Πανικός για να κλείσουν γρήγορα τα μπλοκάκια τους οι εργαζόμενοι

Παραμένει και το 2017 αυξημένη η προσέλευση στα τμήματα Μητρώου των εφοριών όλης της χώρας, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι προσέρχονται για να υποβάλουν εμπρόθεσμα έως τις 30 Ιανουαρίου δηλώσεις διακοπής εργασιών και να κλείσουν έτσι τα μπλοκάκια τους (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών), αποφεύγοντας την επιβάρυνσή τους με πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές.

Και οι επιβαρύνσεις αυτές μόνον αμελητέες δεν είναι. Με το νέο ασφαλιστικό ακόμη και κάποιος που διαθέτει μπλοκάκι, αλλά έχει μηδενικό εισόδημα από τη δραστηριότητα που συνδέεται με αυτό, υποχρεούται να πληρώσει ασφαλιστική εισφορά 168 ευρώ μηνιαίως! Αυτό από μόνο του συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση 2.016 ευρώ ετησίως, στην οποία εάν προστεθεί το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στα 2.666 ευρώ! Έτσι, με το που θα κλείσει το μπλοκάκι ξέρει αυτομάτως πως έχει γλυτώσει από επιβαρύνσεις τουλάχιστον 2.666 ευρώ !

Το παραπάνω ποσό δεν λαμβάνει υπόψη το φόρο εισοδήματος που καλείται από την 1η Ιανουαρίου 2017 να πληρώσει ο φορολογούμενος με μπλοκάκι, καθώς πλέον το εισόδημα από Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αθροίζεται με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών. Έτσι, ο φόρος με βάση την ενιαία φορολογική κλίμακα κλιμακώνεται από 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, μέχρι και 45% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ για το συνολικό εισόδημα, που προέρχεται από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σχηματικά αυτό σημαίνει όπως διευκρινίζει το CNN Greece, ότι για μηνιαία μικτή αμοιβή 1.000 ευρώ στον φορολογούμενο που πληρώνεται με μπλοκάκι θα μένουν καθαρά 570 ευρώ, ενώ τα 430 θα πηγαίνουν για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Όσο αυξάνονται τα εισοδήματα και οι πηγές προελεύσεως τους, αυξάνονται και οι επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα μισθωτός με ετήσιο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 20.000 ευρώ που διαθέτει και μπλοκάκι από το οποίο έχει ετήσιο καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ θα κληθεί εφέτος να πληρώσει ασφαλιστική εισφορά (26,95%), φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης συνολικού ύψους 9.521 ευρώ, όταν πέρυσι κατέβαλε 5.970 ευρώ!


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Άφιξη Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο

Στο Κάιρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του στην Αίγυπτο. Τον …