Στο 14% θέλει το ΔΝΤ τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%

Για άλλη μια φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια στόματος αυτή τη φορά του διευθυντή επικοινωνίας του Τζέρι Ράις, ζήτησε "αξιόπιστα και υψηλής ποιότητας διαρθρωτικά μέτρα" προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

Το σύνολο των μέτρων που απαιτεί το Ταμείο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ανέρχεται στο 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στα 4,5 δις ευρώ. Και σε αυτά τα μέτρα δεν υπάρχει μόνο η μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων. Το ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, βάζει στο τραπέζι και την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Το Ταμείο δεν έχει κρύψει την προτίμησή του σε μέτρα που οδηγούν με μόνιμη και αποτελεσματική αύξηση των φορολογικών εσόδων και στο πλαίσιο αυτό πάντα πίεζε προς την κατεύθυνση της κατάργησης ειδικών φορολογικών καθεστώτων (π.χ των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου) αλλά και σε μέτρα αύξησης της έμμεσης φορολογίας που έχει αποδειχθεί ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλή φοροδιαφυγή στην άμεση φορολογία έχουν μόνιμα εισπρακτικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ζήτημα αύξησης του χαμηλού ΦΠΑ είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2015 αλλά και της πρώτης αξιολόγησης αλλά τελικά δεν πραγματοποιήθηκε αφού έγιναν άλλες παρεμβάσεις στον φόρο που προκάλεσαν μεγάλες επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, μετατάχθηκαν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ πολλά προϊόντα ενώ από τον περασμένο Ιούνιο αυξήθηκε και ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Επίσης, ξεκίνησε και η σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Μια αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% θα φέρει σε μόνιμη βάση αύξηση των φορολογικών εσόδων έως και 500 εκατ. ευρώ καθώς θα πλήξει άμεσα το πορτοφόλι όλων των φορολογούμενων, ακόμη και των πιο φτωχών. Και αυτό διότι ο μειωμένος συντελεστής επιβάλλεται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα νωπά τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Η αύξηση πρόκειται να πλήξει και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας καθώς ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.

Το ποια και πόσα μέτρα πρόκειται να επιβληθούν τελικά για την τριετία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2020 αναμένεται διευκρινίζει το capital.gr, να ξεκαθαριστεί τις επόμενες εβδομάδες στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και ειδικά την απεσταλμένη του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Ιανουάριο

Η τελική τιμή καταναλωτή να διαμορφώνεται κοντά στα 14 σεντς - Αναλυτικά το πώς διαμορφώνονται …