Η απάντηση της υπουργού Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις

«Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι πως η ύπαρξη ενός διοικητικού μηχανισμού προληπτικού ελέγχου των ομαδικών απολύσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων» επισημαίνει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, εξηγώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο εξαίρεσής της από την εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου. 

«Τη θέση αυτή, επιβεβαίωσε η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορίζοντας πως δεν αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο η εθνική νομοθετική ρύθμιση, που δίνει σε δημόσια αρχή την εξουσία με αιτιολογημένη απόφαση και έπειτα από ουσιαστικό έλεγχο να μην επιτρέπει ομαδικές απολύσεις.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο εξαίρεσής της από την εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου», όπως προβλέπει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο ΣΕΒ, δήθεν ουδέτεροι τεχνοκράτες και συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, όπως η ΝΔ, υπερασπίζονται τις επιχειρησιακές ΣΣΕ έναντι των κλαδικών. Απώτερος στόχος των δυνάμεων αυτών είναι η πλήρης εξουδετέρωση του μηχανισμού της συλλογικής αυτονομίας, η αποδυνάμωση όλων των ΣΣΕ και, τελικά, η επικράτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, με δυσμενέστατους όρους για τους εργαζόμενους.

Στόχος μας είναι, όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, μεταξύ αυτών και των συνταξιούχων. Στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε επεξεργαστεί ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό, ώστε, μέχρι το τέλος του 2017, όχι μόνο να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αλλά και κάθε νέα σύνταξη να απονέμεται εντός τριμήνου.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου των «εγκλωβισμένων» εργαζομένων σε προβληματικές επιχειρήσεις, εκτός από την πολιτική, οικονομική και νομική υποστήριξη χιλιάδων εργαζομένων αυτό το διάστημα (Μαρινόπουλος, Athens Ledra, Καρυπίδης, Λιπάσματα Καβάλας), «θέλοντας να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, πρόκειται να θέσουμε σε εφαρμογή, στις αρχές του 2017, ένα σχέδιο δράσης με πολιτικές που θα στοχεύουν στην προετοιμασία και τη διαχείριση της αναδιάρθρωσης μίας επιχείρησης είτε αυτή αφορά τον εκσυγχρονισμό της είτε την εξυγίανσή της, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών τόσο στο εργατικό δυναμικό, όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σκρέκας στον ΣΚΑΪ: Μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος

Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, όλων των πολιτών, από το νέο έτος προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος …