Με τριπλάσια επιτόκια για τα δάνεια οι Ελληνικές επιχειρήσεις

Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν σχεδόν τριπλάσια επιτόκια για τα δάνεια που παίρνουν από τις τράπεζες σε σχέση με τις επιχειρήσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΚΤ, το μέσο επιτόκιο για τα νέα δάνεια των ελληνικών επιχειρήσεων υποχώρησε τον Νοέμβριο στην Ελλάδα στο 4,77% από 5,08% τον Οκτώβριο και 5,19% τον Νοέμβριο του 2015. Στην Ευρωζώνη, όμως, το μέσο επιτόκιο για τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθε τον Νοέμβριο σε μόλις 1,82% έναντι 1,83% τον Οκτώβριο και 2,13% τον Νοέμβριο του 2015.

Η διαφορά επομένως εξηγεί το enikonomia.gr, φθάνει σχεδόν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος δανεισμού στην Ελλάδα είναι υψηλότερο και από τις 18 άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ μόνο στην Κύπρο είναι υψηλότερο από το 4% (4,12%) και σε τρεις χώρες – Πορτογαλία, Ιρλανδία και Μάλτα – ανέρχεται σε λίγο πάνω από το 3% (από 3,03% έως 3,33%).

Μικρότερη είναι η διαφορά του μέσου επιτοκίου για νέα στεγαστικά δάνεια μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, το μέσο κόστος για τα δάνεια αυτά στην Ελλάδα μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 2,66% από 2,86% τον Οκτώβριο, ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,79% από 1,81%. Τρεις χώρες – η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία – έχουν υψηλότερα επιτόκια από την Ελλάδα για τα στεγαστικά δάνεια.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θέση για τη «μάχη» των ευρωεκλογών παίρνει η κυβέρνηση – Η στρατηγική και τα ορόσημα

«Ξεχάστε λοιπόν το 41% της εμπιστοσύνης και της ευθύνης, το κοντέρ μηδενίζει ξανά» τόνισε ο …