«Ασπίδα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο Νόμος Κατσέλη;

Στην κατηγορηματική αποσαφήνιση πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται από το σχεδιαζόμενο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων διότι προστατεύονται επαρκέστερα από τον Νόμο Κατσέλη, προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο υπουργός κλήθηκε από τη Βουλή να απαντήσει στο εάν ισχύουν οι διαρροές για τον αποκλεισμό των ελεύθερων επαγγελματιών από την ένταξή τους στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη που έχουν προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες και στο εάν η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, στα δημόσια έσοδα αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη.

Ο υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι «είναι πράγματι αληθές ότι στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, πρόκειται να εξαιρεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα».

Ωστόσο επισήμανε ότι αυτή η εξαίρεση δεν πρόκειται να οδηγήσει σε «ξαφνικό» επαγγελματικό θάνατο οποιονδήποτε ελεύθερο επαγγελματία, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ως μη έχοντες πτωχευτική ικανότητα, μπορούν να υπαχθούν στο Νόμο Κατσέλη (3869/2010), ο οποίος προσφέρει στα υπαγόμενα πρόσωπα προστασία πολύ δραστικότερη σε σχέση με το νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

Σύμφωνα με τον υπουργό ο Νόμος Κατσέλη αποτελεί πάγια ρύθμιση, σε αντίθεση με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, το οποίο θα έχει προσωρινή ισχύ, η ρύθμιση οφειλών με βάση το Νόμο Κατσέλη δεν απαιτεί συμφωνία με οποιονδήποτε πιστωτή, ενώ αντιθέτως το νομοσχέδιο περί εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών θα απαιτεί συμφωνία του οφειλέτη με την πλειοψηφία των πιστωτών.
«Με δεδομένη λοιπόν την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών στο ν. 3869/2010 και την αποτελεσματική προστασία που προσφέρει ο νόμος εκείνος, η υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο όχι μόνο περιττεύει, αλλά αντιθέτως θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβητήσεις για την υπαγωγή τους στο ν. 3869/2010», καταλήγει ο κ. Παπαδημητρίου.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΟΠΕΚΑ: Αυξημένο επίδομα σε 59.000 μητέρες – Τη Μεγάλη Τρίτη η καταβολή

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό …