Nα περιορίσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά φαίνεται πως έχει αποφασίσει η ΦΑΓΕ που ανήκει στην οικογένεια Φιλίππου. Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής φρέσκου γάλακτος στο Αμύνταιο της Φλώρινας και την απόφαση της εταιρείας να αποσυρθεί πλήρως από την αγορά φρέσκου γάλακτος, ο Όμιλος έχει βάλει πωλητήριο και σε άλλα περιουσιακά του στοιχεία.
Υποψήφια προς πώληση, όπως αναφέρει ο Όμιλος στην ετήσια οικονομική του κατάσταση για το 2015 είναι η εταιρεία τροφίμων Elbisco. Πριν από μερικούς μήνες γνωστοποίησε ότι κλείνει τη μονάδα φρυγανιάς στο Πικέρμι και τη μεταφέρει στη νέα που κατασκευάζει στο εργοστάσιο της Xαλκίδας, μια επένδυση της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ και η οποία θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018.
- Για το 2015 η εταιρεία παρουσίασε ζημιές 1,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 3,1 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ όσον αφορά τις πωλήσεις της αυτές διαμορφώθηκαν στα 117,5 εκατ. ευρώ έναντι 11,4,9 εκατ. ευρώ.
- Το σύνολο των υποχρεώσεων ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες.
Προς πώληση όμως μπαίνει και η εταιρεία του Ομίλου ΒΙΣ (Ελληνική Βιομηχανία Συσκευασιών), η οποία τον Οκτώβριο του 2015 έβαλε λουκέτο στην μονάδα παραγωγής χαρτιού στο Βόλο.
Ο βασικός λόγος που οδήγησε τη διοίκηση στη διακοπή της λειτουργίας ήταν το υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του συνολικού κόστους. Η μονάδα λειτουργούσε με φυσικό αέριο και είναι γνωστό ότι οι ελληνικές εταιρείες πληρώνουν το αέριο ως και 30% επιπλέον σε σχέση με τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.
Μειώθηκαν τα μερίδια αγοράς της στην Ελλάδα
Σημαντική μείωση των καθαρών κερδών παρουσίασε η ΦΑΓΕ κατά το εννεάμηνο του 2016, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση των πωλήσεων της στην ελληνική αγορά.
- Οι πωλήσεις σε αξία διαμορφώθηκαν στα 506,5 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,3%, ως απόρροια της αύξησης των πωλήσεων της εταιρείας σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία, κατά 2,8%, 6,5% και 13,2% αντίστοιχα, η οποία ωστόσο (αύξηση) περιορίστηκε δραστικά από την μείωση κατά 14,6% των πωλήσεων στην Ελλάδα.
- Οι πωλήσεις σε όγκο μειώθηκαν κατά 2,7%, καθώς η σημαντική αύξηση σε Ηνωμένο Βασίλειο (+22,3%), ΗΠΑ (+2,1%) και Ιταλία (+14,1%), δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την μείωση κατά 28,2% που παρουσίασε ο όγκος πωλήσεων στην ελληνική αγορά.
- Τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε 19,5 εκατ. δολ. έναντι 41,6 εκατ. δολ. το περυσινό εννεάμηνο.
Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των δαπανών λόγω της πρόωρης εξόφλησης μέρους ομολογιακού δανείου λήξης 2020, όπως και στις διαφορές συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η μείωση των πωλήσεων αποδίδεται πρώτον, στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, επιδεινώθηκε μετά την επιβολή των capital controls, δεύτερον, στην απόφαση του ομίλου να μειώσει τις πωλήσεις προς ασυνεπείς πελάτες και τρίτον στο γεγονός από τις 31 Μαΐου 2016 σταμάτησε η πώληση προϊόντων γάλακτος από την εταιρεία.