«Γενναιόδωρες» ρυθμίσεις δανείων από τις τράπεζες

Εντατικοποιούν οι τράπεζες τις ενέργειές τους για την αναδιάρθρωση δανείων με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως το 2017 στη λιανική τραπεζική θα ρυθμιστούν δάνεια ύψους 10 με 15 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί μέσω των επιχειρησιακών τους σχεδίων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά τουλάχιστον 8,5 διε ευρώ τους επόμενους 12 μήνες.

Οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν εφέτος θα είναι πιο «γενναιόδωρες» από κάθε άλλη χρονιά με τις διευθύνσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων να κινούνται στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει την περίμετρο των εργαλείων ρύθμισης οφειλών. Στόχος των τραπεζών αποτελεί η αύξηση των βιώσιμων ρυθμίσεων, καθώς σήμερα περίπου το 40% των δανείων που ρυθμίζονται «κοκκινίζουν» ξανά λίγους μήνες αργότερα. Στόχος είναι έως και το 2019 δάνεια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ να καταστούν εκ νέου εξυπηρετήσιμα.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες για να ελαφρύνουν τα βάρη δανειοληπτών είναι η μείωση του επιτοκίου, η οποία οδηγεί στον περιορισμό των τόκων, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου, με την οποία μειώνεται η μηνιαία δόση σε μόνιμη βάση, ο διαχωρισμός οφειλής που διακρίνει το δάνειο σε εκείνο που δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει και στο υπόλοιπο το οποίο τακτοποιείται μεταγενέστερα, με ρευστοποίηση περιουσίας ή άλλου είδους διευθέτηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις συμπληρώνει το enikonomia.gr, οι τράπεζες προχωρούν και σε οριστική διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης τους, ώστε η εναπομένουσα οφειλή να διαμορφωθεί σε ύψος που εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εξυπηρετηθεί ομαλά από τον δανειολήπτη.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Θέση για τη «μάχη» των ευρωεκλογών παίρνει η κυβέρνηση – Η στρατηγική και τα ορόσημα

«Ξεχάστε λοιπόν το 41% της εμπιστοσύνης και της ευθύνης, το κοντέρ μηδενίζει ξανά» τόνισε ο …