«Παγώνει» τα μέτρα για το χρέος η Ευρωζώνη! Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Παγώνει προσωρινά την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους ο ESM, ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανακοίνωσε επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που «σηκώνουν» το βάρος του προσφυγικού.

Mετά τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέσει μέρος από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος του Προυπολογισμού για το 2106 σε συντάξεις και μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, η διοίκηση του ESM αποφάσισε να θέσει τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις ελάφρυνση του χρέους τους για την Ελλάδα προσωρινά σε αναστολή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου.

Επισημαίνεται ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που εγκρίθηκαν από το Eurogroup, απαιτούνται επίσημες αποφάσεις από το τον ESM και τον EFSF.

Αμφότερα τα δύο ταμεία εκτιμούν στην παρούσα φάση τις επιπτώσεις των κυβερνητικών αποφάσεων στους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προκειμένου εν συνεχεία να αποφασίσουν για το κατά πόσο θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειας από το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για μειωτική απόφαση για τη χώρα:

«Η απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος είναι μειωτική για την χώρα και επιβαρύνει το ήδη δυσμενές οικονομικό κλίμα. Δυστυχώς οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφάπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα. Ούτε και η χώρα βέβαια. Βοήθημα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρα με δήλωση της Προέδρου Φώφης Γεννηματά και υπερψηφίζει στην Βουλή».

Σκληρή και η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ακολουθεί μία πολιτική τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς, ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας, για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια. Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας».


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βουλή: Οκτάωρη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, για το ν/σ με το νέο δικαστικό χάρτη

Στη συνεδρίαση, παρόντες ήταν 20 αρμόδιοι εξωκοινοβουολευτικοί φορείς, οι οποίοι είχαν κληθεί για να εκφράσουν …