Τις μαζικές απολύσεις «τρέμουν» οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και ο φόβος αυτός οδήγησε σε απρόσμενη επιτυχία την εθελούσια της Εθνικής Τράπεζας. Ενώ στη διάρκεια του 2016, τα προγράμματα εθελούσιας που προηγήθηκαν, έκλειναν με το ζόρι αφού οι τραπεζοϋπάλληλοι δίσταζαν να αποχωρήσουν, οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά, με βασικό θέμα τις ομαδικές απολύσεις, αλλάζουν τα δεδομένα. Για το 2017, αναμένονται νέες αποχωρήσεις από τον κλάδο τουλάχιστον 5.000 εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες με δυσκολία δέχονταν να μετάσχουν σε εθελούσιες καθώς οι αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς τους αποθάρρυναν να αποχωρήσουν από την εργασία, την ίδια στιγμή που η αγορά εργασίας δεν υπάρχει ώστε να απορροφήσει όσους είναι σε ενεργό ακόμη ηλικία και είναι πλέον οι περισσότεροι στον κλάδο.
Η αβεβαιότητα σύμφωνα με το mononews.gr και κυρίως οι κυοφορούμενες αλλαγές στα εργασιακά λειτουργούν ως καταλύτης και οι εργαζόμενοι το ξανασκέφτονται αφού καραδοκεί ο κίνδυνος να ενεργοποιηθούν μαζικές απολύσεις. Η διαπραγμάτευση στα εργασιακά ξεκινά εκ νέου τον Ιανουάριο, με θέμα της ατζέντας τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.
Οι τράπεζες είναι ένα από τους λίγους κλάδους που, λόγω αριθμού εργαζομένων, έχουν νόημα οι ομαδικές απολύσεις για τις οποίες οι θεσμοί ζητούν να μην χρειάζεται προέγκριση του κράτους, καθώς και να αυξηθεί στο 10% από 5% το όριο για τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού.
Το πρόγραμμα εθελούσιας της Εθνικής έφθασε να περιλαμβάνει περίπου 1.200 εργαζόμενους από την τράπεζα και κάποιες εν Ελλάδι θυγατρικές της και κινείται εντός του στόχου. Ποσοστό της τάξης του 25% των αιτήσεων αφορά σε υπαλλήλους οι οποίοι έχουν λιγότερα από 15 έτη στην τράπεζα, κάτι που προβληματίζει αφού αποχωρεί η νέα γενιά στελεχών που επιλέγει, όπως και στις άλλες τράπεζες να αναζητήσει την τύχη της στο εξωτερικό.
Αισθητά μικρότερη είναι η συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα καθώς σήμερα οι αποδοχές τους είναι υψηλές και οι συντάξεις δεν είναι ικανοποιητικές.
Με την αποχώρηση 1.200 ατόμων, η Εθνική είναι πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου που έχει το επικαιροποιημένο πλάνο αναδιάρθρωσης, εφόσον πωληθεί και το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και ως εκ τούτου η εταιρία δεν θα ενοποιείται.
Ο όμιλος έχει αναλάβει τη δέσμευση να μειώσει τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων στην Ελλάδα σε 10.250 ως το τέλος του 2017 και σε 9.950 ως το τέλος του 2018, από 12.013 άτομα που υπηρετούσαν στον όμιλο στις 30 Ιουνίου. Επίσης, δεσμεύεται να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα στα 961 εκατ. ευρώ το 2017 από 1,03 δισ. ευρώ το 2015. Στο α’ εξάμηνο της φετινής χρήσης τα συνολικά λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 495 εκατ. ευρώ.
Το κόστος αποχώρησης από την εθελούσια καλύπτεται πλήρως από την πρόβλεψη των 118 εκατ. ευρώ που σχημάτισε στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 η Εθνική, ενώ το ετήσιο όφελος από την εξοικονόμηση δαπανών μισθοδοσίας θα ανέλθει σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα εθελούσιας απευθυνόταν στο σύνολο του προσωπικού με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου που δουλεύουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και σε όσους δικηγόρους απασχολούνται με σύμβαση έμμισθης εντολής. Επίσης περιελάμβανε και το προσωπικό της τράπεζας που παρέχει υπηρεσίες σε θυγατρικές σε Ελλάδα και εξωτερικό ή σε άλλους φορείς με απόσπαση.
Ελάχιστες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ηλικίας και τα 3 χρόνια προϋπηρεσίας (2 χρόνια για έμμισθους δικηγόρους) έως τις 30/11/2016.
Το πρόγραμμα προέβλεπε δυνατότητα άμεσης αποχώρησης με καταβολή αποζημίωσης μέχρι 42 μηνιαίους μεικτούς μισθούς ή δυνατότητα διετούς άδειας με πλήρεις αποδοχές. Η μέγιστη αποζημίωση ανερχόταν στις 180.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για την αποζημίωση προβλεπόταν προσαύξηση ανάλογα με την ηλικία, ενώ ήταν προσαυξημένη κατά 20% για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε καταστήματα τα οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν.