«Μπλοκάκια» 2017 και Εργοδοτική εισφορά

Εργοδοτικές εισφορές για τη σύνταξη, την ασθένεια και την επικουρική ασφάλιση θα κληθούν να καταβάλλουν, από την 1/1/2017, όσοι απασχολούν εργαζόμενους σε θέσεις που "υποκρύπτουν" εξαρτημένη σχέση εργασίας και τους αμείβουν με "μπλοκάκι".

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος, δήλωσε στην ΕΡΤ πως θα αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί όσοι εργαζόμενοι είναι "αφεντικά μόνο κατ´ όνομα", επειδή "κόβουν" δελτίο παροχής υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα ο μοναδικός λογιστής σε μια επιχείρηση που δεν έχει άλλη απασχόληση ή ο δημοσιογράφος ο οποίος απασχολείται σε ένα μέσο ή, ακόμη, ένας που εμφανίζεται να έχει 2 εταιρείες ως εργοδότες που, όμως, ανήκουν στον ίδιο όμιλο.

Ο Τ. Πετρόπουλος επανέλαβε ότι όλες οι προϋποθέσεις θα αποσαφηνιστούν σε εγκύκλιο η οποία θα εκδοθεί. Με την υπό έκδοση εγκύκλιο, το υπουργείο θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο που θα κατοχυρώνει αυτή την κατηγορία των εργαζομένων έναντι αυθαιρεσιών ή και των νομικών - εργασιακών ζητημάτων τα οποία στελέχη της αγοράς προεξοφλούν ότι θα προκύψουν εφόσον οι εργοδότες κληθούν να πληρώσουν για τους εργαζόμενους που αμείβουν με "μπλοκάκι" τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν για τους απασχολούμενους μισθωτούς τους.

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε, τελος, ότι το ύψος των ασφαλίστρων των ελεύθερων επαγγελματιών στο πρώτο 6μηνο του 2017 θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2015 ενώ στο δεύτερο 6μηνο θα πληρώνουν με βάση τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις (δηλαδή λιγότερα ή περισσότερα) αφού προηγουμένως θα έχουν γίνει, τον Ιούλιο, οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …