Σε 4 εργολαβικές εταιρείες μεταφέρονται οι ασφαλιστικές οφειλές της ELFE!(Έγγραφο)

Την ώρα που ακόμα είναι υπό αίρεση η έκδοση της άδειας λειτουργίας της νέας εργολαβικής εταιρείας με την επωνυμία "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ" -έκδοση η οποία θα φέρει την υπογραφή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Καβάλας Χρήστου Παϊτοτσού, που καλείται να αποφασίσει αν έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά-, μια απόφαση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) -η οποία ελήφθη την Τρίτη 3 Ιανουαρίου και είναι πλέον εις γνώση τόσο του διοικητή του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όσο και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη- θέτει σε νέες διαστάσεις το ζήτημα της διαδοχής της ELFE AE (της "μητρικής εταιρείας", η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια του εργοστασίου της ΒΦΛ) από τις 4, πλέον, εργολαβικές εταιρείες (PFIC LTD, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, CENTROFARO, "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ").

Ως γνωστόν, οι 180 απολυμένοι που παραμένουν έξω από την πύλη του εργοστασίου ισχυρίζονται από την πρώτη στιγμή ότι οι 4 αυτές εταιρείες αποτελούν "δημιουργήματα" της ELFE ΑΕ με σκοπό την μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της, ενώ κατά καιρούς οι διοικήσεις των PFIC LTD, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και CENTROFARO (μιας και η "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ" είναι πιο καινούρια) έχουν δηλώσει ότι ουδεμία σχέση έχουν με την ELFE ΑΕ πέραν της απλής εκμίσθωσης των μονάδων του εργοστασίου (και των εργαζόμενών τους).

Η απόφαση, όμως, του ΚΕΑΟ δίνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση, καθώς αποτελεί ίσως την πρώτη επίσημη απόδειξη ότι οι εργολαβικές εταιρείες αποτελούν τους "διαδόχους" της ELFE ΑΕ!

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μια έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι ασφαλιστικές εισφορές της ELFE AE (που αγγίζουν τα 3,2 εκατομμύρια €) θα πρέπει να μεταφερθούν στις εργολαβικές εταιρείες (ως συνυπεύθυνες με την ELFE) ή όχι. Η απόφαση του ΚΕΑΟ είναι θετική, με το σκεπτικό ότι η ELFE και οι 4 εργολαβικές εταιρείες "έχουν την ίδια δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο (έδρα και παραρτήματα) και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό"

Και η απόφαση συνεχίζεται όπως αποκαλύπτει το kavala-portal.gr, λέγοντας "Συνεπώς οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα, και για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι συντρέχουν στην προκειμένη περίπτωση οι προϋποθέσεις συνυπευθυνότητας που αναφέρονται στην υπ' αριθμ. 732/20-11-1995 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους"

Με άλλα λόγια, το ΚΕΑΟ θεωρεί ότι οι 4 εργολαβικές εταιρείες είναι συνυπεύθυνες για τις ασφαλιστικές οφειλές της ELFE ΑΕ, οι οποίες και θα πρέπει να μεταφερθούν στις εν λόγω επιχειρήσεις!

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την σχετική απόφαση


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ξεκίνησε η υποβολή από χθες - Όλες οι αλλαγές

Δείτε όλες τις αλλαγές που αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2023 Ξεκίνησε …