Δεν την γλιτώνει το 2017, ούτε η 2η ασφάλιση

Στη σημαντικότερη εγκύκλιο για την εφαρμογή του Ν. 4387/2016, καθώς αφορά στην επιλογή φορέα ασφάλισης από την 1/1/2017 και εφεξής, οι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά σε φορέα κύριας σύνταξης πριν από το 1993 θα πρέπει να επιλέξουν αν θα αιτηθούν ή όχι τη συνέχιση καταβολής εισφορών για την κύρια σύνταξη και στους δύο φορείς στους οποίους μέχρι σήμερα γινόταν η συγκεκριμένη καταβολή (π.χ. Δημόσιο και ΤΣΑΥ, Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ, Δημόσιο και Ταμείο Νομικών).

Για τον σκοπό αυτό οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τυχόν επιλογή διατήρησης της δεύτερης εισφοράς θα οδηγήσει σε επιβάρυνσή τους με το σύνολο της εισφοράς κλάδου κύριας σύνταξης για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, που είναι της τάξης του 20%. Θα έχουν επομένως επιβάρυνση και αφαίρεση ποσού 13,33% από τις καθαρές αποδοχές που σήμερα λαμβάνουν, ώστε να αποδίδονται ως δεύτερη εισφορά.

Η εν λόγω επιλογή, βέβαια ακτά το "Έθνος", δεν συμφέρει σε κάθε περίπτωση. Ετσι στις περιπτώσεις που έχουν συμπληρωθεί οι προϋποθέσεις για τη δεύτερη σύνταξη πλήρη (20 έτη στον δεύτερο φορέα) οι ασφαλισμένοι δεν θα πρέπει να συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εν λόγω εισφορές και θα πρέπει να επιλέξουν τη συνέχιση καταβολής εισφορών κύριας σύνταξης μόνο για τον φορέα στον οποίο έχουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης το νωρίτερο.

Επίσης στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης στον δεύτερο φορέα (έως 15) δεν συμφέρει η συνέχιση της ασφάλισης παρά μόνο η χρήση του παράλληλου χρόνου για προσαύξηση της τελικής σύνταξης. Τέλος για τις περιπτώσεις που υπάρχουν από 16 έως 19 έτη, γνώμη μας είναι κάποιος ασφαλισμένος να εξακολουθήσει και τη δεύτερη ασφάλιση ώστε να συμπληρωθούν 20 έτη και να μπορεί να λάβει πλήρη δεύτερη σύνταξη. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως με 16 έως 19 έτη το ποσό της δεύτερης σύνταξης είναι μειωμένο κατά 50%.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βουλή: Οκτάωρη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, για το ν/σ με το νέο δικαστικό χάρτη

Στη συνεδρίαση, παρόντες ήταν 20 αρμόδιοι εξωκοινοβουολευτικοί φορείς, οι οποίοι είχαν κληθεί για να εκφράσουν …