Οι εισφορές του 2017 με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015

Με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015 θα υπολογιστούν οι εισφορές του 2017 για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις και η σχετική εγκύκλιος αναμένονται, ρίχνοντας φως σε μία σειρά γκρίζων σημείων που προκαλούν πονοκέφαλο, σύγχυση και αγωνία σε ασφαλισμένους αλλά και λογιστήρια. Το νέο σύστημα οδηγεί σε υπέρμετρη αύξηση των εισφορών, με αμφίβολη την αντίστοιχη αύξηση της εισπραξιμότητας του νέου υπερταμείου ΕΦΚΑ, με τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εμπόρους - καταστηματάρχες αλλά και επιστήμονες, οικονομολόγους, δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς και αγρότες να καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», έπειτα από διαπραγμάτευση με τους δανειστές, «κλείδωσε» το καλό σενάριο βάσης υπολογισμού των εισφορών, 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία, επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2015, ήτοι του ποσού που αντιστοιχεί στον τζίρο του ελεύθερου επαγγελματία - αυτοαπασχολουμένου ή αγρότη, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες της ίδιας χρονιάς καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν για τον συγκεκριμένο χρόνο. Ετσι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με τα εισοδήματα του 2016, όταν (ή εφόσον) έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος για το συγκεκριμένο έτος. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα γίνεται συμψηφισμός σε περίπτωση που έχουν καταβληθεί επιπλέον εισφορές.

Σημαντικές αλλαγές και σε ορισμένες περιπτώσεις ανατροπές επιφέρει το νέο σύστημα στην ασφάλιση χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με προσωπικές εταιρείες (Ο.Ε. και Ε.Ε.), μελών ΕΠΕ, διαχειριστών και μοναδικών εταίρων μονοπρόσωπων ΙΚΕ, καθώς και μελών διοικητικών συμβουλίων σε ανώνυμες εταιρείες. Ανάλογα με τις περιπτώσεις, τα φυσικά πρόσωπα ενδέχεται να ασφαλίζονται ως μισθωτοί, ή ως αυτοαπασχολούμενοι, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ισχύει η διπλή ασφάλιση.

Βαρύς είναι ο πέλεκυς και για τους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση, καθώς παρά την πρόβλεψη ότι ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλει τα 2/3 των εισφορών των ασφαλισμένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον προκύπτει ότι το εισόδημά τους θα προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, πρακτικά, το βάρος αναμένεται να πέσει εξ ολοκλήρου στον ασφαλισμένο. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν στο eisodima.gr, ότι σε περίπτωση που ο εργαζόμενος υποδεικνύει με υπεύθυνη δήλωση τον αριθμό των εργοδοτών που απασχολείται, προκειμένου ο εργοδότης να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές, υπάρχει κίνδυνος απόλυσής του. Οι ειδικοί μάλιστα αναμένουν μπαράζ νομικών διεκδικήσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με «μπλοκάκι».

Αντίθετα, στις περιπτώσεις με πάνω από 2 εργοδότες, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, καθώς θα λογίζονται ελεύθεροι επαγγελματίες και θα καταβάλουν εισφορές με βάση το εισόδημά τους (20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία). Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, από το 2011 έως σήμερα ο αριθμός των ενεργών δελτίων παροχής υπηρεσιών έχει μειωθεί κατά 50%, με τους φοροτεχνικούς να εκτιμούν ότι ο αριθμός θα μειωθεί περαιτέρω μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς μόνο για ασφαλιστικές εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να καταβάλουν από 27% έως και το 38,1% του εισοδήματός τους.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουν ότι ο νόμος οδηγεί ολοένα και περισσότερους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε μεταβίβαση της επιχείρησής τους για ένα χρόνο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δουν στη συνέχεια τι τους συμφέρει να κάνουν (μένει βέβαια να διευκρινιστεί πώς το εισόδημα του παλαιού ιδιοκτήτη μπορεί να δεσμεύει ασφαλιστικά τον νέο). Ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που καταφεύγουν στη λύση της μετατροπής της επιχείρησής τους σε Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΑ), των οποίων οι μέτοχοι, βάσει του νόμου δεν ασφαλίζονται.

Υπάρχουν εναλλακτικές;

Οι λογιστές και τα επιμελητήρια είναι οι πρώτοι δέκτες της απελπισίας των επαγγελματιών και των εργαζομένων με «μπλοκάκι» που αποφασίζουν να προχωρήσουν σε διακοπή της δραστηριότητάς τους, διερευνώντας εναλλακτικές «πατέντες» όπως σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας αλλά και φυγή στο εξωτερικό.

Εκπρόσωποι των επιμελητηρίων κάνουν λόγο για 18.000 αιτήσεις τον τελευταίο χρόνο.

Η ΙΚΕ θεωρείται «συμφέρουσα» λύση, καθώς οι μέτοχοι δεν επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές, ο φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 29% επί των κερδών ενώ επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος 15% επί των μερισμάτων. Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν προσοχή γιατί η ΙΚΕ υποχρεούται να τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας για τα οποία οι λογιστές ζητούν υψηλότερη αμοιβή.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Financial Times για Σούνακ: Διπλωματικό ατόπημα η ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη

Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα όπως η Ουκρανία, …