωπικές διαφορές» θα έχουν:

  1. Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο, τα ειδικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ όπου τα ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη ήταν 80%.
  2. Οσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τα κατώτατα όρια (15ετίας ή ως μητέρες ανηλίκων)
  3. Οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που λαμβάνουν, ακόμη κι αν έχουν συνταξιοδοτηθεί με 15ετία, το «μπόνους» των 220 ευρώ στην κατώτατη σύνταξη.
  4. Οσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και είχαν υψηλές αποδοχές.
  5. Οσες και όσοι λαμβάνουν «παλαιές» συντάξεις χηρείας (ο νέος νόμος δίνει το 50% της σύνταξης του θανόντος).

Αντίθετα, δεν θα «δουν» διαφορές οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, όσοι έχουν λάβει οργανικά ποσά συντάξεων ή είχαν μικρές αποδοχές και πολλά έτη ασφάλισης.

Το χρονοδιάγραμμα
Με βάση το χρονοδιάγραμμα του ν. 4387/16 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ο ΕΦΚΑ θα έχει επανυπολογίσει, σε τελική οριστική εικόνα, το 10% των καταβαλλόμενων συντάξεων, έως τις 31 Μαρτίου 2017 το 40%, έως τις 30 Ιουνίου 2017 το 70% και έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 θα έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα το 100% των καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12/5/2016 κύριων συντάξεων (πλην των συντάξεων του ΟΓΑ) που έχουν χορηγηθεί με προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις.

Παράδειγμα προσωπικής διαφοράς στις κατώτατες συντάξεις
Σύμφωνα πάντα με την "Ημερησία", όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 15ετία, αντί των 486 ευρώ που είναι η κατώτατη σύνταξη, θα έχουν λογιστικά χαμηλότερα ποσά κυρίως λόγω του ότι η εθνική σύνταξη θα είναι μειωμένη (346 ευρώ). Για συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη θα είναι 92,40 και η εθνική 346 ευρώ, συνολικά 438,40 ευρώ και έναντι των 486 ευρώ θα υπάρχει προσωπική διαφορά 47,60 ευρώ. Για συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και 15 έτη ασφάλισης, η ανταποδοτική σύνταξη θα είναι 115,50 ευρώ και μαζί με την εθνική των 346 ευρώ, θα φτάνει στα 461,50 ευρώ, χαμηλότερη κατά 24,50 ευρώ (προσωπική διαφορά).


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …