Αυτό ήταν: Τέλος οι εκπτώσεις δαπανών για πληρωμές μισθών με μετρητά!

Σε καθεστώς capital controls, η πληρωμή μισθοδοσίας, αμοιβών μελών Δ.Σ ή αμοιβές με μπλοκάκι οι οποίες πληρώνονται με μετρητά είναι σχετικά περιορισμένες. Από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά όμως, όποιος εργοδότης καταβάλλει τέτοιου είδους αμοιβές με μετρητά, χάνει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα και απειλείται έτσι με πρόσθετο φόρο.

Στις 22 Δεκεμβρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο νόμος 4446/2016, στον οποίο περιλαμβάνονται οι γνωστές διατάξεις για το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα κεφάλαια.

Μεταξύ των διατάξεων οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την συγκεκριμένη ημερομηνία περιλαμβάνεται και αυτή η οποία ορίζει ότι «οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης (όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 12 του ν 4172/2013) εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, δεν θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα».

Έτσι, από τις 22 Δεκεμβρίου και μετά δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού, αμοιβές όσων εργάζονται με μπλοκάκια αλλά και αμοιβές διευθυντών ή μελών Δ.Σ , όπως άλλωστε και αμοιβές δικηγόρων με πάγια αντιμισθία (οι οποίες περιλαμβάνονται ενδεικτικά στις δαπάνες οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης) , εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφλησή τους έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών. Αν οι δαπάνες αυτές εξοφληθούν με μετρητά, παύουν να εκπίπτουν.

Αν για παράδειγμα στις 21 Δεκεμβρίου, μια επιχείρηση κατέβαλε στους εργαζομένους της τη μισθοδοσία τους, οι δαπάνες αυτές θα εκπέσουν κανονικά από το φορολογητέο εισόδημα, άσχετα με το εάν κατεβλήθησαν σε μετρητά ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Αν πληρώθηκε ο μισός μισθός στις 21 (γεγονός απολύτως σύνηθες στις σημερινές συνθήκες) και ο υπόλοιπος οφείλεται, το πρώτο «δεκαπενθήμερο» μπορεί να έχει πληρωθεί σε μετρητά και να εκπίπτει από τα φορολογητέα εισοδήματα, αλλά το δεύτερο εφόσον καταβληθεί μετά τις 22 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί με ηλεκτρονικά μέσα, καταλήγει το euro2day.gr.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΥΠΕΘΟ: Για πρώτη φορά με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες οι παραχωρήσεις αιγιαλών

Για τις παραχωρήσεις που θα γίνουν ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2025 έχει τεθεί μία ακόμη …