Μειώνονται οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και αυξάνονται οι δημόσιοι

Αγεφύρωτο το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ εργαζομένων του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, με τους πρώτους να μειώνονται δραματικά και τους δεύτερους να αυξάνονται σημαντικά, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με βάση το οποίο:

Οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο τον Οκτώβριο του 2016, έφτασαν τους 697.228, αύξηση κατά 6.803  ή κατά σχεδόν 1%, από τον Οκτώβριο του 2015!

Μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο:

Στον ιδιωτικό τομέα τώρα, τον Οκτώβριο του 2016 σημειώθηκε ρεκόρ 15ετίας στην απώλεια θέσεων εργασίας, αφού οι απολύσεις-αποχωρήσεις ήταν 82.810 περισσότερες από τις προσλήψεις.

Τον Οκτώβριο επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το σύνολο το μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο έφτασε στους 697.228 ενώ τον Οκτώβριο του 2015 ανερχόταν στους 690.425.

Η αύξηση αυτή του μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο οφείλεται στην κυρίως στην αύξηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, των συμβασιούχων έργου, των ωρομισιθίων, του έκτακτου προσωπικού των φορέων του Δημοσίου αλλά και του τακτικού προσωπικού και των  Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Αναλυτικά:

  • Το έκτακτο προσωπικού του Δημοσίου εκτός ΝΠΙΔ αυξήθηκε κατά 5.586
  • Οι Αιρετοί (σε φορείς δημοσίου πλην ΝΠΙΔ) αυξήθηκαν κατά 856
  • Οι λοιπές ειδικές κατηγορίες εκτός ΝΠΙΔ αυξήθηκαν κατά 914
  • Το Τακτικό Προσωπικό σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου αυξήθηκε 1.523

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο δαπάνες για μισθούς απασχολουμένων στη γενική κυβέρνηση αυξήθηκαν κατά 104 εκατ. ευρώ ή κατά 0,8% στο διάστημα Ιανουαρίου –Οκτωβρίου 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2015.

Έτσι η ποσοστιαία αύξηση των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο στον παραπάνω διάστημα (0,9% -1%) είναι σχεδόν εφάμιλλη με την ποσοστιαία αύξηση των δαπανών της γενικές κυβέρνησης για αμοιβές (0,8%). Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για αμοιβές εργαζομένων στη γενική κυβέρνηση έφτασε τον Οκτώβριο του 2016 τα 13 δις. ευρώ έναντι 12,896 δις. ευρώ τον Οκτώβριο του 2015.

Κατά τα άλλα, ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει εξοικονόμηση σχεδόν 50 εκατ. ευρώ από τη μείωση των προσλήψεων στο Δημόσιο. Και όλα αυτά τη στιγμή που το Μνημόνιο επιβάλλει τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου σαν ποσοστό του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μετά τον υποψήφιο που χαρίζει καφέ, αντίπαλος αφήνει γαρίφαλα στις πόρτες - Ντέρμπι για τον Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Στο 43,5% ο Ιμάμογλου - Στο 40,2 ο αντίπαλός του, Μουράτ Κουρούμ. Μετά τον φάκελο …